Vere analüüsid 20.11.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!
Lapsel hoiab ~37,2 temperatuur 3 nädalat, valutab kurk, on nohu ja õhtuti köhib. Arst vaatas, kirjutas välja Kataplasmat, Avamys. Võtsime ka Zyrteci. Milles võib probleem? Nii kaua ta jääb haigeks? Võibolla on vaja konsulteerida teistega spetsialistidega? Või teha mingid analüüsid?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Raske öelda ainult vereanalüüsi põhjal.
Püüan edastada selle info, mis siit kätte saab.
Põletikunäitajad (WBC ja CRP) on referentspiirides, seega bakteriaalset põletikku ei ole ehk antibiootikumi näidustus puudub.
Jäävad 2 võimalust - viirushaigus ja allrgilisel alusel põhinev reaktsioon.
Viirused on lapsel kindlasti kontrollitud - COVID-19 kindlasti? Lisaks võib tegemist olla muude viiruste, näiteks adenoviiruse, paragripi , RSV viirusega. Neid küll uuritakse ja saab ka laboratoorselt kinnitada, kuid neil puudu spetsiifiline ravi, seega ei ole kindlakstegemine patsiendi vaatest väga oluline.
Allergia võimalust toetab veidi suurem eosinofiilide hulk, kuid see on ainult võimalus. Raviskeemi Zyrteci lisamine tundub olevat mõistlik mõte.
Väga muretseda ei tasu, hea oleks püsida perearstige kontaktis ja lapse eest hästi hoolitseda, mida kindlasti juba teete (vitamiinirikas toit, soe jook, vajadusel palavikualandajad, säästev reziim, sümptomaatiline nohu ja köha ravi). Allergia kahtluse tõttu oleks vajalik jälgida, kas Zyretc toob lapsele subjektiivset kergendust ja kas selline haigus hakkab korduma.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

hormonaaltasakaal

Kas on võimalik vere prooviga määrata hormonaaltasakaalu.Kui siis millisega?
Olen pikka aega tarbinud hormonaalseid rasestumisvastaseid preparaate, tahaks kontrollida ega ned ei ole kuidagi halvast ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Vereproovist saab teha väga palju analüüse, kaasaarvatud naissuguhormoonid. Kui Te peate "hormonaaltasakaalu" all silmas nende hormoonide normaalset taset organismis, siis on asi lihtne, tuleb ...

Loe edasi

Kõrgenenud IgA,IgM ja IgG

Mida näitavad IgA,IgM ja IgG vere analüüsid ja mida tuleks ette võtta (millise arsti poolde pöörduda) kui need ületavad kahe kordselt normi.

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
IgM, IgA ja IgG on immuunoglobuliinid e. maakeeli antikehad. Teie küsimusest ei selgu kahjuks, kas need on nn. üldimmuunoglobuliinid, mis määratakse kõikide organismis olevate antikehade summana, ...

Loe edasi

Selline mure

Sügisel doonorina verd andes näitasid analüüsid korduvalt nn.mittespetsiifilist C-hepatiiti. Merimetsahaiglas tehtud täiendavad uuringud näitasid aga,et mingit hepatiiti mul pole. Mis võiks põhjustada ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Kõige suurema tõenäosusega andis test Teie korral nn "valepositiivse" resultaadi, mida juhtub küll harva, kuid mis ei ole välistatud. See tähendab, et analüüsil andis mingi vere komponent sarnase ...

Loe edasi

VERE ANALÜÜSID

Küsimus järgmine,kas HIV viiruse testimiseks peab kindlasti tegema vastava testi või saab ka üldisest vere uuringust aru,et midagi on viltu? Väga ootan vastust!

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
HIV diagnostikaks on vaja kindlasti teha spetsiifiline test, sest kui üldine vereuuring midagi näitama hakkab, on tegemist juba AIDS-i haigestumisega. HIV-i kandluse määramiseks on kaks võimalust, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: