Mehelt tupeseen 10.09.15 / Meestearst

Külastaja küsib:

Olen naine. Poolteist aastat tagasi alustasin suhtlust uue partneriga. Alates esimesest korrast ja iga kord pärast vahekorda tekkis minul seen, mis mitmeid kordi eskaleerus põiepõletikuks. Seene vastu kasutasin tupeküünlaid, mis aitasid, kuni järgmise vahekorrani. Günekoloog tollel hetkel ühtegi haigust ei tuvastanud, samuti ei olnud tollel hetkel ei seene ega põiepõletikku kaebust, kuigi kurtsin, et olen nendega hädas.
Viimane põiepõletik oli 3 kuud tagasi ja eriti äge, mistõttu kirjutas perearst mulle antibiootikume. Põiepõletik taandus ning paar nädalat hiljem vahekorras olles kasutasime kondoomi. Sellest kasu polnud, sest 3 päeva pärast vahekorda algas jälle sügelemine ja suurenes voolus, lisaks tulid tagasi põiepõletiku sümptomid, ning kõht ja tupp hakkasid tuimalt valutama/tunda andma.
Partneril mitte mingeid sümptomeid ei ole, tunneb end tervena ja ütleb, et tema eelmisel partneril ei olnud ka kunagi neid kaebusi, mis mul ning rohkem partnereid tal vahepeal olnud pole. Mees nõustus siiski veneroloogi juurde minema, kes soovitas mehel peenist klotrimasooliga määrida ja andis mõista, et mõnede naiste puhul see ongi normaalne, et pärast vahekorda tekib seen ja põiepõletik. Ma ei nõustu sellega, mul ei ole eelmiste partneritega kunagi pärast vahekorda olnud selliseid probleeme.
Mina näen, et probleem tuleneb antud juhul mehest, mina võin ju ennast lõputult ravida, aga tema nakatab mind ikka ja jälle. Milles võiks asi olla ja kas Teie näete miskit lahendust? Kas ravimata jätmise korral (kui üldse on ravi) võin anda teoreetiliselt selle seene või bakteri ka uuele partnerile ja olen jälle nagu nõiaringis?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Esmalt on mõistmine üsna segamini. Seenpõletik tupes on enamasti mikroobide tasakaalu tagajärg. Seen põhjustab põiepõletikku üliharva. Seal ikka bakterid põhjuseks. Antud juhul on tegu põletikuga perekonnas. Kui naisel on korduvad ja eriti kui ka peale seksi ägenevad põletikud, on enamasti ka partneril sugutraktis põletik. Enamasti pole tegu suguhaigusega, aga on hea, et antud juhul see pool juba välistatud. Tüüpiliselt on leiuks meestel on sarnastel juhtudel olnud eesnäärmepõletik või lihtsalt põletik spermas. Antud juhul peab ka teie tupe keskkond olema paigast ära - sellele viitab vaatamata preservatiivi tarvitamisele ägenenud põletik. Seega peaks mõlemaid osapooli uurima ja ideaalis ka ravima üheaegselt.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Papilloomiviirusnakkus

Kas naissugupool võib saada papilloomiviirusnakkuse mehelt ka näiteks suudlemise teel?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui suguelundeid suudelda siis ilmselt küll.
Aga üldiselt levivad sugulisel teel levivad haigused ikka sugulisel teel.
Viirushaigused võivad küll organismis aastaid ilma häigusnähte põhjustamata ...

Loe edasi

sugulisel teel levivad haigused?

Kas naine võib saada mehelt mingi haiguse kui mees tegeleb käega algul enda suguelunditega ja pärast sama käega naise suguelunditega? Milliseid ja kui suur on tõenäosus?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Võib. Vaata eelmist küsimust-vastust. Soovitus sama!
Edu
MP

Loe edasi

C-hepatiidi levik mehelt naisele

Kui suureks tuleb pidada C-hepatiidi sugulisel teelnakatamist mehelt naisele? Varasem kooselu enne diagnoosimist 6 aastat. Naisel diagnoos negatiivne (s.o. viirust ei ole). Kas selline olukord peaks ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks pean ka mina jääma ebamääraseks. Uuringud viitavad, et nakatumise risk on tõesti väike, kuid pole ikkagi ka täiesti välistatud. Otsused peate siiski ise tegema. Elus ei saa kõige pärast põdeda...
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: