uriini analüüs 04.09.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Kaks aastat põdenud pidevalt erinevaid bakteriaalseid uroinfektsioone ( kolibakter, enterokokk, citrobakter, acinetobkter), saanud pea iga kuu antibiootikumravi, kuid kohe, kui antibiootikum ära jääb,on põletik, kipitus, sage urineerimine tagasi ja jälle mingi bakter kasvab...Selline lõputu jada on kestnud siiani ja keegi ei tea põhjust..Kipituv valu lööb ka tuharatesse ja sääre ülaossa. Hetkel oli bakteriproov puhas, kuid peale urineerimist väga tugev kipitus, pakitsus ja pidev urineerimistung. Uriini 11 parameetriga ribaanalüüsis korduvalt ASC 2 plussi? Palun, mida see tähendab? Kas see on askorbiinhape või mis näitaja uriinis? Ma ei tarvita mingeid vitamiine ja ravimistest hetkel ainult Urosepti, Sanorali, Betaloci. Millest see uriinis tõusnud, kas see hape võib seda meeletut kipitust ja pidevat urineerimissoovi esile kutsuda ja milliseid analüüse peaks veel tegema, et selgitada millest see ASC korduvalt tõusnud või millest meeletu kipitus ja pakitsus urineerimisel?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie probleemist lugedes selgub, et teil on ilmselt krooniline põiepõletik ehk tsüstiit, mis ägeneb sageli ja annab vaevusi. Urosepti te kasutate ja see võiks Teie probleeme vähendada, kuid tundub, et teil on sellest vähe abi.
Sellisel juhul on oluline, kui pikki antibiootikumikuure te olete teinud? Soovitatav on bakteri tuvastamisel määrata tema antibakteriaalne tundlikkus ja siis valitud antibiootikumiga teha pikem kuur, vähemalt 10-14 päeva. Kindlasti ei ole hea mõte lühike kuur kuni vaevuste kadumiseni, sest nii muutuvad bakterid antibiootikumidele resistentseteks ja uus ägenemine võib tulla üsna varsti.
ASC on tõesti askorbiinhape, mille määramisega uriinis haiglalaborid ei tegele, kuna rutiinses proovis puudub uuringul igasugune otsene mõte. Samuti on valepositiivsed ja valenegatiivsed tulemused üsna sagedased, nagu ka teie näite varal. Kui te ei tarvita C-vitamiini, siis ASC näitaja eraldiseisvale haigusele ei viita ja ilmselt ei ole see tulemus interpreteeritav, s.t. see ei tähenda meditsiinilises mõttes midagi. Kindlasti ei ole ASC näitajal mingit seost teie vaevustega.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Tere,
Olen 37 nädalat rase ja seoses rinnaku ja ülakõhuvalu tõttu käisin emos, kus tehti vereanalüüsid, valvearst ütles, et analüüsid korras ja määras kuni sünnituseni omeprasooli maorohu, et kaebused ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Rinnaku-ja ülakõhuvalu põhjuse diagnoosimine 37.rasedusnädalal on tõesti keeruline. Kui anamneesis on reflukshaigus, siis on tõesti üsna tõenäoline, et raseduse lõpus suurendab vaevusi suurenenud ...

Loe edasi

Vereanalüüs

tere
Tegin Synlab terviseriskipaketi. Kaks näitu on korras ära, kas peaksin muretsema? Ei tea, et oleks põletikku kusagil. Natuke on aeg-ajalt nohu ja kurk tiba tundlik. Saatsin ka näidud.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil on minimaalne leukotsütoosi suurenemine neutrofiilide arvelt. CRP väärtus samas suurenenud ei ole.
Muutused on väga väikesed, seega põletikku kahtlustada nenede alusel ei ole ...

Loe edasi

Verenäidud

Tere!
Olen hetkel 35 nädalat rase. Tähtaeg on järgmisel kuul. Käisin andsin synlabis vereanalüüsi, seoses hemoglobiini languse tõttu, mis varasemalt oli 104, kuid praeguses analüüsis 112 tõusnud, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil esineb vähene aneemia, mis on raseduse puhul tavaline. Raseduse ajal suureneb rauavajadus ning aneemia on kerge tekkima. Kuna mainite, et ka enne rasedust oli teil hematikritt madal, ...

Loe edasi

Millistele probleemidele võib viidata madal leukotsüütide arv, neutrofiilide suhtarvu langus ning lümfotsüüdide suhtearvu kasv

Tere!
Millistele terviseprobleemidele võib viidata (samaaegselt):
a) madal leukotsüütide arv: 2017 detsember oli see 3,3, praegu 3,8.
b) neutrofiilide suhtarvu vähenemine, praegu 26,9%

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Leukotsüütide arv on tõesti individuaalne, nagu perearst püüdis teile ilmselt selgitada. Teil on madalamapoolne väärtus püsinud pikemat aega, samas see ei lange. Selline leid vastab enamasti ...

Loe edasi

Rasedus ja trombotsüütide madal tase

Tere

Mure järgmine.
Mul on rasedust 27+ nädalat ning vereproovidest avastati, et trombotsüütide arv on järsult langenud.

Lisasin enda tulemused pildina.

Kirjutan ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et siiani on rasedus kulgenud probleemideta. Soovitan kindlasti järgmist: kontrollida uriiniproovi valgu erituse suhtes ja korrata kindlast hematoloogilist uuringut. Uriiniproov ...

Loe edasi

CRP

Ülenädala hingata väga raske ja kurk väga valulik. Köha ja nohu ei ole. Häält ei ole. sügavalt hingates lihtsalt köhin. Vereproovi tulemus CRP 6 (<5 mg/L). Kas antud näit võib viidata põletikule?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

CRP ei ole tõesti oluliselt tõusnud, kuid see on iseloomulik viiruslikule põletikule. Seega võib antud näit viidata küll põletikule, kuid ei ole põhjust kahtlustada bakteriaalset põletikku ...

Loe edasi

Ferritiin

Tere! Vereanalüüs andis ferritiini näiduks 562, mis tundub piirnormist üle olevat. Mis võib olla põhjuseks ning mida selle näidu alandamiseks oleks mõistlik teha?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Keerukas vastata, kuna ma ei tea, mis põhjusel tegite ferritiini uuringut ja milline on teie hematoloogilise uuringu tulemus.
Aga kui oletan, et tegite uuringu lihtsalt ilma põhjuseta, ...

Loe edasi

Analüüsist

Tere!
Sooviksin teada kui kindlalt võib uskuda kopsutuberkuloosi esinemist kui QuantiFeron test on positiivne. Test määratud dr. Marina Terase poolt 08.10.2018, vastuse sain 01.11. 2016 aastast ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

QuantiFeron näitab varasemat võimalikku kokkupuudet tuberkuloositekitajaga, mille tagajärjel inimene võis, aga ei pruukinud nakatuda.
Seega olete käitunud õigesti - saades positiivse ...

Loe edasi

Staphylococcus pseudintermedius

Tere,Laboklin labor diagnoosis koera steriilselt võetud uriinist juhuleiuna,ilma kliinikata bakteri Staphylococcus pseudintermedius. Kuidas see diagnoos mõjutab koduseid inimesi ?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

See tekitaja võib põhjustada loomadel kõrva, naha jm.infektsioone. Kui see on leitud uriinist ja loomal kuseteede põletiku muud tunnused puuduvad, siis pigem juhuleid.
Inimestele ...

Loe edasi

Ferritiini näit kõrge

Tervist,
Millise eriarsti poole pöörduda, kui kuu aega tagasi oli S-Fer üle 550 ja nüüd kuu möödudes üle 650 ?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Ferritiin näitab organismi rauadepoode seisundit ja muuhulgas kuulub ägeda faasi valkude hulka. Kindlasti on täpsemaks vastuseks vajalik hematoloogiline uuring CBC 5Diff. Seega võiks alustada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi