uriini analüüs 04.09.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Kaks aastat põdenud pidevalt erinevaid bakteriaalseid uroinfektsioone ( kolibakter, enterokokk, citrobakter, acinetobkter), saanud pea iga kuu antibiootikumravi, kuid kohe, kui antibiootikum ära jääb,on põletik, kipitus, sage urineerimine tagasi ja jälle mingi bakter kasvab...Selline lõputu jada on kestnud siiani ja keegi ei tea põhjust..Kipituv valu lööb ka tuharatesse ja sääre ülaossa. Hetkel oli bakteriproov puhas, kuid peale urineerimist väga tugev kipitus, pakitsus ja pidev urineerimistung. Uriini 11 parameetriga ribaanalüüsis korduvalt ASC 2 plussi? Palun, mida see tähendab? Kas see on askorbiinhape või mis näitaja uriinis? Ma ei tarvita mingeid vitamiine ja ravimistest hetkel ainult Urosepti, Sanorali, Betaloci. Millest see uriinis tõusnud, kas see hape võib seda meeletut kipitust ja pidevat urineerimissoovi esile kutsuda ja milliseid analüüse peaks veel tegema, et selgitada millest see ASC korduvalt tõusnud või millest meeletu kipitus ja pakitsus urineerimisel?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie probleemist lugedes selgub, et teil on ilmselt krooniline põiepõletik ehk tsüstiit, mis ägeneb sageli ja annab vaevusi. Urosepti te kasutate ja see võiks Teie probleeme vähendada, kuid tundub, et teil on sellest vähe abi.
Sellisel juhul on oluline, kui pikki antibiootikumikuure te olete teinud? Soovitatav on bakteri tuvastamisel määrata tema antibakteriaalne tundlikkus ja siis valitud antibiootikumiga teha pikem kuur, vähemalt 10-14 päeva. Kindlasti ei ole hea mõte lühike kuur kuni vaevuste kadumiseni, sest nii muutuvad bakterid antibiootikumidele resistentseteks ja uus ägenemine võib tulla üsna varsti.
ASC on tõesti askorbiinhape, mille määramisega uriinis haiglalaborid ei tegele, kuna rutiinses proovis puudub uuringul igasugune otsene mõte. Samuti on valepositiivsed ja valenegatiivsed tulemused üsna sagedased, nagu ka teie näite varal. Kui te ei tarvita C-vitamiini, siis ASC näitaja eraldiseisvale haigusele ei viita ja ilmselt ei ole see tulemus interpreteeritav, s.t. see ei tähenda meditsiinilises mõttes midagi. Kindlasti ei ole ASC näitajal mingit seost teie vaevustega.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Bilirubiin

Tere!
Aasta tagasi ütles töötervishoiuarst, et mu nahk on kollane ja käskis teha bilirubiini verest. Uriinianalüüsis bilirubiini toona polnud. Tegin nüüd maksapaneeli, bilirubiini on 23 (ref kuni ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan Teie kirjast nii aru, et umbes aasta tagasi oli töötervishoiuarst tuvastanud nahavärvuse muutuse ja siis tegite uriinianalüüsi, kus bilirubiini eritumist uriiniga ei esinenud. Vahepeal ...

Loe edasi

Leukotsüütide arv madal 2

Tänan, et vastasite minu küsimusele madala leukotsüütide arvu kohta. Lisan enda hematoloogilise uuringu kõik tulemused, et oleks lihtsam võimalikke põhjuseid hinnata. Olen väga tänulik teie tagasiside ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tänan, et otsustasite lasta üle vaadata ka kogu hematoloogilise uuringu. Vahel võib üksiknäitajaid hinnates jõuda valele tulemusele.
Teie uuringu puhul midagi ootamatut ei selgunud. ...

Loe edasi

Leukotsüütide arv madal

Leukotsüütide arv 2,2, eritrotsüüte 4,21, trombotsüüte 153, neutrofiile 1,1 ja lümfotsüüte 0,7. Teised näitajad on korras. Millega võib olla tegu?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hea oleks muidugi näha kogu hematoloogilist uuringut, kuna neid näitajaid hinnatakse tavaliselt koos. Aga püüan vastata.
Teil on madal leukotsüütide üldarv. Sellest on tingitud ...

Loe edasi

Monotsüütide suhtarv ja teised näitajad

Tere!

Lasin maikuus teha vereanalüüsi, kuna muret tegid pikemat aega kestnud seedimisprobleemid. Analüüsis tulid välja järgmised näidud:
Maikuus tehtud proovi näidud:

neutrofiilide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie verenäitajad on tegelikult korras. Seda saate hinnata nii, et vaatate samade rakkude üldarve, mille järgi me patsiente diagnoosime ja ravime. Nagu näete, on need korras. Suhtarvud ...

Loe edasi

küsimus

Tere
Sain äsja vastused: Folaat 18,56 nmol/l >7,64 Vitamiin B12 (aktiivne) /
Holotranskobalamiin 148,7 pmol/l >35,0. Kas tegu on juba liiga kõrge näiduga või mis järku jäävad?
Samuti ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!
Tänan küsimuse eest! Folaati ja holotranskobalamiini määranud labor on andnud vastusele vaid alumise referentspiiri. Nende vitamiinide puhul on oluline tuvastada eelkõige defitsiiti, mida Teil ...

Loe edasi

Hinnang vereanalüüsile -- madal ferritiin

Tere

Tegin regulaarse vereanalüüsi. Näitudest paistab, et nii ferritiini kui d-vitamiini tase on seekord alla normi. Sooviksin paluda lisahinnangut, kas pildist võiks püstitada hüpoteesi, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi järgi Teil rauapuudusaneemiat diagnoosida ei saa, kuna nii Hgb, MCV kui MCH on normi piirides, mis näitab, et erütrotsüütide suurus ja hemoglobiini sisaldus on korras.
Loe edasi

madalad leukotsüüdid

Palun Teie arvamust,kas minu vereproovi kohta. Eriti teevad muret madalad WBC 3,1,Lymph 1,1, Neut 1,5 näitajad.
Haige pole olnud.
Kui madalad on nö ohtlikult madalad vastavad näitajad?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Leukotsütoos ehk WBC on tõesti madalavõitu, kuid mitte drastiliselt madalad. Lymph ja Neutr madalamad näidud absoluutarvudes ei ole iseseisev patoloogia, vaid tingitud sellest, et leukotspüütide ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tõlgendus

tere
Andsin vereanalüüsid hiljuti ja arstile helistades, öeldi, et kõik näidud on korras. Sattusin aga vaatama e-tervise lehele ja mulle hakkas silma, et 3 näitu (MPV, monotsüüdid ja monotsüütide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Teie vereanalüüs on tõesti korras.
Referentspiirid ehk ealised ja soolised normid on kokkuleppelised ja kehtivad 95% tervete inimeste kohta, kuid 5% jääb nendest alati välja. Lisaks sellele ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere
Kas saaksite selgitada vereanalüüsi tulemusi.
Hgb 111,hct 35,mch 26,4,wbc 3,0.Arst ei olnud rahul aga selgitust suurt ei andnud.Kas peaksin väga muretsema?
Lisainfoks oskan öelda, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil tundub olevad mõõdukas aneemia (Hgb ja Htc väärtused) ja punavere rakud on väikesed (MCH). See on enamasti seotud rauavaegusega, millel võivad olla omakorda erinevad põhjused. Põhjused ...

Loe edasi

Tere, kas võiksite kommenteerida antud vereanalüüsi tulemusi.

30.10.2017 09:41fB-Leuk4.9 E9/l3.4-8.2
30.10.2017 09:41B-Eryt5.80*4.3-5.7
30.10.2017 09:41B-Hb162 g/l134-167
30.10.2017 09:41B-HKR0.47 osuus0.39-0.5
30.10.2017 09:41E-MCV82*82-98

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et Teie puhul on probleemiks pikemat aega kõrgenenud veresuhkru väärtus, kui glükeeritud hemoglobiin on normis. Tegemist võib olla glükoosi taluvushäirega, mida tuleb eristada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi