puukborrelioos 18.04.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!
Mul oli umbes 12 aastat tagasi kubemes puuk ja paar nädalat hiljem oli seal suur punane ring. Tookord arvas arst, et vast olen end ära löönud. Nii jäi. Mõned aastad hiljem olin hädas põlvede valuga ja mul diagnoositi podagra. Praegu olen hädas käimisega. Samuti on raske kätt tõsta. Nüüd tehti ka borrelioosi uuring ja öeldi, et see on korras. Kas nii hilja on võimalik üldse vereanalüüsiga borrelioosi haigust tuvastada? Organism on ju haigusele allunud! Kuidas hilinemise korral borrelioosi diagnoositakse? Kas nii hilja on võimalik veel ka haigust ravida?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie poolt kirjeldatud 12 aasta tagune puugiründe järgne nahamuutus võib viidata küll borrelioosi võimalusele, kuid sellekohane diagnostika oleks olnud kohane aastaid tagasi.
Meie Eesti inimeste hulgas on väga paljud elu jooksul kokku puutunud puugihammustustega ja seetõttu Borrelia burgdorferi IgG on positiivne paljudel inimestel. IgG on antikeha, mis tekib mitte ainult siis, kui kokkupuutunud inimene nakatub puukborrelioosi, vaid ka siis, kui tema organism saab haigustekitajast võitu ja ta ei nakatu. Seega 12 aastat hiljem ei ole vereanalüüsiga võimalik midagi kindlaks teha - kui teil on ka IgG positiivne, siis ei tähenda see, et teie vahepealsed kaebused peaksid just aastatetaguse puugiründega seotud olema.
Kui teil on tehtud borrelioosi uuring, mis oli ilmselt negatiivne, siis võiks teie praegustele liigestekaebustele otsida muud põhjust. Ka podagra on sageli esinev haigus.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Lapse haigus.

Lapselaps 11a. ja uuringu tulemusena näitas,et on epilepsia,Peas koldeid ei ole aga öösiti krambitab4-6 korda.Rohud on Olfiril long 300mg. ja Levetiracetam 500Hommikul1x1 tablett ja õhtul Levetiracetam1 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Epilepsia ei ole tuvastatav vereanalüüsidega ja mingeid kõrvalekaldeid analüüside väärtustes selle diagnoosiga ei ole.
Puukborrelioos omakorda ei põhjusta epileptilisi krampe.
Loe edasi

Puukborrelioos

~5a tagasi oli esimest korda ja siis kohe järgmisel aastal ka puukborolioos.
2011. aasta lõpul oli nn IgG positiivne, võtsin 21p antibiootikume, nüüd jälle nn positiivne Immunobloti IgG valgud: VIsE,p41, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient!

Puukborrelioos kuulub kahjuks selliste infektsioonide hulka, mille diagnostika on seroloogiline ehk me hindame tegelikult immuunsüsteemi reaktsiooni, mitte hasigustekitaja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: