Puukborrelioos 02.02.13 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

~5a tagasi oli esimest korda ja siis kohe järgmisel aastal ka puukborolioos.
2011. aasta lõpul oli nn IgG positiivne, võtsin 21p antibiootikume, nüüd jälle nn positiivne Immunobloti IgG valgud: VIsE,p41, OspC. Perearsti õde ütles, et eelmisel aastal oli tase kollane, sel korral punane ja jälle antib 21 p. Samas perearst ütleb, et ei pea võtma, kui ei soovi... Aga on väsimus, peavalud, nõrk valu südame piirkonnas jms
Mida tähendab see IgG punane ja kollane ja kas pikaaegse väsimuse jms korral on otstarbekas siis korduvalt seda IgG kontollida? Veel olen kuulnud, et peale ravi tehakse nn kontrollanalüüs aga perearst ütleb, et sellist asja pole olemas?
Teie abile lootma jäädes.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Lugupeetud patsient!

Puukborrelioos kuulub kahjuks selliste infektsioonide hulka, mille diagnostika on seroloogiline ehk me hindame tegelikult immuunsüsteemi reaktsiooni, mitte hasigustekitaja olemasolu organismis.
Iga kokkupuute ja põdemise järgselt toodab organism antikehi, mis jäävad püsima pikemaks ajaks, näiteks puukborrelioosi IgG jääb püsima aastateks peale põdemist või kokkupuudet antigeeniga. See teeb keeruliseks korduvate infektsioonide jälgimise ja laborianalüüsidega ei ole võimalik hinnata ravi tulemuslikkust. On küll kasutatud mõistet "tiitri langus", aga kahjuks ei ole see kliinilises praktikas üheselt määratav ja seetõttu tekitab pigem diagnostilist müra kui aitab edasi.

Teie näitest saan aru, et teil on juba varem diagnoositud puukborrelioosi ja seetõttu arvan, et korduvate analüüside määramine on teil olnud ebavajalik. Pigem võib IgG püsimist hinnata positiivselt, sest see annab märku teie normaalsest immuunsüsteemist. Ühegi raviga see IgG ära ei kao ega peagi kaduma, igasugune numbrite jälgimine, mida mõned laborid koos IgG vastusega väljastavad on pigem desorienteeriv. Punane ja kollane IgG ei tähenda palju midagi, kahjuks.

Kontrollanalüüsi kui sellist olemas ei ole, teil on esialgne ELISA meetodil tehtud uuring korrektselt kinnitatud immuunoblot uuringuga.

Mida teile soovitada teie mure leevendamiseks? Saan aru, et teie probleem oli kahtlus korduvale infektsioonile. See võib täiesti juhtuda ja juhul, kui teil tekib uuesti laik puugihammustuse piirkonda ning korduvad esimese haigestumise ajal olnud sümptomid, on korduv antibiootikumkuur igati näidustatud. Kindlasti toetab uuesti nakatumise teooriat see, kui puukborrelioosi IgM oleks positiivne ja ca 4 nädala pärast muutuks negatiivseks. IgG määrata pole suurt mõtet.

Kindlasti peata aga teadma, et teil on puukborrelioosi IgG positiivne ja kui teil puuduvad sümptomid, siis seda laborinäitajat ravida pole vaja. Samuti tuleks sellest informeerida igat arsti, kes teid varem teadmata määrab teil puukborrelioosi analüüse, see välistab vale puukborrelioosi diagnoosi tulevikus.

Kui on täiendavaid küsimusi, vastan meelsasti.

Lugupidamisega,
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereproov

Tere, kaks aastat tagasi hakkasid erinevad valud üle keha, kõige rohkem liiges ja lihasvalud.
Avastati puukborrelioos, sain ravi peale.
Olen käinud neuroloogi vastu võtul, nende luu valude ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Krooniliste kaebustega oleks mõistlik teha endale ravikindlustus ja leida üks arst, kes teie probleemidega kursis on. Juhuslikud tasulised vastuvõtud lahendavad harva probleemi.
Teie ...

Loe edasi

puukborrelioos

Puukborrelioosi korduvproovide Igm ja Igg plotid mõlemad negatiivsed, aga Igg näit suurenenud.Kas tuleb võttaa antibiootikume?Üks kuur on detsembris tehtud.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Borrelioosi diagnostika põhineb IgG ja IgM antikehade määramisel. Antikehad tekivad verre vastusena infektsioonile ja IgG püsib aastaid.
Ravi ei muuda antikehi määramatuks, see ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere

Leidsin nädal aega tagasi enda küljest kaks puuki. Mõlemad sai korralikult eemaldatud ja praeguseks hammustuse kohtades jälgi ei ole ja mingeid erilisi sümptomeid samuti ei ole. Siiski ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Puukborrelioosi puhul ei määrata laboriuuringutega mitte otseselt mikroobi, vaid määratakse organismi reaktsiooni mikroobile. Immuunvastuse kujunemine võtab aega, ...

Loe edasi

Lapse haigus.

Lapselaps 11a. ja uuringu tulemusena näitas,et on epilepsia,Peas koldeid ei ole aga öösiti krambitab4-6 korda.Rohud on Olfiril long 300mg. ja Levetiracetam 500Hommikul1x1 tablett ja õhtul Levetiracetam1 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Epilepsia ei ole tuvastatav vereanalüüsidega ja mingeid kõrvalekaldeid analüüside väärtustes selle diagnoosiga ei ole.
Puukborrelioos omakorda ei põhjusta epileptilisi krampe.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: