Ferritiin 21.11.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere! Vereanalüüs andis ferritiini näiduks 562, mis tundub piirnormist üle olevat. Mis võib olla põhjuseks ning mida selle näidu alandamiseks oleks mõistlik teha?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Keerukas vastata, kuna ma ei tea, mis põhjusel tegite ferritiini uuringut ja milline on teie hematoloogilise uuringu tulemus.
Aga kui oletan, et tegite uuringu lihtsalt ilma põhjuseta, siis on ferritiini suurenemisel järgmised põhjused: raua ladestus (kas tarbite rauda sisaldavaid toidulisandeid?), kilpnäärme ületalitus (milline oli teie TSH väärtus?), põletik (milline oli teie CRP väärtus või leukotsütoos, ega te ei ole olnud hiljuti palavikus või kannatanud mõne põletikulise protsessi all?). Kõne alla tuleb ka maksahaigus või alkoholi tarvitamine (milline oli teie GGT väärtus?).
Vahel tuleb ette ka ferritiini suurenemist ilma eelpool loetletud põhjusteta. Kui kõik muud uuringud on leiuta ja kaebused puuduvad, siis tuleks ferritiini väärtust korrata ca 1-kuuliste intervallidega ja enamasti väärtus normaliseerub ilma täiendava ravita.

Lugupidamisega,
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Analüüside vastused

Tere!

Käisin vereanalüüsi andmas. Palun öelge kas kõik on korras? Lisasin analüüsid pdf. failina.

Aitäh!

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Madalamad väärtused erütrotsüütide indeksitel (MCV ja MCHC) viitavad rauavaeguse võimalusele. Kuigi seerumraud on normi piirides, ei välista see rauapuudust. Õigem verenäitaja rauavaeguse ...

Loe edasi

Rauasisaldus veres

Tegin perearsti juures vereanalüüsi, millega läksin nina-kurgu- ja kõrvaarsti vastuvõtule. Probleemiks on krooniline nohu. Nina-kurgu- ja kõrvaarst soovitas koheselt hakata võtma rauapreparaate, kuna rauasisaldus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi põhjal võib öelda, et teil ei ole väljakujunenud rauavaegusaneemiat. MCH väärtus on piiripealne, mis viitab sellele, et punaverelibled on pigem väiksemad, mis ona rauavähesuse ...

Loe edasi

vereanalüüs

Tere!
Minu vereanalüüs näitab ferritiini tõusu.Kui norm on 13..150qg/L siis minul on 191.Perearst ei näe põhjust muretsemiseks,sest ülejäänud näitajad kõik normis.Olen ise küll natuke pabinas,et ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ferritiin on muuhulgas ägeda faasi valk, seega võib tema tõus olla seotud põletikulise protsessiga organistmis. Kui see nii oleks, siis peaksid muudest analüüsidest olema suurenenud ka ...

Loe edasi

Kas rauaaneemia?

Tere!
Mind vaevab, et ehkki mul on kõrge hemoglobiin (olnud aastaid samas vahemikus), 140-150), aga s-ferritiin on 10. Kas sellise hemoglb.taseme juures ei peaks see ferritiini näit olema kõrgem?. ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Organismil on selline hea omadus, et ta püüab säilitada hemoglobiini kehaomaseid väärtusi (Teie puhul siis 140-150 mg/L) niikaua kui võimalik. Ferritiin näitab aga depoode seisundit. Depoodes ...

Loe edasi

ferritiin

tere.
detsembris tehti mul vereanalüüs.siis oli andmed nii -hemoglobiin 102,raud 6 ferritiin 2.6.Eile sain uute analüüside vastused hemogl.110,raud 14 ja ferritiin3,3.öeldi et raud ja hemogl .on ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Küsimusest ei selgu küll, millist ravi Te vahepeal saite, kuid tõenäoliselt tarvitasite vahepealsel ajal rauapreparaate. Selle efekt on näha nii hemoglobiini kui rauasisalduse tõusus. Kuna ...

Loe edasi

aneemia

Tervist. 48-a N. Otsitakse aneemia põhjust - heale toitumisele vaatamata ferritiin 2, kasutan retaferi. Gastroskoopia ja günek. kontroll ei tuvastanud vereleket. Foolhape ja B12 normis - kas see tähendab ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Tiiu,

Aneemiate tüübi ja põhjuste teadasaamine nõuab sageli mitmete lisauuringute tegemist ja komplekset lähenemist, sest lisaks veritsusest või rauapuudusest tekkinud aneemiatele on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: