PSA tõus põletiku mõjul 09.12.16 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere, keskealine mees 56 a.
Soovin küsida, kui palju võib eesnäärme põletik
kergitada PSA väärtust? Kui oletame,
et ilma põletikuta oleks PSA nt kõrgusel 1,5.
Siis kas keskmine põletik võib seda
suurendada 0,2...0,3 võrra või hoopis
rohkem, nt 2...3 võrra? Või ei saagi
mingit keskmist välja tuua ning on
individuaalselt väga palju erinev.
Ja veel tahaks küsida, et juhul kui
põletik kergitab PSA-d ja see satub
teatud punase joone taha. Kas sel juhul
ka suunatakse kohe biopsiat tegema või
ravitakse enne põletikku?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Meie kliiniku põhimõte on, et püüame mõttetuid biopsiaid maksimaalselt vältida. Äge põletik võib PSAd ka kümnete ühikute võrra tõsta. Kahjuks miskit ühte ka kindlat reeglit PSA tõusu kohta ei ole, sest see sõltub paljudest teguritest nagu eesnäärme suurus, põletiku paiknemine eesnäärmes, selle aktiivsus jne. Seega minu soovitus - ravida põletikku ja jälgida PSA dünaamikat.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Eesnäärme suurenemine, põletik ja PSA tõus

Tere!
Olen külastanud teie kliinikut alates 2010. aastast, põhjuseks urineerimishäired. Leiti kerge eesnäärmepõletik ja mõningane laienemine. Põletikuravi ei soovitatud. Suunati ka uroloogile, kes ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esiteks, PSA testi ei tohiks teha 2 nädala jooksul peale eesnäärme masaaži. Teiseks on põletiku foonil biopsia tegemine ohtlik ja suure tõenäosusega ka põhjendamatu. Tehke ravi ja järelkontrollid ära. ...

Loe edasi

PSA tasame tõus.

Tere,
Neli või viis aastat tagasi eesnäärmeuuringu käigus avastati eesnäärmepõletik, mis sai järgneva ravi käigus likvideeritud. Tookord tehti kinduse mõttes ka biopsia, mis oli üldjuhul korras, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA testi suurim väärtus ongi selle dünaamika, mitte üksik väärtus. Kui põletikku ei ole, siis tasub siiski biopsia ära teha. Nende Hiina plaastrite ja nende toime kohta ei tea keegi mitte midagi. Hämmastav, ...

Loe edasi

PSA taseme tõus

Tere

PSA tase on kahe kuuga tõusnud 1,4-lt 1,6ni. Kas ma peaks muret tundma ja esimesel võimalusel täiendavad uuringud tegema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vanuse kohta on väärtus veidi kõrge niikuinii. Liiga tihedalt PSA tegemine pole aga tavaliselt tervisele/psüühikale kasulik. Kõikumiste taga võib eelkõige olla eesnäärmepõletik. Kui vastavaid uuringudi ...

Loe edasi

Eesnäärme kasvaja?

Tere,
perearsti diagnoos: c 61,eesnäärme pk? Alaselja valu nimmepiirkond, urineerimise probleemid - uriin ei tule lõpuni välja. PSA 253.
põletikunäitajad normis, uriini külv norm.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ega minagi suurt tarka lisada oska. Kindlasti tuleks PSA testi korrata. Lisauuringud ütlevad, kui suur on eesnäärmevähi võimalus. Kui selget kollet eesnäärmes ei leita, siis tuleks välistada ägeda põletiku ...

Loe edasi

korduv eesnäärmepõletik

Pöördusin juuni alguses Tallinna meestekliinikusse (Dr Ausmees)kaebustega alakõhu pingevalu, sagedane urineerimisvajadus, kuseteedest klaasjas eritise ja survetunne pärasoole piirkonnas. Täitsin küsimustiku ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Liiga keruline ja ka mitut vastuolu sisaldav lugu, et meili teel teid rahuldaval moel vastata.
Lühivastused otsestele küsimustele:
1) Kui kaebused ja kliiniline leid tüüpilised, siis võib alustada ...

Loe edasi

PSA ja rattasõit

Tere
Olen 54 aastane. Mu PSA on üle 2-e. Käisin Teie vastuvõtul ja mulle tehti eesnäärme massazh ja võeti proovid põletiku kontrolliks. Selgus, et põletikku ei ole. Rahunesin maha aga siis jäi küsimus, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tase kajastab põhiosas eenäärme suurust. Vähk ja põletik võivad seda tõsta tavapärasest kõrgemale. Põletik sai välistatud, muud uuringud ilmselt vähile ei viidanud. Kindlasti soovitasin teil lähema ...

Loe edasi

Segadused suguelundite sees ja ümber.

Lugupeetud doktor,olen üksjägu segaduses ja ummikuski. Aga kõigest järjekorras!
Umbes 20.mail 2007 tehti mulle SONGA operatsioon. Probleemiks oli kubemes vohav nahahaigus,mis väljendus eelkõige ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks ei tea teie paljusid olulisi parametreid - vanust, kaalu jne.
Valu tõenäoliseks põhjuseks munandites ja kubemes on sugutrakti põletik või harvem, kuid antud juhul teoreetiliselt võimalik, ...

Loe edasi

PSA näit?

Tere! Olen tundnud pea kuu aja jooksul valu alaseljas ja ka alakõhus. Paar nädalat on terav valu kiirganud ka parema jala ülaossa (just sinna kus jalg istumisel paindub). Ja valus ongi istudes ja rohkem ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Mina arvan, et teie probleemid on seotud hoopis mingi selja haigusega. Kiirgumine jalga ning ka valude seotus liikumise ja keha asendiga ei ole eesnäärmehaigusele iseloomulikud.
PSA näitab vaid ...

Loe edasi

eesnääre.

Tervitused. Soovitati teiega konsuldeerida või vastuvõtule tulla. Lasin vereproovi teha eesnäärme kohta ja näit psa ülikõrge 60 . siis doktor katsus eesnääret ja ei avastanud miskit ning suunas läbivatlusele,nagu ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Sellise looga mees on vist juba minu vastuvõtule kohale jõudnud. Hariduslikus plaanis vastan ikkagi ära, et PSA tõusu peamised põhjused on ühelt poolt eesnäärme pahaloomuline kasvaja, aga sarnast muutust ...

Loe edasi

eesnäärme adenoom

Tere! Suurenenud eesnääre,uuritud ultraheliga, igapäevaelus olulisi vaevusi ei põhjusta.

Ettevaatlikuks muutis PSA kõrge väärtus, 6 punktist võetud koeproovides ohtlikku ei leidunud, hiljem ...

Vastas dr Aivar Tilk

Vaba PSA maksab täpselt sama palju kui PSA analüüs. Üldiselt soovitatakse iga kõrgenenud PSA puhul võtta eesnäärme biopsia ja kui see on negatiivne, siis määrata vaba PSA. Kui vaba PSA on alla 16%, tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: