Tere. 13.03.16 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Sooviksin küsida kas teil laboris saaks teha ka marutõve analüüsi. Nimelt perereisl Afrikas sai 1 minu tütardest tänava ahvi käest pahasti pureda. Nüüdseks on tervel perel väga kõikuvad vererõhuhädad, imelikud ärevushood, pea uimasus/valud, imelikud paljunevad pigmendi valged laigud kehal ja villid keelel. kõige rohkem annab tunda 7 aastasel tüdrukul, kelle jutust pole vahel võimalik üldse aru saada. Kas oleks võimalus teha ka erinevaid bakteri uuringuid, et leida põhjus mida meie pere põeb?

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Marutõve võiks valikust kindlasti välja jätta, kuna ründest on möödunud juba üle poole aasta. Pere kaebused ei meenuta ka marutõve kliinilist pilti.

Kui teie kaebused algasid peale Aafrika reisi ja esinevad tervel perel, siis mingit kroonilise kuluga nakkushaigust mina välistada ei saa. Ma ei soovitaks teil aga üheski laboris alustada kogu pere laustestimist, kardan, et kulutate hulga raha ja ei pruugi saada vastust. Laboriuuringud on ikkagi efektiivsed siis, kui me kindlalt teame, milliseid haigusi me välistada tahame.

Mina teeksin ettepaneku pöörduda nakkushaiguste arsti vastuvõtule. Reisimeditsiiniga tegelevad arstid võtavad vastu kõikide suuremate Tallinna ja Tartu haiglate juures. Tuleks täpsustada piirkond, mida Aafrikas külastasite, täpne külastuse aeg, millega kokku puutusite (1 lapse ahvirünnak, teised loomad, putukahammustused, vee tarbimine), kaebuste tekkimise aeg, kas kaebused on erinevatel pereliikmetel erinevad või sarnased. Kui infektsionistil tekib kahtlus mõne konkreetse troopilise nakkuse osas, siis tuleks nende suhtes uurida. Laustestimisel võib jõuda valele järeldusesle ja seda ma teile ei soovitaks.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Usaldusväärne test

Olen teinud hiv testi viljandi haigla laboris veeniverest 2 kuud peal juhuvahekorda,oli neg. ja siis kui oli möödas 5 kuud tegin kiirtesti kodus.oli ka neg.Kui usaldusväärne see kiirtest on mida saab ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient

Apteegis müüdavate kiirtestide usaldusväärsuse kohta mul andmed puuduvad.
Laboritestid peavad olema kontrollitud ning verifitseeritud, seega ma Viljandi Haigla labori ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Mida näitab tavaline vereproov? Mis asju sealt välja loetakse? Kui perearsti õde andis vastuse et veri korras..siis mis nimelt? Tehti vereproov ja lisaks hemoglobiin, b12 ja d vitaminn.. kõik korras. Aitähh

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teile tehtud vereanalüüsi näitajate põhjal saab öelda, kas teil on aneemiat või käigusolevat põletikku (juhul, kui ei tehtud ainult hemoglobiin, vaid hematoloogiline automaatuuring vererakkude ...

Loe edasi

CEA näidu erinevus

Tere.

Seoses püsivalt mõõduka aneemiaga pöördusin hematoloogi poole, kes tegi üldise vereanalüüsi LTKH laboris 22,02.2017. Analüüsi tulemusel näitas CEA markerit 27,4 ja S-PCA positiivne, ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

CEA on usaldusväärne kasvajamarker õigel kasutamisel. CEA väärtuse oluline suurenemine võib seostuda soolevähi või pankrease vähiga, kuid ta ei sobi kasvaja varaseks avastamiseks. Nii ...

Loe edasi

puukborrelioos

Tere!
Mul oli umbes 12 aastat tagasi kubemes puuk ja paar nädalat hiljem oli seal suur punane ring. Tookord arvas arst, et vast olen end ära löönud. Nii jäi. Mõned aastad hiljem olin hädas põlvede ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie poolt kirjeldatud 12 aasta tagune puugiründe järgne nahamuutus võib viidata küll borrelioosi võimalusele, kuid sellekohane diagnostika oleks olnud kohane aastaid tagasi.
Meie ...

Loe edasi

Analüüsi tulemused

Tere! Kuidas kommenteerite analüüsi vastuseid? Osadel juhtudel on normist kõrvalekalle olemas, seega kas peaksin muretsema?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Alustame lõpust. D-vitamiini hulk on veidi vähenenud, seega oleks näidustatud D-vitamiini suukaudu juurde võtta. Väga drastiliselt madal tulemus ei ole, seega pole põhjust arvata, et ...

Loe edasi

madal PDW näitaja ja kõrgenenud kaaliumi näitaja analüüsis

Tere,
palun kommenteerida minu 14.03.2017 tehtud vereanalüüsi tulemust, täpsemalt kahte näitajat PDW ja Kaalium veres:
PDW 10,8%
Kaalium ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

PDW on arvutuslik parameeter ehk selline suhtarv, mida arvutatakse teiste veres olevate ja reaalselt mõõdetavate näitajate alusel. Tähendab ta trombotsüütide jaotuvust suuruse järgi. ...

Loe edasi

Vereanalyys

Tere, analyys näitab veres madalat valgeliblede arvu. Arsti juurde sain aja aprillis. Kas selline analyysi vastus võib viidata haigusele.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient

Teile on tehtud uuring, mis viitab vajadusele välistada immuunpuudulikkuse võimalus. Kõhupuhituse põhjuseid võib olla väga palju ja nende hulgas on immuunpuudulikkus väga ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus

Minu poja (13a) vereanalüüs on korrast ära,pikkus 162 ja kaal53
Palun soovitusi,kuidas olukorda parandada.
MCH 26,3
PDW 10,7
Neutrofiilide % 34,4
Lümfotsüütide % 47,7
Vitamiin ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Madalamad on MCV ja MCH tulemused, mis viitavad rauapuudusele. Annemia ei ole veel tekkinud, HgB väärtus on 131 g/l, mis on korras.
Lümfotsüütide ja neutrofiilide suhte muutus viitab hiljuti ...

Loe edasi

Tervisesportlase vereanalüüs

Tere! Lasin teha tervisesportlase vereanalüüsid (lisatud failis) ning oleksin tänulik, kui annaksite tulemustele hinnangu ning soovitused, millele peaks edaspidi tähelepanu pöörama.

Tulemustest ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tõesti, CK on enamasti pärit vöötlihastest ja vähene hulga suurenemine nagu teil viitab pigem pingutusele kui lihaskahjustusele. Kui teete kordusanalüüse, siis võiks korrata CK ja AST ...

Loe edasi

Leukotsüüdite arv veres pidevalt üle norm. väärtuse.

Tere.
Kas oskate öelda millest võivad olla leukotsüüdid veres pidevalt üle normi? Kas on veel mingeid analüüse, millega seda täpsemini selgitada saaks? Vere põletikunäitajad (CRP) on alati jäänud ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vabandan kõigepealt hilinenud vastuse pärast.
Saan aru, et teil on olnud viimastel kuudel korduvalt kergekujulised haigestumised ja kahtlustatud on põskkoopa põletikku. Samas annate ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi