Madal testosteroon 19.09.15 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere,

Mul on viimasel ajal olnud vähe energiat, halb mälu, seksuaal huvi kadunud jne. Olen käinud mitmete arstide juures, kuid mulle on alati öeldud, et sa mõtled üle ja kõik on su peas kinni. Aga noo käisin maksin korraliku summa synlabi ning sain vastused ka oma vere kohta. Minu DHT ja Vaba Testosterooni näitajad on ju kohutavad!! Minu vaba testosterooni tase on normaalpiiri madalal poolel. See on normaalne 80 aastasele mehele mitte 24.

Testosteroon 535 ng/dl 242-828 ng/dl
Vaba Testosteroon 18.4 pmol/l 13.3-118.7
DHT 0.60 nmol/l 1.03-2.92
Pregnenoloon 46μg/l 15-90
hCG <1.00 IU/l <5
FSH 3.6 IU/l 1.4-18.1
LH 5.43 IU/l 1.5-9.3
SHBG 30.0 nmol/l 17.0-66.0
Progesteroon 2.87 nmol/l <4.11
Östradiool 102.1 pmol/l <146.0
Prolaktiin 220 mIU/l 53-360

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Iga inimene võib arvata täpselt nii kuis soovib.
Mina analüüsides midagi kohutavat ei näe.
Vaba testosterooni määramine pole päris 100% kindel test. Keegi ei tea, mis väärtustel tekivad kehalised muutused. Lisaks testi metoodika... Mina teeksin esmajoones koos testosterooni + SHBG. Üldiselt siiski arvan, et probleem ei ole testosteroonis.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Madal testosterooni tase

Seoses nüüd jõusaali tiheda külastama hakkamisega ja mõnda aega olnud kahtlustega otsustasin lasta huvist ja murest teha vereproovi testosterooni mõõtmiseks. Tase oli 12nmol/l kohta, mis jääb küll normi ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Mina soovitan meestearsti vastuvõtule tulla.
Testosterooni tase üksi ei oma tervisele suurt mõju. Oluliselt tähtsam on kudedele kättesaadav testosteroon ja keha siseregulatsioon, mis näitab, kas ...

Loe edasi

Seksuaaltervis

Probleemid erektsiooni saavutamisega ja säilitamisega vahekorra ajal. Ebaõnnestunud vahekorrast tingitud stress tekitab ärevust.
Vereanalüüsid korras, PSA madal, testosteroon kõrge. Prostatiiti ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kõik sellised probleemid on edukalt lahendatavad. Ravimid kenasti olemas.
Tervishoiukorralduse põhimõtete alusel peaks perearst need mured, mida ta ise oma ettevalmistuse tasemel lahendada ei saa, ...

Loe edasi

Hirmuäratav analüüsi tulemus

Tere!

Minu FSH, LH, SHBG ja testosterooni näiturid on korralikult alla normi. Testosteroon on 4,1 nmol.
Olen 21. a aastane noormees ja teen palju trenni ülikoolt kõrvalt, et suudaksin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Jah, testosteroonitase on murettekitavalt madal. Seda peaks edasi uurima androloog, soovitan dr.Margus Punabit ja tema kliinikuid. On palju muid asju mida peab hindama- munandimaht, paiknemine, ...

Loe edasi

Madal testosterooni tase?

Tere.
Olen 28 aastane noormees keda on pikemalt aega vaevanud vähene sugutung.
Sai hiljuti tehtud synlabi "Pikema sõpruse pakett kuni 35a mehele"
Ja sealt selgus ,et Testosterooniga seotud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks selle kahe parameetri alusel saan öelda vaid seda, et oleks mõistlik teha kompleksuuringud.
Ilmselt on siin kõrval ka ülekaal?
Laiema hormoonuuringute kompleksi kõrval on oluline ka ...

Loe edasi

Teatosteroon

Kas madala testosterooni tasemega saab ka eestis TRT ravi? Kui jah siis kelle poole pöörduda?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Seksuaalse vastupidavus on testosterooni tasemega küllalt nõrgalt seotud.
Hormoonasendusravi tasub kasutada siiski ainult sellistel juhtudel, kui testosteroon tõesti madal on ja see madal tase ka ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Tere

Lasin teha vereanalüüsi, kus tulemused olid
Testosteroon 9.9 nmol/l
Suguhormoone siduv globuliin 29 nmol/l
Vaba androgeeni indeks 34.1 %
Kas need väärtused on ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Madal testosterooni tase võib olla nii põhjuseks kui ka tagajärjeks.Soodustab depressiooni teket, aga pikaajaline depressioon langetab ka testosterooni taset. Soodustab ülekaalu teket, aga ülekaal on üks ...

Loe edasi

PSA

Tere.
Tegin Synlabis Terviseriski paketi ja 40+ mehepaketi.
PSA väärtus 4.70 ( 2018 väärtus 2.69 ). Testosteroon 6,5nmol/l ( 2018 9.6nmol/l ). MCV väärtus 83.1fl. Muud testi tulemused olid ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tõus on olnud väga kiire. kindlasti tuleks tõusu põhjus sellgeks teha.
PSA tõus/kõrge väärtus on alati seotud eesnäärmehaigustega - eesnäärmepõletiku, healoomulise suurenemise või vähiga. välistamegi ...

Loe edasi

PSA ja testosteroon

Minu 42-aastane abikaasa käis PSA ja testosterooni testi tegemas. Mõte tuli üsna juhuslikult. PSA oli 1,92 ja testosteroon 11. Sel korral ühtegi tavalist algtaseme vereanalüüsi ei teinud, aga kui teinud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA vanuselisest keskmisest selgelt kõrgem väärtus viitab eesnäärmehaigusele. Arvestades vanust on tüüpilisemad variandid eesnäärmepõletik või tavalisest varasem eesnäärme healoomuline suurenemine. Vähitõenäosus ...

Loe edasi

Testosteroon ja veenilaiend.

Kuidas mõjutab tervist nebidokuur, kui on veenilaiend munandikotis. Kas on mingit ohtu tervisele. Veenilaiend valu ei tee. Nebido kuur määrati, kuna testosterooni tase on liiga madal.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Veenileiend hormoonasendusravi ei mõjuta. Arvestades aga vanust kus madal testosteroonitase on suhteliselt harv leid, küsiks, mis on madala testosteroonitaseme põhjus. Kui selleks on munandi kahjustus, ...

Loe edasi

Testosteroon

Ma olen ülekaaluline? Olin 139, hetkel olen alla võtnud. 123,8 on seni minimaalne kaal olnud. Seda kuskil kahe kuuga. Ma lasin teha mõned kuud tagasi vereproovid ja seal selgus, et testosterooni tase ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ülekaal on üks olulisemaid madala testosteroonitaseme põhjuseid/riskitegureid. Selleks, et otsustada hormoonravi osas oleks meil vaja teha täpsustavad uuringud testosterooni sidushormoonide tasemete osas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: