Hemolüütiline E.coli roojaproovis 20.08.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Roojaproovist leiti patoloogiline E.coli. Uuring tehti limase-verise väljaheite põhjuse leidmiseks. Arst väidab, et hemolüütilist E.colit ei tohi antibiootikumidega ravida, et see tekitab lastel HUSi riski. Kuidas siis hemolüütilisest E.colist terveks saab? Kas ka korduval tagasitulekul on tõesti võimalus iselimiteerumiseks? Juba on mitu korda haigus näiliselt üle läinud, aga mingi aja pärast uuesti samade sümptomitega alanud.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

E.coli tüvi võib-olla enterohemorraagiline, aga minu teada polegi olemas hemolüütilist tüve. Enterohemorraagiline tüvi võib tõepoolest tekitada HUSi ja seda tüüpi E.colit ei ravita antibiootikumidega. Teiste E.coli tüvede tekitatud haiguse korral tehakse ravi TMP-SMXga.
Kui ikkagi verine väljaheide püsib, pöörduge nakkushaiguste arsti konsultatsioonile.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

E.coli bakter

Tere.
7.k. vanusel beebil tekkise eelmisel nädalal palavik (38.4), palavik kadus kolmandal päeval ja neljandal päeval tekkis lööve. Arst diagnoosis roseooli.
Haiguse ajal sai aga ka igaksjuhuks ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

E.colit võib leiduda uriiniproovis väikeses koguses (<10 astes 5) ka ilma infektsioonita. Kui lapsel on aga palavik ja põletikunäitajad veres kõrged, muud põletikukollet ei leita ja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi