Lapse areng 20.11.17 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Kas on normaalne, et 7,5-kuune laps veel ei rooma ja ei istu?
Viimane omandatud oskus on pivoteerimine 6-kuuselt, pöörama hakkas 5-kuuselt.
Maas on ta nii passiivne, kogu aeg ainult vigiseb, pean ise juures istuma. Panen mänguasju kaugemale, et äkki hakkab küünitama nende poole, kuid kui ta niisama ei ulata, siis kaotab koheselt huvi või hakkab nutma.
Kui panen ta üksinda maha, siis hakkab hüsteeriliselt nutma ja tahab süles või oma lamamistoolis istuda, ühesõnaga laps tahab pidevalt tähelepanu. Igal pool mujal on ta rõõmus, kuid mitte maas, kus peaks tema areng toimuma.
5-kuuselt kui ta oli väga rahutu, käisime pediaatri vastuvõtul, sai b12 vitamiini ravi, kuna näit oli madal, peale seda kadus ära pidev ehmumine, hakkas paremini päeval magama ja veidi vähem virisema.
Käime kord nädalas füsioteraapias tunnustatud beebide füsioterapeudi juures, tema ütleb, et lapse liigesed on liiga liikuvad ja lihastoonus vähene ning seetõttu on tal raske uusi oskusi omandada.
Võimlen ise ka temaga igapäevaselt aga kuskilt arengut ei näe.
Olen ise sellest pidevast virisemisest juba väsinud, kogu aeg pean istuma temaga maas või tassima süles.
Laps on ajaliselt sündinud loomulikul teel, apgar 9/10.Jutustab ja laliseb ilusti.

Kas lapsel võib hoopis olla mingi neuroloogiline probleem?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Roomata selles vanuses võiks, kuid kõik lapsed ei arene nii nagu raamatus kirjas. Soovitan siiski last neuroloogile näidata, ainult kirjeldamisest otsuse tegemiseks ei piisa. Füsioterapeudi juures käige kindlasti edasi.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Lapse peaümbermõõt

Murelikuks teeb lapse peaümbermõõt. Sündides oli peaümbermõõt 38 cm ning kaalu 4200 kg. Hetkel on laps 11 kuud vana ning peaümbermõõt on 50 cm. Perearsti sõnul muretsemiseks põhjust pole. Areng on eakohane. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

tere
Aitäh pöördumast!
Pea ümbermõõt 50cm 11k vanusel lapsel mahub normi piiridesse.
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi

Pea ümbermõõt ja aju uh

Minu laps 2,5 kuune. Sündid 38+4 ja apgar oli 8-8. Sündides kaal 2700, pikkus 49cm ja peaümbermööt 35 cm. 1,5 kuuselt oli peaümbermõõt 39,4 cm, ja nüüd 2,5 kuuselt 41 cm. Lapse pikkus on praegu 64 cm ja ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kuna lapse pea kasvas esimese 1,5 kuuga natuke üle keskmise kiirusega, siis oli UH kindlasti näidustatud kuigi lapse areng on eakohane. Kui 1k möödudes on lapse areng hea, pea ...

Loe edasi

Spastilisus

Tere. Meil on 8,5 kuune poiss kes ei rooma ega istu. Lastearst ütles,et meil kerge spastilisus. Kandsime ka 1 kuu pavliku rihmasi puusaprobleemide pärast. Sünnitus lõppes vaakumiga sünnitusteede nõrkuse ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Mõned lapsed jätavad tõesti roomamise faasi vahele, kuid lapse arengus on roomamine siiski tähtis, samuti võiks laps selles vanuses istuda. Füsioterapeut oma oskusliku tegevusega ...

Loe edasi

Pea ümbermõõt.

TERE! Minu 8kuuse tütre peaümbermõõt on 46 cm sündides oli 38 cm.Ta kaalub 9900kg ja pikkus on 72 cm. Kas ta pea on liiga suur või on tegemist vesipeaga .
Tänan!

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Pea mõõtude alusel ei ole võimalik sellele küsimusele vastata. Oluline on lapse areng ning samuti on vajalik ultraheliuuring ajust.
Tegemist võib olla lihtsalt suurema ...

Loe edasi

lapse areng

tere, mul saab poeg 25 jan 2a ja ei räägi ühtki sõna.selle asemel teeb piiksuvaid ja vahel väga kõrgeid helisid,ta kipub pea iga asja peale virisevalt jonnima või puhkeb lausa nutma kui keelatakse milles ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Soovitan pöörduda logopeedi ja kõrvaarsti vastuvõtule, seejärel lasteneuroloogi juurde.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

Spastilisus

Mure 5 kuuse poja pärast.Sünnitus oli raske,peale sündi oli beebi mõned tunnid hapniku all ja sünnihinne oli 6-8.Siiani areng korralik ,keerab vabalt mõlemat pidi ,pöörleb ümber oma telje.Koogama hakkas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Hapnikupuudus oli lühiajaline, lapse areng siiani normaalne. Ei näe põhjust muretsemiseks. Pea kasvamine on samuti toimunud normaalselt. Soovitan siiski lapsega võimlema ...

Loe edasi

Loojuva päikese sündroom?

Kui 3 nädalasel asfüksiaga sündinud imikul täheldatakse nn loojuva päikese sündroomi esinemist (mingitel hetkedel näha vaid silmavalgeid), siis millised on tema väljavaated edasiseks eluks? Kas selle sündroomi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Loojuva päikese fenomeni esinemisel on mitu põhjust ning lapse edasine areng sõltub põhjusest. Palun pöörduge kindlasti lasteneuroloogi vastuvõtule, kes peale lapse läbivaatamist ...

Loe edasi

lapse kõne

Tere!
Laps on just saanud 3-aastaseks ja laps ei räägi veel lausetega(esimesed sõnapaarid tulid paar kuud tagasi). Mis uuringuid viib läbi neuroloog(saime
saatekirja logopeedilt igaks juhuks). ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast!
Eelkõige on vaja hinnata lapse üldist arengut, et selgitada, kas mahajäämus on ainult kõne osas. Edaspidised uuringud sõltuvad arsti otsusest.
Lugupidamisega,
Loe edasi

Aju Uh uuring

Tere!
Minu 2,5 kuusel lapsel tehti UH uuring ajust. Leiti vatsakeste asümmeetria ja ajukoort vaadates samuti. Hetkel muid tüsistusi (sh motoorseid) ei ole. Millele viitab aju kerge asümmeetria? ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Kui lapse areng on korras, siis Te ei peaks muretsema UH leiu pärast. See võib olla normi variant. Olulisem on jälgida lapse arengut ja kord kuus perearsti juures käia.
Loe edasi

LAPSE ARENG

MEIL ON AASTANE TÜTAR, KELLELE DIAGNOOSITUD NELJA KUUSELT NEUROLOOGI POOLT SPASTILINE DIPLEEGIA KESKMISE RASKUSEGA, SAI RAVIVÕIMLEMIST, MASSAAZI, KUID TÜDRUKU ARENG IKKA VÄGA AEGLANE, EI TAHA ISE RONIDA, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast!
Teie lapse areng antud momendil on täiesti eakohane Teie jutule toetudes. Kas Teie laps on spastiline? Ei tea. Spastilist dipleegiat diagnoositakse Eestis ülearu- see ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: