Lapse saamine ravimi kasutamise ajal 13.06.21 / Meestearst

Külastaja küsib:

Neuroloog kirjutas migreeni vastu Topiramaati. Naiste puhul on kirjas, et üks aasta peab olema vahet kasutamisest enne lapse saamist, kuna tekitab tugevalt väärarenguid lootel. Aga meeste kohta ma ei suutnud midagi välja lugeda. Kas antud ravimi kasutamise ajal on ohutu last saada? Või kui ravi on pikk, kas tuleks seemnerakke külmutada?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Keeruline vastata, sest vastavad uuringud puuduvad. Leidsin vaid ühe rottidel tehtud uuringu (Otoom, 2004), mis viitas, et võib kahjustada spermide kvaliteeti: "Long-term ingestion of Topiramate for 60 days caused a significant decrease in spermatogenesis in seminiferous tubules of the testes. Sperm motility and density were also significantly reduced in cauda epididymides and testes of the treated group".
Minu soovitus oleks, et kui hakkate antud ravi foonil last planeerima, siis tasuks ennetavalt tulla viljakuse kontrolli. Siis saab arutada, mis hetkeseis ja mis oleks mõistlik ette võtta.
Ka külmutamine ja ülessulatamine kahjustavad paratamatult sperme. Seetõttu soovitame seda vaid juhtudel, kus on kõrge pöördumatu kahjustuse või spermatosoidide tootmise võimekuse püsiva languse risk.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Eesnäärme põletiku ravi

Dr. M.Punab
Eesnäärme põletiku raviks määratud Nolicin'i tablettide patsiendi infolehel on kirjas, et vastunäidustuseks võivad olla kõõluse põletik või ka rebendid. Mul on varasemast ajast Achilleuse ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kirjeldatud probleem on õnneks harva esinev. Ilmselt on kasulik siiski jätkata, aga piirata ravimi kasutamise ajal füüsilist aktiivsust. Kui ikkagi tekib valu, siis ravi katkestada ja skeem ümber muuta.
Loe edasi

kiire seemnepurse

tere.
Olen 19 ja olen olnud 3 aastat pidevalt vahekorras oma tüdrukuga kuid pean voodis vastu kõige rohkem minuti.Kas on selle aja pikendamiseks mingeid ravimeid ja kas see toimib iga inimese peal.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Inimesele toimivad ravimid on täiesti olemas. Tulge vastuvõtule. Ravi tulemus on individuaalne. Pea kõik saavad tulu ravimi kasutamise ajal, püsivat ravitulemust võib loota kolmandikul kasutajatest.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: