PSA tõus 09.01.22 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere,
Külastasin eelmise suve lõpus juulis Viljandis käinud Tartu Meestekliiniku uuringute bussi ja tegin seal vajalikud testid.Selle tulemusena leiti, et on põletik ja tegin läbi ravimite Etoxib ja Kamiren kuurid.Hiljem augustis näitas järelkontroll Tartu Meestekliinikus, et põletikku enam pole, urineerimine oli korras ja minu ravilugu suleti.PSA väärtus oli siis 1,01.Oktoobris tekkisid aga urineerimisraskused ja valulik urineerimine.Kasutasin uuesti neid kahte ravimit ja olukord normaliseerus.Jaanuari alguses tegin kontrollliks uue PSA määramise ja nüüd oli see 1,68.Mõnda aega tekib öine valu seljas- vaagnapiirkonnas ja paremas puusas.Peale hommikvõimlemist saan selja jälle enam vähem korda.Perearsti arvates on tegu selgroost tulenevate närvivaludeaga.Detsembris tekkis ka hambapõletik ja haige hammas eemaldati.
Minu küsimused oleksid sellised :
1.Kuidas hindate PSA sellist tõusu( 1,01 - 1,68 ) ca.kolme kuu jooksul
2.Kas PSA näit normi piirides annab kindluse, et tegemist pole eesnäärmevähiga ?
3.Kas hambapõletik võib anda PSA tõusu ?
4.Kas vereproovi järgi on võimalik määrata eesnäärmepõletikku ja mis verenäitajad seda näitavad ?
5.Mida ma peaksin edasi tegema ja mida lasta kontrollida ?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Vastused:
1. Pole ohtlik (vähirisk madal), kuid viitab eesnäärmehaigusele (ilmselt põletik). Tegelikult ma sellist sagedast testimist üldse ei soovita. Tekitab rohkem stressi kui infot annab. Testida tasub sellisel viisil vaid raviprotsessis mehi.
2. Looduses ja ka meditsiinis pole midagi kahjuks 100% kindlat. Aga nagu juba ütlesin, risk on madal.
3. Ägedamapoolne hambapõletik võib aktiviseerida eesnäärmepõletikku. Otsest mõju sellel (hambap) PSAle pole.
4. Kahjuks vereanalüüs eesnäärmepõletikku ei näita. Selleks peab uurima eesnäärme spetsiifilist materjali (eesnäärme sekreet või vähemtäpsemana sobib ka sperma)
5. Mina soovitaksin teha eesnäärmepõletiku uuringud. Vaagna-selja füsioteraapia aitaks vaevuste leevenemisele kaasa.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Vaevused ja psa 5,5.

Sain glamüdioos. Läksin kiirelt testi tegema ja 30 päeva peale nakatumist sain ravimi Doxycycline Vitabalans. Võtsin antud ravimit nii nagu arst ette nägu 7 päeva 2 tabl. Peale ravimi tarbimist tekkis ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kes teid ravib? Pole päris juhiste alusel ja pimesi antibiootikume üksteise otsa võtta pole ilma selge näidustuseta kõige mõistlikum.
PSA tõus on klamüüdia mõjul üsna tavaline nähe. Sellistel juhtudel ...

Loe edasi

PSA

Tere.
Tegin Synlabis Terviseriski paketi ja 40+ mehepaketi.
PSA väärtus 4.70 ( 2018 väärtus 2.69 ). Testosteroon 6,5nmol/l ( 2018 9.6nmol/l ). MCV väärtus 83.1fl. Muud testi tulemused olid ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tõus on olnud väga kiire. kindlasti tuleks tõusu põhjus sellgeks teha.
PSA tõus/kõrge väärtus on alati seotud eesnäärmehaigustega - eesnäärmepõletiku, healoomulise suurenemise või vähiga. välistamegi ...

Loe edasi

Peale eesnäärme ja halvaloomulise kasvaja eemaldamist PSA näit

Aasta tagasi 2018 a.tehtud eesnäärme pahaloomulise kasvaja tõttu eesnäärme eemaldamine ja peale seda kiiritusravi.
Peale seda 2 aasta jooksul iga 3 kuu tagant saan süsti.(Sol Dipheriline 11,25 mg)

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks pole antud juhul piiratud info alusel midagi mõsitlikku Teile öelda. Selleks peaks täpselt teadma teie vähidiagnoosi eelset PSA taset, operatsioonimaterjali iseärasusi, vähi levikut ja veel mitmet ...

Loe edasi

Eesnäärme suurenemine, põletik ja PSA tõus

Tere!
Olen külastanud teie kliinikut alates 2010. aastast, põhjuseks urineerimishäired. Leiti kerge eesnäärmepõletik ja mõningane laienemine. Põletikuravi ei soovitatud. Suunati ka uroloogile, kes ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esiteks, PSA testi ei tohiks teha 2 nädala jooksul peale eesnäärme masaaži. Teiseks on põletiku foonil biopsia tegemine ohtlik ja suure tõenäosusega ka põhjendamatu. Tehke ravi ja järelkontrollid ära. ...

Loe edasi

PSA tasame tõus.

Tere,
Neli või viis aastat tagasi eesnäärmeuuringu käigus avastati eesnäärmepõletik, mis sai järgneva ravi käigus likvideeritud. Tookord tehti kinduse mõttes ka biopsia, mis oli üldjuhul korras, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA testi suurim väärtus ongi selle dünaamika, mitte üksik väärtus. Kui põletikku ei ole, siis tasub siiski biopsia ära teha. Nende Hiina plaastrite ja nende toime kohta ei tea keegi mitte midagi. Hämmastav, ...

Loe edasi

PSA tõus põletiku mõjul

Tere, keskealine mees 56 a.
Soovin küsida, kui palju võib eesnäärme põletik
kergitada PSA väärtust? Kui oletame,
et ilma põletikuta oleks PSA nt kõrgusel 1,5.
Siis kas keskmine ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Meie kliiniku põhimõte on, et püüame mõttetuid biopsiaid maksimaalselt vältida. Äge põletik võib PSAd ka kümnete ühikute võrra tõsta. Kahjuks miskit ühte ka kindlat reeglit PSA tõusu kohta ei ole, sest ...

Loe edasi

eesnäärme testi tulemus 2,2

Tervist. Viimased 10 aastat olen teinud regulaarselt ultraheli ja jälginud psa väärtust see on köikunud 1,6- 1,9 vahel öeldi et vöib nagu rahule jäda. Viimane möötmine ja ultraheli oli pool aastat ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kaebused ja PSA väike tõus viitavad eesnäärmepõletiku võimalusele. Peaks ära tegema selle haiguse diagnoosimiseks vajaliku täpsustava uuringu - eesnäärme sekreedi testi. Sealt selgub haiguse vorm ja selle ...

Loe edasi

PSA taseme tõus

Tere

PSA tase on kahe kuuga tõusnud 1,4-lt 1,6ni. Kas ma peaks muret tundma ja esimesel võimalusel täiendavad uuringud tegema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vanuse kohta on väärtus veidi kõrge niikuinii. Liiga tihedalt PSA tegemine pole aga tavaliselt tervisele/psüühikale kasulik. Kõikumiste taga võib eelkõige olla eesnäärmepõletik. Kui vastavaid uuringudi ...

Loe edasi

PSA tase

Lugupeetud Dr. Punab.

Ma konsulteerisin just äsja Teiega põgusalt oma PSA taseme näitude osas. Olen 39.a. mees.

Olen olnud Teie patsient aastatel 2003-2004, diagnoosiks eesnäärme ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

1) Ilma uuringuteta ei oska öelda. Kuna olemas ka sellesuunalised kaebused, siis oleks kasulik siiski uuringud ära teha. Oleme Ülikooli meestekliinikus oluliselt arendanud ka diagnostikaskeeme - meie poolt ...

Loe edasi

eesnäärme adenoom

Tere! Suurenenud eesnääre,uuritud ultraheliga, igapäevaelus olulisi vaevusi ei põhjusta.

Ettevaatlikuks muutis PSA kõrge väärtus, 6 punktist võetud koeproovides ohtlikku ei leidunud, hiljem ...

Vastas dr Aivar Tilk

Vaba PSA maksab täpselt sama palju kui PSA analüüs. Üldiselt soovitatakse iga kõrgenenud PSA puhul võtta eesnäärme biopsia ja kui see on negatiivne, siis määrata vaba PSA. Kui vaba PSA on alla 16%, tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: