Analüüside lugemine 24.05.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere.
Palun teist arvamust. Küsin tütre tervisemure tõttu (pidev peavalu, turses liigesed, kuumav ja turses turjapiirkond, kael kange). Vanust 21. Lapseeas põdenud artriiti.
Kas alumised verenäidud on tõesti ainult rauavaegusele viitavad ja põletikunäitajad on kõik korras?
CRP 6.39 (ref.v 90), Fer 11.3 (10.0-150.0), TSH 1.10 (0.40-4.00), Vit D 55.3 (>75), ESR 13 (<20), Hb 111 (121-150), Hct 35.4 (37.0-45.0), WBC 7.4 (4.1-9.7), RBC 4.21 (4.10-5.20), MCV 84.1 (82.0-95.0), MCH 26.4 (28.0-33.0), MCHC 314 (322-356), RDW-CV 14.0 (12.0-15.0%), B-Plt 388 (157-372), B-Pct 0.37 (0.18-0.38%), MPV 9.6 (9.2-12.3), PDW 10.8 (10.1-16.2).

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Turses liigesed on liigesepõletiku tunnus küll. Peavalu ja muud kaebused on üsna ebaspetsiifilised, s.t. nad võivad esineda erinevate haiguste ja funktsionaalsete häirete puhul.
Hetkel tal vereanalüüsis põletik tuvastatav ei ole, ESR, CRP ja WBC on kõik referentspiirides.
Rauavaegusaneemia on tõenäoline, Fer referentspiiri alumisel piiril, MCV, MCH ja MCHC samuti. Rauavaegust võivad noorel naisel põhjustada näiteks vererohked menstruatsioonid, ei pea olema seost toitumisega. Aitab regulaarne rauapreparaatide tarvitamine.

Liigeskaebused on eelkõige reumatoloogi teema, neuroloog siin aidata ei saa. Eristada tuleks reumatoidartriiti jt spetsiifilisi liigesehaigusi, seda teeb reumatoloog või perearst.

Nn. valuvaigistid ehk mittesteroidsed põletikuvastased ravimid kuuluvad liigesehaiguste raviskeemi kindlast ja need ei ole perearsti poolt kergekäeliselt määratud, vaid vajalikud. Kõige parem on, kui patsiendi haiguse ravis saabki hakkama just selle ravimgrupiga, mitte ei pole vaja lisada muid ravimeid, eriti arvestades patsiendi noort iga.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Aneemia

Tere! Eelmises küsimuses kirjutasin vereanalüüside kohta.
Minu elukaasalasel pole kunagi olnud Rauavaegusaneemait.
Vaid elukaaslasel on sünnist saadik olnud Pärilik Sferotsütoos hemolüütiline ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Juurdepandud pildil on nähtavad üksikud mikroskoopia parameetrid. Sellist leidu võib esineda erineva põhjusega aneemiate puhul. Kuid tervikliku hinnangu andmiseks on sellest pildist vähe.
Loe edasi

Aneemia

Kas nende vereanalüüside alusel saab diagnoosida aneemiat? Mida tähendab mikrosferotsütoos? Ja kas selliseid analüüse saavad perearstid

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Pildil on hematoloogilise uuringu üks osa, täpsemalt mikroskoopilise hinnangu osa, mille alusel ei ole võimalik hinnata kogu seisundit. Jah, perearstid saavad ka selliseid vastuseid, ...

Loe edasi

Raua üleküllus varas

Tere! Minu emal on rauatase veres 361 perearst konsulteeris hemotologiga ja sai vastuse.et kuni 1000 ei maksa muretseda.Minu ema tarbib MagneB6 vitamiine.Lugesin netist, et B gruppi vitamine ei tohi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Rauatase veres isoleeritud näitajana ei ole omaette haigus ja seda ei tule ka eraldi käsitleda. Eakamatel inimestel esineb küll pigem seedetraktist imendumishäireid, mis avalduvad pigem ...

Loe edasi

Vereanalüüside tõlgendamine

Sooviksin arvamust oma vereanalüüside tulemuste kohta.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks olete unustanud vereanalüüsi kaasa panna. Saan aru, et küsimuse sisuks on palve hinnata vereanalüüsi just võimaliku rauapuuduse seisukohalt.
Soovitaksin selleks määrata ...

Loe edasi

Vereanalüüs ANA IgG tiiter

Vereanalüüsis on ANA IgG tiiter 1:320 midbody helendus. Referentsväärtus <1:100. Tulemuse tõlgendus: Helendus harva esineb süsteemse skleroosi ja Raynaud sündroomi korral. Patsient vajab kliinilist ja ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

ANA midbody on üsna ebaspetsiifiline leid ja ei kinnita tegelikult autoimmuunse haiguse olemasolu. Konkreetse labori tõlgendus tähendab, et selliste haiguste puhul on leitud sellist helendust, ...

Loe edasi

COVID antikehad

Tegin täna (10.09.21) Covid antikehade testi. Võrreldes märtsIkuuga on antikehade näit oluliselt suurenenud. Märtsis oli see alla 1000, nüüd üle 2200. Covidi põdesin läbi jaanuaris ja ma pole vaktsineeritud. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

COVID-19 vastane immuunsus on tõesti seotud antikehadega. Nende "arv" ei ole kvantitatiivne.
Kui tegite uuringud eri laborites või kasutas labor erinevaid mõõtmismeetodeid, siis ...

Loe edasi

IgM ja IgG

Tere. Kas IgM 3,5 ja IgG tulemused näitavad, et mul ei ole puukborrelioosi?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie kaebused ei ole borrelioosi kaebused,äris kindlasti mitte.
Hea meelega vastaksin ka teie borrelioosi analüüsi puudutavale küsimusele, kuid esitus ei ole arusaadav.
Borreelia ...

Loe edasi

Vereproovi näitajad paigast ära

Tere! Käisin perearsti juures regulaarses kontrollis ja saadeti ka vereanalüüse tegema. Vereanalüüside vastused tulid digilugu.ee-sse ning avastasin, et nii mõnedki näitajad on referentsväärtustest kõrvale ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Üksiknäitajate hindamine toimub ikka kogu uuringut nähes, üksikparameetrite selline hinnang ei ole meditsiinilises mõttes tõenduspõhine.
Ükski neist näitajates üksikult võttes erilist ...

Loe edasi

Meesterahva hemoglobiin ja palju peab olema billirubiin

Kas 39.aastase meesterahva hemoglobiinide. Näit 122.129
117 on normaalsed kas billirubiini tase 22-26 on normaalsed?Kuidas Diagnoosivad perearstid aneemiad?
Rauavaegusaneemiat ja Päriliku ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Nii hemoglobiini kui bilirubiini tasemed on piiripealsed ja selleks, et tulemust interpreteerida on vaja üsna palju taustainformatsiooni: kaasuvad haigused, elustiil, kehaehitus, kahjulike ...

Loe edasi

lapse veregrupp

Kas lapsel võib olla AB pos veregrupp kui vähemalt ühel vanematest on 0 pos veregrupp? Aitäh

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teoreetiliselt ei peaks see nii olema.
Esimese asjana soovitaksin siiski kõigil osapooltel veregrupi määramist korrata, et välistada võimalik segadus.

Lugupidamisega
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: