monotsüüdid 14.10.05 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Mida näitab monotsüütide arv veres? Millele see vihjab, kui nende protsent veres on näiteks kõrgem normist? Või madalam?
Kõige paremat soovides Kati.

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere Kati,
Monotsüüdid kuuluvad valgevereliblede e. leukotsüütide hulka ja on fagotsütaarsete omadustega, st. nad on võimelised "neelama" organismi tunginud mikroobe. Nad produtseerivad ka interferooni, mis on kehaomane immunostimulaator. Monotsüütide teke on kiirem ja veres püsimise aeg pikem kui sarnase toimega teist tüüpi leukotsüütidel - neutrofiilidel.
Monotsüütide hulga tõusu veres e. monotsütoosi võib täheldada krooniliste põletike korral, viirusinfektsioonide (tüüpilisim näide on infektsioosne mononukleoos) korral, samuti ka tuberkuloosi, kroonilise haavandilise jämesoolepõletiku ja mõningate parasiitide (malaaria) esinemise puhul.
Monotsüütide hulk võib olla langenud hormoonravi (prednisoon) tulemusena.
Tervitades
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

11 a tütre vereanalüüs

Monotsüüdid 7,0

lümfotsüüdid 59,0

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi saab hinnata ainult siis, kui on nähtav kogu uuring. Kahjuks üksikparameetrite järgi ennustada midagi ei saa, see ei ole ammendav ega õige kommentaar.

Lugupidamisega
Loe edasi

Lapsel trombotsüüdid madalad

Tere. Lapsel trombotsüüdid madalad- esimene analüüs näitas 37, arst arvas, et proov oli vigane. Andsime uue. Näitas 50. norm(150-450) lisasin pildi. Eosinofiilid ja monotsüüdid samuti veidi kõrgemad ning ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Püsivalt madal trombotsüütide näit võiks olla põhjus konsulteerida pediaatri või laste hematoloogiga. Hea on teada põhjust ja saada infot, kas on vajalik jälgimine või mingit liiki ravi.
Loe edasi

Vereanalüüsid

Mulle tekitab küsimusi veres olevad Eo, Baso ja Mono näitajad? Mida need tähendavad ja mis võib selle põhjuseks olla?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Eosinofiilid, basofiilid ja monotsüüdid on leukotsüütide hulka kuuluvad vererakud. Teie puhul on minimaalsed erinevused referentspiiridest olemas, kuid need ei ole mingi iseseisev patoloogia. ...

Loe edasi

Kõrgenenud leukotsüüdid, sh neut ja mono

Manuses lisatud vereanalüüsi tulemus. Mainin, et olen tugevas ülekaalus ja suitsetaja. Otseseis kaebuseid pole, kuid alates 2022 sügisest tehtud mitme vereanalüüsi näitudel on leukotsüüdid üle referentsväärtuste ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil on tõesti veidi suurenenud leukotsüütide hulk ja kuna olete teinud korduvaid vereanalüüse, siis on näha, et leid on püsiv.
Hematoloogi konsultatsioon ei ole paha mõte. Kas ...

Loe edasi

Hemogrammi tõlgendamine

Tere.
Sooviksin abi hemogrammi tõlgendamisel. Nimelt
On tõusnud ja normist väljas mpv (madalam) ja neutrofiilide arv kõrgem, ning piiripeal leukotsüüdid, pdw, monotsüüdid ja lümfotsüüdid. Lisasin ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

MPV ja PDW on trombotsüütide ehk vereliistakute arvutuslikud parameetrid, mis kahjuks sageli näitavad numbreid väljaspool referentsväärtusi ilma igasuguse kliinilise tähenduseta. Teie ...

Loe edasi

Vereuuringu tulemuste tõlgendamine

Tere! Käisin hematoloogi juures konsultatsioonis ning suunati vereproovile. Kuna sõitsin Eestist ära ja järgmine kontakt arstiga on alles kolme nädala pärast, soovin konsulteerida kas verenäitajad on korras, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Erütrotsüütide hulk on teil tõesti pisut kõrgem. Selline leid tekib ka sportlastel, eriti vastupidavust nõudvatel aladel.
Kuna ma ei tea teie tervislikku ja elustiili tausta, siis ...

Loe edasi

Vereanalüüsi vastus

Sooviks analüüsidele tõlgendust. Mida sealt välja loeb?
WBC
7.0 E9/L 4.1-9.7
RBC
4.32 E12/L 4.1-5.2
Hb
123 g/L 121-150
Hct
38 % 37-45
MCV
88 fL 82-95

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Aneemiat hetkel ei ole ja punavere indeksid on korras.
Olukorra hindamiseks tuleb korrata ferritiini analüüsi, et hinnata olemasolevaid rauavarusid, viimaste alusel otsustab ka ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Hemoglobiin 106 g/l
Hematokrit 30,1%
Leukotsüüdid 4,6 x 10*9/L
Erütrotsüüdid 3,72 x10*12/L
MCV 80,9 fL
MCH 28,5 pg
MCHC 352 g/l
RDW 14,9 %
Trombotsüüdid ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Soovitaksin selle probleemiga pöörduda spetsialisti (hematoloogi, sisearsti) poole, sest ise enda uurimine ei anna alati soovitud tulemust, või veel hullem, annab vale tulemuse. Aneemiate eristamiseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: