Analüüs 23.02.06 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Kas kusagil on võimalik lasta teha analüüse, et teada saada: kas minu organismis on puudu mineraalaineid, mikroelemente, vitamiine või on normilähedane. Pole ju mõtet igaks juhuks süüa ja raha raisata igasuguste toidulisandite peale. Missuguste analüüsidega saab seda kindlaks teha?

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,
Miks Te arvate, et Teie organismis on nimetatud aineid puudu? Tavainimene saab kõik vajalikud mikroelemendid ja vitamiinid igapäevase toiduga. Lisaks on neid aineid vaja manustada vaid intensiivse füüsilise treeninguga tegelevatel isikutel. Ja lisavitamiine võib-olla tõesti kevad-talvel, kui haiguste oht suurem ja vastupanuvõime väiksem.
Siiski, kui Te tahate analüüsida nimetatud ainete sisaldust oma organismis, siis pean kahetsusega teatama, et Eestis selliseid kompleksuuringuid ei tehta. Meditsiinilaborites saab küll üksikuid asju analüüsida, kuid sellest täieliku ülevaate saamiseks ilmselgelt ei piisa.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Veri analüüs

Tere!
Tegin veri analüüs kaks korda ja RDW-CV % on piiri madalam. kas see on norm?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie uuringute tulemused on normis ja ei aita seetõttu edasi teie halva enesetunde põhjuste leidmisel. Soovitav konsulteerida perearstiga.
RDW-CV% on arvutuslik parameeter ja isoleeritult ...

Loe edasi

Peitvere analüüs

Tere,dr Laasik,

Missugust informatsiooni inimese tervise kohta annab peitvere analüüs?
Lugesin,et teatud east alates tuleks seda proovi teha,kuid jäi selgusetuks,mida sel teel on võimalik ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Aime,
Peitvere analüüs näitab seedetraktist pärineva vere esinemist väljaheites. Põhjusi võib olla mitmeid: polüübid, hemarroidid, kasvajad, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandid jt. Kui test on ...

Loe edasi

APTT

Tere,dr Laasik,

Missugust infot annab analüüs APTT?
Kas see näitab midagi vere hüübivuse kohta? Mis analüüs maksab?

Tervitades
Marika

Vastas dr Jüri Laasik

Tere Marika,
APTT on vere hüübivuse näitaja, mida kasutatakse tavaliselt antikoagulante e. verevedeldajaid tarvitavatel patsientidel ravimi doosi kindlaksmääramisel ja hilisemal kontrollil. Tavasituatsioonis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: