Kusimus Dr. Punab'ile 25.07.01 / Meestearst

Külastaja küsib:

Lugupeetud Dr. Punab;





Koigepealt palun vabandust jargneva kirja pikkuse puhul aga asjaolude

sunnil otsustasin ikka tulitada.

Olen 37 a. vanune Eesti soost meesterahvas America Uhendriikides, laksin Eestist 89. aastal, seega siin juba 12 aastat.

Kogu oma elu olen voidelnud loodusega. Asi on selles et mingisugust huvi vastassoo vastu ei ole nagu pole ka meessoo vastu. Vahekorda pole kunagi olnud. Habet ka pole kunagi olnud, kehal pole peale juuste ka praktiliselt mingit karvakatet. Ulakeha on tundlik nii sooja kui kulma puhul, natuke soojema ilma puhul ajab higi ojadena jooksma. Kogu aeg on selline vasinud tunne, ka on pidev nalja tunne. Pea koik mis soon ladestub puusade umber. Naol, kaelal, katel, rinnal on alati igasuguseid vinne ja punne, neid pole aga kunagi voost allpool.

Kunagi TPI kooli ajal arstid soovitasid hakata raskusi tostma aga sellest ei ole suuremat tulnud. Igasuguse kehalise pingutusega tekib tunne et ohku on vahe. Ei isegi suutnud taita kehalise norme. Kuna teistega ei suutnud sammu pidada siis sopru eriti ei olnud. Siin pole seetottu ka kunagi kehalise tooga hakkama saanud, tegelen arvuti tarkvara kirjutamisega.

Selline olen olnud lapsest saati. Kunagi veel Eestis, see oli 85. aastal TPI ajal, kaisin mis oli Mustamae polyclinic. Tehti vist vereproove ja arvamus oli neil et on tegemist hilinenud arenguga.

Nuud olen 37 ja ikka sama moodi. Vist enam arengu kaela ei saa ajada. Siin olen paari viimase aasta jooksul kainud arstide juures aga nende arvamused on vastukaivad. Tehtud on mitmesuguseid teste. Mis on pidev on nn. testosterone levels. Viimase arsti juurde kaigust toon ara tulemused.



Total testosterone 257 ng/dL range 260 - 1000

Testosterone, % free 2.0 % range 1.0 - 2.7

Testosterone, Free 51.8 pg/mL range 50.0 - 210.0



Kas Eestis moodetakse asju sama moodi? Mida need tapselt tahendavad? Ta

utles et problemiks on kolmas rida???? Samas aga teine rida tuleb valja on piiride sees?????



Arst utles et need on uldjuhul 37 a. vanuse meesterahva kohta madalad

aga ka seda et nad tott %100 ei valjenda. Tema arvamus on nii et igal

ethnilisel grupil on oma tase. Naiteks kui ma oleks Lahis-Ida paritoluga

(tema ise oli juudi rahvusest) siis voiks nad olla kusagil 800 ringis. Kui ma oleks Hiinast siis voiks nende numbritega veel kuidagi leppida. Kuna ma aga olen Eestist ja tema pole uhtki eestlast varem nainud siis ta ei tea kui palju voiks olla uhel Eesti soost meesterahval.

Hakkasin siis otsima netist ja sattusin teie peale. Seetottu ma

otsustasingi teile kaesoleva pika kirja kirjutada kuna teil on asja kohta oma nurk mida uhelgi siinsel arstil ei ole. Kas voib koike seda pohjustada see tase voi voib kusagil sugavamal veel moni kotermann peidus olla? Mis te nendest tasemetest arvate? Mis te sellest koigest uldse arvate?



Teie arvamuse kohta ette tanulik olles,



Name withheld,

Stamford, Connecticut





PS. Voib-olla ma ahmiga jatsin midagi valja. Kui see teie arvamust mojutab, palun kusige.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Tere!

Mul on väga kahju, et Teie probleemide lahendamine nii hilja peale on jäänud.

Analüüside kommentaariks ütleksin, et kõik parameetrid on normaalsest tasemest madalamad või siis normi alumisel piiril. Eestlaste testosterooni tase on vähemalt europiidse rassi hulgas üks kõrgemaid, keskmine kuskil 600 ühiku juures. Soovitaksin Teile hormoonasendusravi, mis parandaks kindlasti väga olulisel määral Teie elu kvaliteeti.

Samas uuriksin eelnevalt veidi sügavamalt haiguse põhjuseid. Kindlasti peaks tegema lisaks hormoonanalüüse. Lisainfot annaksid FSH, LH, Prolaktiin, DHEA(S). Oluline oleks teada ka munandite mahtu ja kas nad paiknevad ikka munandikotis. Mõõtma peaks luutiheduse, sest madal meessuguhormooni tase võib põhjustada madala luu tiheduse ja seega ka suurema riski luumurdudeks.

Teie kirja lugedes tekkis mul kahtlus , kas ei ole tegemist teatud kromosomaalse eripäraga- Klinefelteri sündroomiga. Peaksite oma arstiga selles osas nõu pidama.

Seksuaalsuse koha pealt arutaks edasi kui lisauuringud on tehtud.

Edu ja tervist soovides

Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Teine kusimus Dr. Punab'ile

Lugupeetud Dr. Punab;





Koigepealt ma tahksin Teid vaga tanada et te aega votsite ja mulle vastasite.

Teiseks ma olen meeldivalt ullatanud et te julgete ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vabandan veidi hilinenud vastuse pärast. Küsisin nõu ka kolleegidelt. Ühest seisukohta pole mul seni tekkinud. FSH ja LH leid on veidi üllatavad.

Siiski usun, et teil peaks teostama kromosoom- ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: