Laik käel 01.10.04 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!

Umbes kuu aega tagasi sai joodud ühel päeval rohkem alkoholi kui oleks vaja olnud. Ilmselt selle tulemusena hakkas mul ülejärgmis päeva hommikul totaalne nõrkus, iiveldu ja palavik (35,5 kuni 37,5). Nädal hiljem kui oli hakanud natukene parem läksin arsti juurde. Võeti ka veenist vereproov, mille tulemusena tekkis vereproovi võtmise kohale paari kolme päeva pärast tume laik (umbes 3cm diameeter)-- alguses pruunikam siis sinakam ja seejärel kollakam ning kadus umbes nädalaga. Nüüd käisin uuesti neli viis päeva tagasi vereproovi andmas ja enam sellist laiku käele ei tekkinud-- kui siis paari millimeetrine kollaks täpp. Oskate äkki aidata ja öelda millest see tingitud võib olla?
Ette tänades 22 M.

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,
Antud juhul on põhjus puhtalt veenist vere võtmises. Nimelt esimesel juhul sattus väike kogus verd veenist väljapoole, ümbritsevatesse kudedesse ja hakkas seal aegapidi imenduma. Kuna selle käigus verest läbiimbunud kude muudab värvi, siis muutus ka nõelatorke koht vastavalt sellele. Analoogne protsess toimub ka "sinakate" paranemisel. Alkoholitarbimisega ei siin midagi pistmist ja soovitus järgmiseks korraks oleks selline, et hoidke pärast vereanalüüsi andmist sõrme teatud aja (2-3 minutit) tugevalt verevõtmise kohal ja nimetatud nähtusi ei teki.
Tervitades
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

B12 vitamiini puudus, leuko- ja lümfotsüütide madal näit

Tere!

Olen mures oma abikaasa tervise pärast (42-a naine). Tal diagnoositi perearsti poolt umbes 8-9 kuud tagasi tugev B12 vitamiini defitsiit organismis. Seejärel on ta saanud süste kord ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

B12 puudus tingib aneemiat, mille tulemusena vereanalüüsis väheneb Hbg sisaldus ja suurenevad MCV ja MCH. Leukotsüütide ja lümfotsüütide arvu ei muuda ei B12 süstid ega vitamiini puudus.
Loe edasi

uriini analüüs

Kaks aastat põdenud pidevalt erinevaid bakteriaalseid uroinfektsioone ( kolibakter, enterokokk, citrobakter, acinetobkter), saanud pea iga kuu antibiootikumravi, kuid kohe, kui antibiootikum ära jääb,on ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie probleemist lugedes selgub, et teil on ilmselt krooniline põiepõletik ehk tsüstiit, mis ägeneb sageli ja annab vaevusi. Urosepti te kasutate ja see võiks Teie probleeme vähendada, ...

Loe edasi

Võimalikud tüsistused peale antibiootikumide kuuri

Maikuus põdesin kopsupõletikku, tegin 3 tsüklit antibiootikumide ravi, samalajal kasutasin ka probiootikume ning vererõhu alandajat min. koguses, praegu pole selle järele enam vajadust, peale enam-vähem ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et teil on tekkinud vaevused maos ja söögitorus, mis meenutavad kõrvetisi. Lisaks on vähenenud lõhnatundlikkus. Ja teil on kahtlus, et uued vaevused on seotud eelneva antibakteriaalse ...

Loe edasi

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Synlabi tulemused

Tere

Käisin Tartus Synlabis vereproove andmas ja sain kätte ka oma tulemused. Mul tekkis nendega seoses küsimus. Nimelt on kõikidest näitajatest paigast ära lümfotsüüdid ja neutrofiilid- kas ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Lümfotsüütide ja neutrofiilide absoluutarvud on paigas ja paigast ära on ainult suhtearv ehk see on kaldunud lümfotsüütide suunas.
Selline olukord viitab kõige sagedamini viiruste ...

Loe edasi

Ferritiin

Tere!

Tehtud Synlab'is terviseriski test (mees, 47.a., normkaalus), kust ilmnes, et Ferritiin on 462,8 (ref.väärtus 28,0-370,0). MCV ja MCH on alumise piiri peal.
Internetist uurides ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient!

Teie vereanalüüsi järgi ei ole teil põhjust diagnoosida polütsüteemiat, samuti mitte aneemiat.
Ferritiin on muuhulgas ägeda faasi valk ja kaasneb põletikulistele ...

Loe edasi

Monotsüütide suhtarv

Tere,

Siin minu vereanalüüsi tulemused. Kas oskate öelda, millele vihjab kõrge monotsüütide suhtarvu % ? Kas on muretsemiseks põhjust ning kas peaks tegema lisa uuringud või jääb antud % veel ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Lugupeetud patsient!

Teie monotsüütide üldarv 0,5 E9/L on normis, seega muretsemiseks põhjust ei ole. Monotsüütide suhtarve ei ole mõõdetav, vaid arvutatav väärtus, seega on rakkude arvu tõsised ...

Loe edasi

Kõrge monotsüütide suhtarv pikemat aega

Tere!

Kirjutan Teile seoses kroonilise silmapõletiku ja vereproovi tulemustega.
Nimelt on mu silmad alates pea kaks aastat tagasi kontoritööga alustamisest tihti väga kuivad ning 2017. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Saan teie kirjast aru, et teie mure sai alguse kuivavõitu silmadest, mis muutus probleemiks siis, kui hakkasite regulaarselt arvutiga tööle. Olete põdenud korduvalt silmapõletikke ja praegu ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere

Leidsin nädal aega tagasi enda küljest kaks puuki. Mõlemad sai korralikult eemaldatud ja praeguseks hammustuse kohtades jälgi ei ole ja mingeid erilisi sümptomeid samuti ei ole. Siiski ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Puukborrelioosi puhul ei määrata laboriuuringutega mitte otseselt mikroobi, vaid määratakse organismi reaktsiooni mikroobile. Immuunvastuse kujunemine võtab aega, ...

Loe edasi

Beeta-karoteeni tase liiga kõrge

Tere!

Lasin teha vitamiinide ja mikroelementide vereanalüüsid ning vastustest selgus, et minu beeta-karoteeni tase veres on kõvasti üle normi. Referentsväärtused on 176-758 mikrogrammi liitri ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Tänan küsimuse eest! Beeta-karoteen on bioloogiliselt aktiivse A-vitamiini eellane - beeta-karoteen lõhustub organismis A-vitamiiniks vastavalt vajadustele. Beeta-karoteeni suurenenud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi