Rinnapiimaga toites toidulisandi mõju 26.11.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Sain 2,5 kuud tagasi emaks, see periood on olnud mulle üle ootuste raske (ärevushäired, tujutus, unetus jne), käin ka raseduskriisinõustamises. Et mitte saada imetades kangeid rohtusid, otsisin looduslikke ja leebemaid lahendusi. Kasutasin kuu aega seda toodet - https://www.terveeluterve.ee/tag/5-htp/ (2-3 tabletti päevas). Selle toote puhul ma nõu arstiga ei pidanud.
Suur mure ja paanika tekkis nüüd sellest, et perearsti ja nõustaja soovitusel kasutasin melatoniini, mille puhul märkasin mõju lapsele (magas kauem ja rohkem). Kasutasin seda 4p ja lõpetasin kohe kui märkasin.
Aga 5HTP puhul ma ei ole osanud selliseid muutuseid märgata. Saan aru, et uuringuid pole selle kohta tehtud, kuid ehk on kellelgi mingi kogemus? Kas olen võinud tekitada beebile ja tema arenevale ajule pöördumatuid kahjusid? Mida tuleks jälgida? Kas saab kuidagi võimalikke kahjusid uurida? Kas üldse on reaalne, et see rinnapiima mõjuval kogusel imendub? Kuna tegemist on esimese lapsega, ei oska võrrelda tema käitumist/olemist. Nt magama jääb ta peaaegu alati nutuga jne. Mida peaksin nüüd tegema? Hirm ja paanika võtavad võimust ja näen ilmselt igal pool ja lapse olekus tonti.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Palun lõpetage toidulisandite kasutamine rinnaga toitmise ajaks. Küsimustele jään vastuse võlgu, aga arvan, et toidulisandid Teie lapsele kahju pole tekitanud, sest toidulisandites on üldiselt aktiivseid aineid vähe, sellepärast neid toidulisanditeks nimetataksegi.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Rinnapiimaga toitmine

Tere,
Olen 3 nädalase poisi ema. Toidan teda ainult rinnapiimaga. 3 tunni tagant päeval ning öösiti nüüd 4 tunni tagant. Varasemalt kogu ööpäev 3 tunni tagant. Sagedamini ka siis, kui ta ise nõuab.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rinnapiim on lapsele parim. Mõnikord võtavad lapsed esimestel elukuudel ainult rinnapiima saades palju kaalus juurde, kuid kui laps muutub liikuvamaks, siis kaaluiive pole enam nii suur. ...

Loe edasi

Imetamine ja RPA 3 nädalasele

Kuna tunnen tohutuid süümepiinu ja stressi, et pean lisaks rinnapiimale andma ka lisatoitu, siis küsin milline mõju on rpa beebile, kes on seda sünnist saadik lisaks rp-le saanud? Kas need valmispiimasegud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kohe kindlasti ei ole Teil mingit süüd ja Te ei ole halb ema, kui peate lapsele andma lisaks rinnapiimale piimasegu. Rinnapiim on lapsele parim toit, aga alati on emasid, kes ei saa ...

Loe edasi

Hingamise häirumine lutipudelist söömisel

Tere

Selline küsimus, lapseke on ühekuune ja saab nii rinda kui ka lutipudelist, mure selles, et kui sööme lutipudelist juurde, siis tõmbab ta endale peaaegu alati söögi kurku ja siis ei saa ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Rinnast ja lutist imemise tehnika on erinev, seepärast võibki laps vahel toitu kurku tõmmata. Kõige parem muidugi oleks, kui laps saaks ainult rinnapiima ja ei peaks mitut imemistehnikat rakendama. Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi