Kolme aastase poisi seedimine 13.03.16 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Mure on 3.aastase poisi seedimisega.On esinenud kõhukinnisust aasta jooksul kolmel korral .Kõhukinnisusega on kakamine võtnud aega tunde ,kõhuvalguga ja korra ilma kõhuvaluta. Nende kordade vahe on olnud kuud mitte päevad .
Kõhuvalu kurdab tihti ,umbes 6 kuud tagasi hakkas sellest rääkima,mitte igapäevaselt . Olen märganud et seda kasutab ka vabandusena et pääseda ees ootavast kohustuset mis on palutud ära teha. Kuid vahest kurdab ka ilma et tooks vabandusena ,kurdab mingi hetke ja siis enam ei räägi sellest. Väsimusega olen samuti seostanud kõhuvalu kurtmist,kui on väsinud siis tal valutab midagi.
Toitumine on tavaline . Igal hommikul sööb kausitäie kaerahelbe putru . Menüüs kasutame kõike ,makarone ( harva ) suppe ( nädalas 1-2 korda) ,kartul (tihemini) -seda siis keedetud ,praetud ,pudruna, riisi harva ja enamasti plohvina, pudrud ( kartuli ,manna,kaerahelbe,teisi pudrusid ei taha )üritan võimalikult tihti ka köögivilju menüüsse panna ,kuigi alati ta neid süüa ei taha .Liha ,vahest kala( harvem) ,sööb jogurteid ,nüüd on hakanud ka piima jooma,seda ta varem ei tahtnud eriti.Keefirist keeldub. Kommi armastab kuid seda piiran ,saab peale söögikorda magustoiduks ühe kommi.Sööb puuvilju . Joob piisavalt ,enamasti vett. Söögiisu on hea. Perioodidega ,mingi aeg sööb ilusti ja tahaks rohkemgi ,mingi aeg ei taha üldse süüa ,ainult hommikupudru on see mida ta alati ilusti ära sööb.Toidulisanditest annan d- vitamiini ,just lõpetasin punasepäevakübara -astelpaju siirupi kuuri .Allergia test on tehtud ,allergiaid pole.
Liigub palju ,paigal püsida väga ei taha . Arstile pole veel pöördunud selle murega ,olen üritanud ise menüüd jälgida et leida seost kõhukinnisusele. Ning kõhukinnisust sellist et potil käik kestab tunde ei ole juhtunud lühikese vahega ja väga tihti.
Nüüd olen aga märganud paaril korral punast kakas,tundub verena . Seda pole palju kuid siiski märgata .See tekitab nüüd muret millest see olla võib. Kas see võib olla tingitud tugevast punnitamisest ? Kaka on kõvema poolne ,ei tule pabulatena kuid siiski kõvem ja alati kakamisega punnitab tugevalt nii et näost punane.
Viimaste kõhukinnisuse probleemidega seostasin peeti ,eelnevalt peeti söönud ( borsi supp, salatina kõrvale) .Tean et peet peaks just seedimist soodustama aga ehk minu lapse puhul just vastupidine ?
Kakal käib ülepäeviti,vahest ka igapäevaselt vahest jääb ka kaks päeva vahele. Kaka värvus heledam ,ei ole tume ega roheline. Peale kakamist ei kurda et oleks kuskilt valus ega ka kakamise ajal ei kurda et valus oleks.
Viimasel korral mis oli umbes kuu aega tagasi kui ei saanud kakatud kasutasin Microlaxi,toime oli kiire.Ostsin Duphalaci kuid infolehest lugesin koostisena etanooli ning ei julgenud seda anda. Arvutis olevas infolehes apteeker ei leidnud et sisaldab etanooli kuid pudelil oleval infolehel oli kirjas. Nüüd ostsin brobiootikume ,selle kuuri veel alustanud pole .Kas selle kuuri läbitegemisest võib abi olla ,kui tihti seda kuuri teha võib ? Mis võib põhjustada probleeme seedimisel?Mida peaks menüüs vältima ,mida rohkem andma ?
Kas peaks pöörduma läbivaatuseks arstile ?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!
Lastel on suhteliselt sageli probleemiks kõhukinnisus ja kaka kinnihoidmine, kui on olnud valuliku kakamine. Valus võib olla kakada aga siis, kui kõht on kinni või päraku ümbruses on ragaadid ehk lõhed. Viimaste puhul võib olla ka kaka peal punast verd või verekiude. Kõhukinnisus omakorda võib aga tekitada kõhuvalu.
Probleemi lahendamiseks peab saama korda lapse seedimise. Esimese soovitusena tuleb üle vaadata lapse menüü. Kiudainetevaene toit ning vähene vedelik on sagedasemad dieedivead. Toit peab sisaldama kiudaineid, mis muudavad roojamassid pehmemaks ja ergutavad sooletööd. Kiudaineterikkad on köögivili, puuvili, teraviljatooted, eriti just täistera ja kliid. Proovige anda erinevaid täisteraputrusid ning köögi- ja puuvilja. Vähendama peaks aga nisu- (makaroni, sai, manna, küpsised) ja riisitooteid. Lahtistava toimega on kaerahelbed. Roojamassid muutuvad pehmemaks ka ploomi, õun, pirni söömisel. Ka vedelikku peab laps tarbima piisavalt. Janu kustutamiseks sobivad vesi või mehud. Kui laps joob söögikordade vahele palju magusaid mahlasid ja piima, siis need tekitavad küll täiskõhu tunde, kuid ei anna roojamassi. Eelistada pigem hapupiimatooteid. Natukene võib laps maiustada, aga pakkuge kommi asemele talle kuivatatud ploome, aprikoose või tooreid puuvilju. Kartuli ja kastme kõrvale pakkuge kindlasti ka salatit, juurvilju. Kui laps ei taha nö nähtavaid juurvilju süüa, siis tuleks need toidu sisse ära peita, ideid selleks leiate internetist.
Kui menüümuutused edu ei too, siis peab kasutama sobivaid suukaudseid lahtisteid, et roe muutuks pehmeks. Üks parim ja enam kasutatav ravim on just Duphalac, sest see ravim ei imendu seedetraktis ja annust võib suurendada kuni 2 ml ühe kilogrammi kehakaalu kohta ööpäevas ilma kõrvaltoimeid kartmata. Duphalaci võib kasutada mitu kuud ja peab kasutama nii kaua, kui laps hakkab iga päev kakama, seejärel võite ravi annust hakata langetama 5 ml kaupa. Kui roojamine muutub harvemaks, siis uuesti doosi tõsta. Microlaxi võib kasutada ainult üksikud korrad, kui kõhukinnisus on kestnud juba mitu päeva ja laps ei kaka.
Probiootikumid kõhukinnisuse korral üldreeglina ei aita.
Infomaterjali kõhukinnisuse kohta leiate http://www.kliinikum.ee/attachments/article/104/kohukinnisus_LK.pdf
Kui probleem püsib vaatamata menüü korrigeerimisele, soovitan pöörduda laste gastroenteroloogi vastuvõtule. Saatekirja annab perearst.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Rinnanibu

Tere! Minu 3. aastase poisi rinnanibu otsas on vistrik, sees valge ollus.
Poisi enesetunne hea, rõõmus ja energiline, kuid siiski mure suur

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Nahahädade-löövete-vistrike korral kehtib ikka see, et ilma ise nägemata ei saa kindlat otsust öelda. Pöörduge palun perearsti poole, kes aitab põhjuse leida. Teine võimalus on pöörduda nahaarsti ...

Loe edasi

vistrikud 6 aastasel lapsel

Sügelevad ja levivad jalgadelt üle kogu keha. esialgu olid jalgadel 4-5 päeva ja siis läksid kogu keha peale laiali (seljal, rinnal, näos, juuste all). Esialgu arvasime, et ujulast, nüüd oleme jõudnud ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
tuulerõugete korral on alguses väike pisike punane laik ja varsti vesivill ning siis koorik. Tuulerõuged ei alusta vesivillidega tavaliselt jalgadelt vaid juustega kaetud peanahalt, kehatüvelt ...

Loe edasi

tsüst

Tere! Olen 5 aastase poisi ema probleem selline.Avasatasin põlveõndlast pehme moodustise,perearst ei oska midagi ytelda.Soovitas pöörduda ortopeediasse.Mida teha ?Või peaks pöörduma hoopis kirurgi juurde.Valulik ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Põlveõndlas olev moodustis võib olla vedelikuga täidetud tsüst (Bakeri tsüst). Selle moodustise olemust aitab selgitada ultraheliuuring. Bakeri tsüst vajab väga harva operatiivset ravi. Enamasti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi