krooniline toksoplasmoos 09.06.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere! Mul on juba poolteist aastat erinevad valud ja spasmid erinevates keha piirkondades (pea, kael, kurk, kõrvad, silmad, selg, rind, kaenlaalused, käed, kõht, jalad, põlved). Nendes kohtades, kus valutab, vahel kaob tundlikkus. On tehtud juba palju analüüse ja uuringuid, üldine vereanalüüs on korras, kilpnäärme ja seedeorganite ultraheli - korras, kolonoskoopia - korras. Leitud on ainult maohaavand ja kõrge valk uriinis. 2018.a juunis oli tehtud vereanalüüs toksoplasmoosi peale ja tulemus on: M-antikehad negatiivsed, G-antikehad 38,4 IU/ml. Kas võib nii olla, et krooniline toksoplasmoos tekitab neid valusid? Kui jah, kuidas seda ravitakse?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Toksoplasma on üks sagedasemaid mikroorganisme, inimene puutub sellega kokku sageli kasside vahendusel, kuid võib kokku puutuda ka liha söömisel ja vee joomisel, samuti erinevate töötlemata toiduainete vahendusel. Enamasti ei põhjusta toksoplasmaga kokkupuude mingeid kaebusi ega haigestumist, võivad olla gripilaadsed sümptomid. Tekitajaga kokkupuutel tekivad IgG antikehad, mis jäävad püsima aastateks, vahel terveks eluks. See näitab, et olete kunagi elus kokku puutunud toksoplasmaga. IgG numbrilisel väärtusel puudub vähimgi diagnostiline tähendus.
Toksoplasma võib olla probleemiks ainult nõrgenenud immuunsüsteemiga haigetel, näiteks HIV haigetel. Kui teil on Toxoplasma IgG positiivne, siis ei saa te uuesti nakatuda ja teie edasised rasedused on selle võrra ohutumad, kuna raseduse ajal võib toksoplasmoosi põdemine olla emale küll igati ohutu, kuid võib kahjustada loodet.
Kui teil ei ole rasket immuunpuudulikkust, siis teie kaebusi ei saa seostada Toxoplasma gondii IgG pos tulemusega. Pos tulemus on paljudel inimestel ja see ei ole haigus.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Toksoplasmoosi analüüs

Tere,
Paluksin, et selgitate mulle analüüsi (toksoplasmoos) tulemust:
Toxoplasma gondii IgG <5,00 IU/ml ref.väärtus <6,5
Toxoplasma gondii IgM Negatiivne

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tegelikult võiks ja peaks igal nakkushaiguse uuringul olema juures interpreteering "pos" või "neg", mida uuringut teostanud labori ei ole järginud. Siinkohal märkus, et arvulisel väärtusel ...

Loe edasi

toksoplasmoos

Tere, kui kaua on toksoplasmoosi parasiit võimeline inimesi nakatama (toksoplasmoosi) mullas pärast kassi kehast väljumist. Mis aja jooksul peale kokkupuudet saab analüüi teha. kui suure tõenäosusega saab ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Toksoplasmoosi tekitaja levib tõesti kassi väljaheidetega ja keskkonnas (mullas) võib püsida nakkusohtlikuna rohkem kui aasta. Samas võib haigus levida ka toore või väheküpsetatud sea-, ...

Loe edasi

toksoplasmoos

Kas peaks praegu selle pärast muretsema või midagi ette võtma? Kas see mõjutab mu tervist?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Toksoplasmoosi diagnoosimiseks kasutame antikehade põhist diagnostikat. Uuringu positiivne vastus ei tähenda mitte seda, et haigustekitaja on endiselt organismis, vaid seda, et organism ...

Loe edasi

toksoplasmoos

Kas poistel-tüdrukutel lapsena avastatud ja ravimata toksoplasmoos võib põhjustada täiskasvanueas nende järglastel väärarenguid?

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Väärarenguid võib põhjustada vaid haigestumine toksoplasmoosi peale viljastamist. Kui haigus on varem põetud või muutunud krooniliseks, siis tekivad organismi antikehad, mis arvatavasti kaitsevad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: