Testosteroonitaseme tõstmine 06.05.15 / Meestearst

Külastaja küsib:

Poeg (18.a) tegeles jõusaaliga (kaal 85kg) ja oli lihaseline ning tugev. Alates märtsist on tal oma keha ja tervise pärast hirmud (hirmuhood käivad peale). Käime psühholoogiliste probleemidega arstil ning tarvitab ravimeid. Samas poeg on lugenud, et kui tõsta testosterooni taset (mõõdeti ja oli arv 14, ...), siis on võimalik tal nö keha jälle käima saada, sest põhjendab, et kuna lihas kaob ja ta ei jaksa midagi teha, siis sellepärast ka hirmud. Kas saab olla seos psüühiliste probleemide ja testosteroonitaseme vahel? Kas "testosterooniravi" (tõsta taset) on võimalik teha? Kas testosterooni taseme suurendamine võib ka psüühiliste probleemide lahendamisele kaasa aidata?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Kahjutundega pean tõdema, et jõusaali meestel on sedalaadi mured ja hirmud väga sagedased. Tegemist kas omamoodi ajupesuga või teatud kehalist sõltuvust tekitava tegevusega. Testosterooni tase 14 on enam-vähem normaalne. Ei tohiks soodustada ei kehalisi ega ka psühholoogilisi nähte. Probleem võib olla aga selles, et kui varem on tase lisaainetega viidud väga kõrgele, siis võib normaalne füsioloogiline tase tunduda nii psühholoogiliselt kui ka kehaliselt katastroofina.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Testosteroon ja veenilaiend.

Kuidas mõjutab tervist nebidokuur, kui on veenilaiend munandikotis. Kas on mingit ohtu tervisele. Veenilaiend valu ei tee. Nebido kuur määrati, kuna testosterooni tase on liiga madal.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Veenileiend hormoonasendusravi ei mõjuta. Arvestades aga vanust kus madal testosteroonitase on suhteliselt harv leid, küsiks, mis on madala testosteroonitaseme põhjus. Kui selleks on munandi kahjustus, ...

Loe edasi

Prostatiit või mitte?

Tere! Poolteist aastat tagasi diagnoositi mul mittebakteriaalne prostatiit. Sümptomid olid ilmnenud ca pool aastat varem. Määrati antibiootikumid ning küünlad, kuskil kuu muresid polnud. Kui sümptomid ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kõige suurema tõenäosusega on tegemist eesnäärme kahjustusega läbipõetud prostatiidist. Kirja alusel kahtlustan, et teil on tegemist ikka päris mitme eri lahendamata probleemiga. Kaalu te ei kirjuta kuid ...

Loe edasi

Kiilanemine

Olen 24aastane noormees ja on probleeme kiilanemisega. Perekorras kellelgi peale minu seda probleemi ei esine. Küsimus järgmine, kas tasub teie juurde tulla hormoonuuringutele või testosteroonitaseme kontrolli? ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui on tegu mehetüüpi kiilanemisega, siis tasub kindlasti hormonaalsed uuringud ära teha. Kui on seos meesuguhormoonide tasemega, siis on olemas hästi toimiv tõenduspõhine raviviis.

Loe edasi

Mehe madal libiido

Tere!
Kirjutan oma elukaaslase pärast. Oleme olnud koos 7 aastat ja planeerimine last. Muret tekitab aga mehe madal seksisoov. Mees käis ka teie vastuvõtul, aga seoses spermaanalüüsidega. Ka ei kurtnud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Arvestades vanust on liibido languse taga tõesti kas madalamapoolne meessuguhormoonide tase või siis psühholoogilised probleemid. Muidugi on küsimus ka selles mida me madalaks liibidoks nimetame. Mõnele ...

Loe edasi

Testosteroon

Ma olen ülekaaluline? Olin 139, hetkel olen alla võtnud. 123,8 on seni minimaalne kaal olnud. Seda kuskil kahe kuuga. Ma lasin teha mõned kuud tagasi vereproovid ja seal selgus, et testosterooni tase ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ülekaal on üks olulisemaid madala testosteroonitaseme põhjuseid/riskitegureid. Selleks, et otsustada hormoonravi osas oleks meil vaja teha täpsustavad uuringud testosterooni sidushormoonide tasemete osas ...

Loe edasi

diureetikumid(kohv) ja testosteroonitase; herpes?

Tere.
1) Mis määral alandab testosteroonitaset kohv, olles tugev looduslik diureetikum?
2) Kas letsitiini, sojaletsitiin või ainult sojatooted tõstavad meesorganismi naishormoonide taset (või ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

1) uuringud puuduvad, kuid ilmselt ei mõjuta
2) ei tohiks üldse mõjutada
3) ei usu, et herpes sellist kahjustust tekitaks. Seda enam, et herpese diagnoos pole päris kindel.
4) enamasti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: