valged pigmendilaigud 2a lapsel 16.07.05 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Olen mures oma tütre (2a8k) naha pärast.
juba päris imikuna märkasin ta nahal seljal ühte ca 0,5cm läbimõõduga heledat pigmendilaiku, mis suurenes veidi eelneva 2a jooksul, olles veidi ovaalne asub "tiivanuki" piirkonnas. eelmisel aastal märkasin ühte laiku kaelal (ca 1cm läbimõõt).
sellel aastal aga avastasin (tundub, et küllaltki üle öö) ilusate ilmade saabumisega tal kaelal olev laik on märgatavalt suurenenud. ei oska praegu suurust isegi öelda, kuna laps mul on 1 ndl ilma minuta maal olnud. umbes läbimõõt 2cm. ja umbes nädal hiljem olid tekkinud kaelele lisaks üks väiksem laik ja kaelast allapoole õla ja rindkere suunas veidi pisemad valged pigmenditud laigud. kujult ümarad, kuid ebakorrapärased ovaalsed.
võib tunduda, et ma ei märka oma last- tegelikult on ta lihtsalt minu töö iseloomu tõttu praegu üle ühe nädala ilma minuta maal :)
millega võib olla tegu? kas oleks vaja pöörduda arsti poole?
taustaks üldandmetest niipalju, et sündis 50cm ja 3760g, õigeaegselt. praegu 2a8k 95cm pikk ja 15-16kg. olnud üldjoontes terve väljaarvatud viimasel sügistalvel väga sagedased viirushaigused- nohud-köhad; mädane silmapõletik korduvalt. põdenud 1a tagasi ka sarlakid.
allergiline vähe: toidust banaanile, mida süües ka väikese koguse- oksendab. allegria ka sääsehammustustele (paistes ja suured punased laigud, mis paranevad väga aeglaselt). oma vanuse kohta pisut liiga suured rinnanäärmed, st arsti jutu järgi võiksid need olla "taandunud"- kuid samas suuremaks nad ei lähe, lihtsalt natuke priske laps. muretsemiseks sellel teemal öeldi, et pole põhjust.
üldiselt nahk kergestipäevituv. määrime 20 faktoriga laste päikesekreemi päeva jooksul ikka väga tihedasti ja ei ole päikesepõletust seni elu jooksul tal esinenud.
sääseallergiast tekkinud armid paranevad aeglaselt, eelmise aasta armid siiani näha valged täpid- kuid ma teen vahet sääsearmil ja sellest erineval pigmendi hõredast olust.
silmad hallid, juuksed tumepruunid. sündinud väga pikkade (5cm) mustade paksude juustega.
söögiisu keskmiselt hea, magab väga hästi ja on rahulik rõõmus laps- ei jäta muljet, et oleks mingil määral haige. arengu poolest hästi arenenud ja tark tüdruk.
rohkem ei oskagi midagi lisada. vabandust, kui ehk sai siis kirja palju tarbetut lisainformatsiooni, kuid ma ei oska lihtsalt aimata, milline info mu lapse kohta võiks olla antud olukorras olulisem, milline vähem oluline.
oleksin väga tänulik, kui saaksite aega vastata, kuna mida lähemale saabub päev, seda suurem on mul hirm, et kui ta maalt homme koju tuleb, on ta nahk veelgi hullemaks läinud. ja mida siis teha- kas minna arstile näitama või pole teha midagi. kas võib olla mingi nahahaigus? kas ravitav?
teid vastuse eest südamest tänades ja kaunist suve soovides,
Ema Pirjo

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,

Vahel, aga mitte alati, on sellised pigmentlaigud haiguse ilminguks. Laike peab arst oma silmaga nägema, siis saab midagi konkreetsemat arvata. Esialgu tundub kirjelduse järgi, et nahahaigus see ei ole. Kõige õigem on pöörduda nahaarsti vastuvõtule. Nahaarsti vastuvõtule saab ilma saatekirjata.
Panin Teie tütre kasvuandmed kasvukõverale. Pikkus on keskmine, kaal üle keskmise ja nö ülemise piiri lähedal. Kaal 18 kg on selle vanuse jaoks juba "üle piiri". Kui kaalutõus peaks hooga jätkuma, vajaks laps lasteendokrinoloogi konsultatsiooni. Perearstidel on kasvukõverad kenasti olemas, kui tekib probleeme, küllap ta saadab lapse konsultatsioonile.

Parimate soovidega
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

valged punnid keelel..

Tere!

Mul selline mure..et mu 3 kuusel pojal on valged punnid keele peal ja paar tükki on ka huule peal aga sees pool..kas see on võimalik et lapsel on need punnid tekkinud imemisega?sööb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Valged laigud võivad olla tingitud soorist ehk imiku suuvalgest, aga ilma "punne" nägemata ei oska midagi täpsemalt arvata.
See on väga hea, et pöördute perearsti poole.

Loe edasi

punased laigud üle keha

tere!
9 kuusel poisil ilmusid eile õhtul kehale punased laigud, täpid ja kriipsud. neid on tihedasti igal pool. ei ole punnid, kärnad. need ei ole ümbritsevast nahast kõrgemad. palavikku pole, meeleolu ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Tuulerõugete korral on väikesed vesivillid, millele tulevad koorikud. Punetiste lööve on õrnroosade laikudena. Kirjelduse järgi võiks lapsel olla allergiline lööve. Raske on löövet nägemata ...

Loe edasi

Soor

Tere.
5-kuune laps põdes äsja grippi, raviks oli Ospamox. Tervenemise käigus tekkisid suhu valged laigud ja pepu hakkas punetama, mis muutus pehme koorikuga haavanditeks. Perearst arvas, et see on ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lapse haavandeid on kõige õigem enne lastearstile näidata ja alles siis saab otsustada, kas oleks vaja nö seenesalve.

Parimate soovidega Heli Grünberg

Loe edasi

ussid kõhus

Mida teha kui on valged ussid kõhus?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui need ussid on pisikesed valged ja meenutavad valge niidi pisikesi jupikesi (umbes 1 cm pikkused), on lapsel tõenäoliselt naaskelsabad e. enterobioos. Naaskelsabad on tavalised just lasteaialastel, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi