timolool ja imetamine 05.06.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Sünnitan 3-4 nädala pärast ja tahaksin ka imetama hakata. Aga: kasutan glaukoomitilku, mis sisaldavad timolooli. Hetkel tarvitan Cosopti, kus on lisaks timoloolile ka dorzolamiid, aga kui õnnestub, siis jõuan veel enne sünnitust Timololile üle minna. Samas on teada, et timolool eritub ka rinnapiima. Mu oma günekoloog Häli Mets arvab, et seda tuleb lapse peal katsetada, kas ta sellist rinnapiima talub või mitte, mul on aga pisut kõhe hakata lapse peal katseid tegema. Muudele glaukoomitilkadele kui Cosopt või Timolol pole üle minna võimalik, ülejäänud ei hoia rõhku paigas.
Kui ohtlik 0,5-protsendine Timolol lapsele on? Kas peaks siiski kohe loobuma imetamisest?
tervitades
Eve

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!
Oftan Timololi ei soovitata kasutada raseduse ega ka imetamise ajal. Timolool eritub rinnapiima. Ravimit võiks kasutada raseduse ja imetamise ajal vaid juhul, kui ravist oodatav kasu emale ületab võimaliku ohu lootele või imikule. Samas on lubatud ravimit kasutada vastsündinutel ja väikestel lastel vajaduse korral pediaater-oftalmoloogi järelvalve all.
Ravim jõuab vereringesse läbi silma sidekesta, nina limaskesta ja ka läbi seedetrakti. Ravimi maksimaalne toime saabub 3...4 tunni möödumisel ja hakkab seejärel vähenema, kuid toime kestab kuni 24 tundi. Ravimi kontsentratsioon vereringes väheneb poole võrra ~4 tundi pärast ravimi manustamist.
Esmalt palun pidage nõu oma silmaarstiga ehk on mõni muu ravim, mis sobiks Teie raviks ning ei kahjusta last. Kui aga selline ravim puudub, siis soovitan ravimit manustada vahetult pärast rinnaga toitmist, et järgmiseks toidukorraks oleks ravimi kontsentratsioon Teie veres ja rinnapiimas võimalikult madal. Kui Teil on piisavalt rinnapiima, siis võiksite pärast rinnaga toitmist ja enne ravimi manustamist lüpsta rinnapiim välja ning säilitada seda külmkapis, et anda ka järgmine toidukord nö ravimivaba rinnapiima. Ülejärgmiseks toidukorraks on ravimi kontsentratsioon ilmselt juba piisavalt madal ja ohutu ning võite jälle rinnaga toita.
Kindlasti rääkige lapse sündides ka perearstiga, kes teades Teie rohust, oskab last tähelepanelikumalt jälgida.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

imetamine

Tere!
Mu laps on 1 aasta ja 2 kuud vana. Lisaks muule toidule saab ta ikka veel rinda. Tahaks küsida, kas nii vanale lapsele rinna andmine on talle mingil viisil ebasoovitav. Kui jah, siis miks?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Teisel eluaastal võib veel rinda anda ja oluline on, et laps saaks peale rinnapiima piisavalt ka muud toitu. Nii see Teie lapsega tundub ka olevat. Teisel eluaastal ei tohiks rinnapiim olla ...

Loe edasi

kohvi ja imetamine

Tere!
Milline on Teie seisukoht kohvijoomise kohta imetamise ajal?
Laps on kahe kuune ja üsna rahulik. Need toiduained, mis tal gaase tekitasid jätsin välja (õunad, apelsinimahl jne.) Nüüd ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Mõõdukas kohvijoomine vahetult pärast toitmist ei mõju imikule halvasti.

Heade soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

imetamine

Tere!
Mind huvitab, kas Tartus on olemas imetamise nõustaja? Laps 1 kuune ja mul tekib pidevalt probleeme imetamisega. Tundub, et õigem oleks üle minna rinnapiimaasendajale.
Kati

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lastekliinikus on rinnapiimaga toitmise nõustaja õde Juta Ernits, kes töötab ambulatoorses osakonnas. Sageli on nõustamisest abi ja saab jätkata rinnaga toitmist. Parim toit imikule on siiski ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: