Munandi veenilaiend 31.03.11 / Meestearst

Külastaja küsib:

Mina ja mu mees oleme kaks aastat proovinud lapsi saada, kuid pole õnnestunud. Läksime uuringutele ja selgus, et mul on kõik korras, kuid mehel (42) on munandil veenilaiend ja seetõttu on sperma kvaliteet tugevasti kannatanud (muidu mehel eelmisest abielust 2 last, noorim 13aastane). Soovitati IVF- protseduuri, mida oleme nüüdseks korra proovinud. Mehel leiti 10 liikuvat spermatosoidi, mul 7 folliikulit, millest neli küpsed. Kokku moodustus üks kvaliteetne embrüo, mis kahjuks ei jäänud püsima. Proovime IVF-iga veel.
Mul aga küsimus selline, et on olemas palju erinevaid vitamiine ja viljakust tõstvaid preparaate meestele, mis aga üsna kallid. Kas mehele, kel taoline probleem võib neist mingitki kasu olla? Mõtlen, et kas sest on üldse kasu, kui mees on küll tervislik ja sööb lisaks vitamiine, aga kui seal veenilaiendis on temperatuur tõusnud ning spermatosoide ei teki, mis iganes seisus muidu organism on?
Kas olete oma praktikas täheldanud, et meestel kel see probleem, on siiski spermakvaliteet pisut paranenud? Et kui on need 10 spermatosoidigi, siis on need terved?
Või siiski tasuks mehel proovida operatsiooni? Tean, et ega seegi ei pruugi alati aidata.

Suured tänud vastuse eest!

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Kui on vaid 7 spermi, siis peab seal olema kaugelt tõsisem mure, kui vaid veenilaiend. Selliseid juhte ei lahenda tavaliselt ei vitamiin ega miski muu pimesi ravi. Soovitan ikkagi korralikud uuringud ära teha - läbivaatus, hormoonuuringud, põhjuste süvaanalüüs, sperma anaüüs ja ilmselt ka geneetilised uuringud.
Praktika näitab, et 98% mehi on võimalik aidata - tuleb vaid välja selgitada täpne haigusseiusund ja sellest johtuvalt välja töötada kõige mõistlikum tegevuskava.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Munandi veenilaiend

Tervist!

Aasta aega tagasi läksin meeste arsti juurde kaebusega, et mul on vasakus munandis mingi suurem tükk.Mulle tegi muret eriti see, et füüsilise koormuse järel see suurenes ja siis ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kirjelduse alusel üsna tüüpiline munandikoti veenilaiendi käitumine. Suureneb püsti seistes ja füüsilisel koormusel. Ravi vajab vaid umbes 10% munandikoti veenialainditest. Seda juhul, kui kaasasündinult ...

Loe edasi

Munandis valu.

Munandis valu.
Ühte munandit peos hoides, tunnen munandi all kerget soolikat mis teeb muljudes valu. Mis see olla võib? Arsti aeg nädala pärast.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kirjelduse alusel viitab ehk munandimanuse ärritusseisundile. Võimalik põhjus munandimanuse põletik või siis tüüpilisemana krooniline eesnäärmepõletik. Samas võib olla ka mõni muu haigus näiteks nagu munandikoti ...

Loe edasi

Testosteroon ja veenilaiend.

Kuidas mõjutab tervist nebidokuur, kui on veenilaiend munandikotis. Kas on mingit ohtu tervisele. Veenilaiend valu ei tee. Nebido kuur määrati, kuna testosterooni tase on liiga madal.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Veenileiend hormoonasendusravi ei mõjuta. Arvestades aga vanust kus madal testosteroonitase on suhteliselt harv leid, küsiks, mis on madala testosteroonitaseme põhjus. Kui selleks on munandi kahjustus, ...

Loe edasi

munandi veenilaiendid

kui on tegemist munandi veenilaiendiga.. ja arst ütles et tulevikus läheb veen laiemaks ja siis suletakse alakõhust veresoon mis on vigane..
aga küsimus on selline et mul on selle ootamisega ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ei - veenilaiend ei süvene ja ei suurene kiiresti. Ilmselt on siin lisaks veel mingi probleem - kõige suurema tõenäosusega mingi sugutrakti põletik. Soovitan vastuvõtule tulla.
Edu soovides
Margus ...

Loe edasi

probleem munanditega

mul on vasakpoolsel munandil mingisugune klomp või mügarik....
mis see võiks olla???
ette täandes

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Võimalikeks variantideks on munandikoti veenilaiend või munandimanuse tsüst. Kui muutus on tekkinud hiljuti, siis tuleb kindlasti välistada ka munandi kasvaja võimalus. Soovitan soojalt meestearsti külastada.
Loe edasi

veenilaiend munandis

Tere!
Mu mehel avastati ühes munandis veenilaiend ja arst soovitas, et noortel meestel tuleks see opereerida,sest seprma kvaliteet muidu langeb ja ei pruugi lapsi saada. Seoses sellega tekkisid mõned ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Opereerima peab vaid neid mehi, kellel on suur veenilaiend või veenilaiend juba kahjustab munandit. Mingil juhul ei pea lõikama kõiki 17-20% mehi, kellel selle haiguse diagnoosida võib.
Operatsioon ...

Loe edasi

Munandikoti veenilaiend

Kui munandikoti veenilaiend vajab operatiivset ravi, siis kui keeruline selline operatsioon on? Kas operatsioonil võib olla mingeid negatiivseid tagajärgi? Milline on opertasiooni mõju viljakusele? Kui ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Lööge otsingusse sisse `munandi veenilaiendi operatsioon`, sealt leiate minu 15.01.2004 antud põhjaliku vastuse.
Edu soovides
Margus Punab

Loe edasi

valu munandi juures

tere. olen 18 aastane noormes ning kaalun 70 kg.paar päeva tagasi tekkis valu vasaku munandi juures. urineerimisel või seemnepurske ajal valu ei ole. hommikul ärgates oli valu kadunud kuid munandeid katsudes ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Sellist valu võivad anda põletikud (munandimanuses, eesnäärmes, suguhaigused). Võimalikuks põhjuseks veel ka suur munandikoti veenilaiend.
Soovitan siiski meestearsti külastada.
Edu soovides
Loe edasi

munandivähk

Kui mul on juba pikka aega ca 3-4 aastat olnud üks munand suurem ja selline kühmjas natuke kas on võimalik et mul on munandivähk?Kui siis kuhu se võib levida jne?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Munandi vähk on väga agresiivne haigus ja vaevalt te sellega 3-4 aastat elanud oleksite. Võimalikesk haigusteks on munandikoti veenilaiend ja munandimanuse tsüst. Mõlema puhul soovitaksin hilisemate probleemide ...

Loe edasi

veenilaiend

Tere
küsimus järgmine .Kui on suuremat sorti munandi veenilaiend ,kas siis tuleks vältida spordi tegemist.Mõnikord on peale trennitegemist kuidagi ebamugav tunne selles piirkonnas ja selle poole ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui on suuremat sorti veenilaiend, mis ka häda teeb, siis soovitaksin küll operatiivset ravi. Spordist loobumine ei likvideeri põhjust.
Edu, Margus Punab

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: