reaktiivne artriit 18.01.06 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!Põdesin düsenteeriat ja nüüd on ilmselt tüsistusena reaktiivne artriit.Perearst ei suutnud düsenteeriat tuvastada ja sain oma diagnoosi alles nüüd teada-kaheksa kuud peale nakatumist ja sedagi peale viiendat veenivere andmist ja omal soovil lõpuks Merimetsa Nakkuskeskusest.See kõik jube,mis läbi elasin.Pole veel just päris terve,aga nakkusohtlik ma enam ei ole.1,5 kuud tagasi läks hüppeliiges põletikku,ma ei väänanud seda välja,aga nii väidavad perearst ja ortopeed.Olen nii väsinud sõdimisest.Liiges on endiselt turses ja valus ja valutab ka teine jalg ning käed.Sooviks teada,kas verest saab kindlaks teha reaktiivse artriidi diagnoosi.Asi selles,et mul oli vahepeal antibiootikumikuur ka-mitte düsenteeria pärast,sellest paranesin siis ravita ja see võttis pool aastat mu elust-arst määras hoopis antidepressandid,selle asemel,et korralikud analüüsid võtta.Ilmselt antibiootikumide tõttu ei näita veri põletikku ja jalg ei kuumeta.Mida küll annaks veel verest määrata,olen nõus ise maksma,et abi saada.Kas on mõtet Teie poole pöörduda...Olen 31-aastane ja ei tahaks tervisest päris ilma jääda.Ette tänades.

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,
Reaktiivne artriit e. Reiteri sündroom võib tekkida küll sooletrakti nakkuste korral (järgselt). Selle diagnoosimine on suhteliselt raske, kuna spetsiifilisi analüüse ei ole. Siiski peaks olema tõusnud põletikumarkerid (CRV, settereaktsioon). Kuna soodustatud on isikud, kellel on positiivne geenimarker HLA-B27, siis võiks selle ära teha. Lõpliku diagnoosi peaks panema ikkagi reumatoloog. Kui Teil on soovi seda geenimarkerit teha, võite pöörduda HTI Laborisse, eelnevalt ette helistades telefonil 6504394.
Tervitades
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Synlabi tulemused

Tere

Käisin Tartus Synlabis vereproove andmas ja sain kätte ka oma tulemused. Mul tekkis nendega seoses küsimus. Nimelt on kõikidest näitajatest paigast ära lümfotsüüdid ja neutrofiilid- kas ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Lümfotsüütide ja neutrofiilide absoluutarvud on paigas ja paigast ära on ainult suhtearv ehk see on kaldunud lümfotsüütide suunas.
Selline olukord viitab kõige sagedamini viiruste ...

Loe edasi

Ferritiin

Tere!

Tehtud Synlab'is terviseriski test (mees, 47.a., normkaalus), kust ilmnes, et Ferritiin on 462,8 (ref.väärtus 28,0-370,0). MCV ja MCH on alumise piiri peal.
Internetist uurides ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient!

Teie vereanalüüsi järgi ei ole teil põhjust diagnoosida polütsüteemiat, samuti mitte aneemiat.
Ferritiin on muuhulgas ägeda faasi valk ja kaasneb põletikulistele ...

Loe edasi

Monotsüütide suhtarv

Tere,

Siin minu vereanalüüsi tulemused. Kas oskate öelda, millele vihjab kõrge monotsüütide suhtarvu % ? Kas on muretsemiseks põhjust ning kas peaks tegema lisa uuringud või jääb antud % veel ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient!

Teie monotsüütide üldarv 0,5 E9/L on normis, seega muretsemiseks põhjust ei ole. Monotsüütide suhtarve ei ole mõõdetav, vaid arvutatav väärtus, seega on rakkude arvu tõsised ...

Loe edasi

Kõrge monotsüütide suhtarv pikemat aega

Tere!

Kirjutan Teile seoses kroonilise silmapõletiku ja vereproovi tulemustega.
Nimelt on mu silmad alates pea kaks aastat tagasi kontoritööga alustamisest tihti väga kuivad ning 2017. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Saan teie kirjast aru, et teie mure sai alguse kuivavõitu silmadest, mis muutus probleemiks siis, kui hakkasite regulaarselt arvutiga tööle. Olete põdenud korduvalt silmapõletikke ja praegu ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere

Leidsin nädal aega tagasi enda küljest kaks puuki. Mõlemad sai korralikult eemaldatud ja praeguseks hammustuse kohtades jälgi ei ole ja mingeid erilisi sümptomeid samuti ei ole. Siiski ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Puukborrelioosi puhul ei määrata laboriuuringutega mitte otseselt mikroobi, vaid määratakse organismi reaktsiooni mikroobile. Immuunvastuse kujunemine võtab aega, ...

Loe edasi

Beeta-karoteeni tase liiga kõrge

Tere!

Lasin teha vitamiinide ja mikroelementide vereanalüüsid ning vastustest selgus, et minu beeta-karoteeni tase veres on kõvasti üle normi. Referentsväärtused on 176-758 mikrogrammi liitri ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Beeta-karoteen on bioloogiliselt aktiivse A-vitamiini eellane - beeta-karoteen lõhustub organismis A-vitamiiniks vastavalt vajadustele. Beeta-karoteeni suurenenud ...

Loe edasi

Laste vereanalüüsid

Tere,
Sain täna kätte oma laste vereanalüüside tulemused ja mind teevad näitajad natukene murelikuks. Eriti lümfotsüütide suhtarv alumisel pildil, mis on punane. Ülemisel pildil see arv samuti väga ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuste eest! Hemogrammi ehk vererakkude uuringu referentsväärtused (vastusel „Normväärtused“) ei ole kahjuks Eestis laborite vahel ühtlustatud ja kasutatakse eri allikatest ...

Loe edasi

Hemogrammi tulemused

Tere,
Sooviksin selgitusi ja hinnangud hemogrammi tulemustele. Mõned arvud on alla ref.väärtuste.
Kas te saaksite veidi lahti seletada ja kas on vaja rohkemateks analüüsideks ?

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Hemogrammis on erütrotsüütide ning trombotsüütide arv ja indeksid normis, aneemiat ei esine. Valgevere rakkude - leukotsüütide ja nende alaliikide - neutrofiilide ...

Loe edasi

trombotsüütide arvu suurenemine

Tere

Mul tehti erakorraline keiser ja nädal hiljem tekkis mul emakapõletik. Põletikunäitaja oli 148. 02. juuli tehti kliiniline veri, kus tuvastati, et trombotsüütide arv on tõusnud 762 peale. ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!
Tänan küsimuse eest! Trombotsüütide arvu suurenemine (trombotsütoos) võib olla mitmel põhjusel - eeskätt põletikulikulisest protsessist (operatsioonitraumast taastumine, emakapõletik), aga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi