viirused 30.05.04 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere, lugesin juba ühte vastust, kus arvasite, et papilloomiviiruse puhul naisel samas kui mehel pole seda avastatud pole kondoomi kasutamine vajalk, et see viirus on paljudel inimestel olemas. Kas sama kehtib ka herpesviiruse kohta, kui naisel on avastatud ja mehel mitte, kuid samas on esinenud ohatist?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Kindlasti ei tohiks ilma kaitsevahendita olla vahekorras kui viirus on aktiivses (ohatise) faasis ja ka siis kui esinevad ägenemisele eelnevad esmased ärritusnähud. Siiski esineb ka nähtudeta kulgevaid herpese ägenemiseid ja seetõttu kipub herpes ilma kaitsevahenditeta seksi puhul varem või hiljem ikkagi partnerile üle kanduma.
Tänapäeval on olemas head ravimid millega on võimalik viiruse paljunemine pärssida ja nakkusohtu vähendada.
Edu soovides
Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Imelikud punnid peenise otsa all ja sügelus

Tere. Viimase nädala jooksul tekkinud imelikud punnid peenise otsa alla. Kaasneb pidev sügelus. Elukaaslasega seksime 2-3 korda nädalas, kasutades kondoomi. Milles võiks asi olla?
Suured tänud

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere. Punnide põhjused võivad olla väga erinevad (seened, bakterid, viirused – herpes?). Ilma läbivaatuse ja vastavate testideta on võimatu vastata. Esmaabina proovige klotrimasooli kreemi – müüakse apteegis ...

Loe edasi

Kas naistel esinevad viirused ?

Nagu näiteks patalooma viirus nr 16, ka meessoost isikule levivad ? Minu partneril sümptomid: iseloomulik lõhn, voolus
Kas peaks igaks juhuks meestarsti juurde pöörduma ?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kaebuste järgi saab aravata, et patneril on tupe põletik, mille uuringute käigus leiti ka papilloomiviirus (HPV) tüübinumbriga 16. Samas ei usu, et just see viirus neid kaebuseid tekitab - ilmselt on mõni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: