Laik käel 01.10.04 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!

Umbes kuu aega tagasi sai joodud ühel päeval rohkem alkoholi kui oleks vaja olnud. Ilmselt selle tulemusena hakkas mul ülejärgmis päeva hommikul totaalne nõrkus, iiveldu ja palavik (35,5 kuni 37,5). Nädal hiljem kui oli hakanud natukene parem läksin arsti juurde. Võeti ka veenist vereproov, mille tulemusena tekkis vereproovi võtmise kohale paari kolme päeva pärast tume laik (umbes 3cm diameeter)-- alguses pruunikam siis sinakam ja seejärel kollakam ning kadus umbes nädalaga. Nüüd käisin uuesti neli viis päeva tagasi vereproovi andmas ja enam sellist laiku käele ei tekkinud-- kui siis paari millimeetrine kollaks täpp. Oskate äkki aidata ja öelda millest see tingitud võib olla?
Ette tänades 22 M.

Arst vastas:

dr Jüri Laasik

Laborimeditsiini arst

HTI Labor, Tallinn

Tere,
Antud juhul on põhjus puhtalt veenist vere võtmises. Nimelt esimesel juhul sattus väike kogus verd veenist väljapoole, ümbritsevatesse kudedesse ja hakkas seal aegapidi imenduma. Kuna selle käigus verest läbiimbunud kude muudab värvi, siis muutus ka nõelatorke koht vastavalt sellele. Analoogne protsess toimub ka "sinakate" paranemisel. Alkoholitarbimisega ei siin midagi pistmist ja soovitus järgmiseks korraks oleks selline, et hoidke pärast vereanalüüsi andmist sõrme teatud aja (2-3 minutit) tugevalt verevõtmise kohal ja nimetatud nähtusi ei teki.
Tervitades
Jüri Laasik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereproovis mõned asjad alla ja üle normi

kas peaksin oma vereproovi näitajate osas midagi ette võtma?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Minu pilgule ei ole siin midagi patoloogilist. Ägeda põletiku markerid ei ole suurenenud. Liigesekaebuste ägenemisel ja reumatoidartriidi olemasolul tuleks alustada ilmselt ravi mittesteroidsete ...

Loe edasi

Tere! Vereanalüüsis , BASO % 1,0, soovin teavet

Soovin vastust
Baso% 1, 0

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hematoloogilist uuringut hinnatakse tervikuna, üksikparameeter ja ainult % näiduna ei oma kliinilist tähendust.
Küsimus jääb mulle sisuliselt arusaamatuks, kuid selline näit ei ...

Loe edasi

Insuliiniresistentsus

Tere!

Sooviks kontrollida, kas mul on või ei ole insuliiniresistentsust ega eeldiabeeti. Vaatasin, et on olemas selline test nagu glükoosi taluvuse proov (GTT) kuid ei saanud aru, kas seda ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Glükoosi taluvuse proovil on kindlad näidustused ja reeglina määrab ja interpreteerib seda endokrinoloog või perearst.
Selliseid diagnoose nagu eelhaigused päriselt ei esine. Toitumise ...

Loe edasi

Testimine

Tere! Kas hilise ravimata süüfilise testimisel võivad AB ja RPR test anda ka valenegatiivsed tulemusi? Kas on mõni hästi täpne analüüs, mida teha? Tänan.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Küsimus on pisut ebaselge. Kui süüfilis on olemas ja varasemalt diagnoostitud, siis on tegemist kroonilise infektsiooniga, mis võib aastaid olla vaibefaasis. Markerid on ikka tavapärased, ...

Loe edasi

Vereanalüüs tekitab segadust,ferritiin kõrge aga raud madal.

Tekkis järsku kõrge palavik,nüüd üle nädala on olnud väga halb enesetunne,iiveldab,süüa ei saa väga. Käisin vereproovil. Kas on midagi ohtlikku sellest välja lugeda? Kõrge ferritiin viitab ju kasvajatele ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ferritiini näit suureneb kõigi põletike puhul. Kasvajate ja maksahaigustega seostamine on selle markeri puhul meelevaldne.
Seega palavikuga kulgeva haiguse puhul on ferritiini näit ...

Loe edasi

kolesterool

Tere. Kolesterooli näidud järgmised: kolesterool 6,9 HDL 1,9 LDL 4,7, mitte HDL 5,0.Kas on muretsemiseks põhjust.Perearst ütles, et toitumise muutmisega saab alla ja kui ei siis ravimid.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kolesterooli laborinäit ei ole omaette haigus. Selle ravivajaduse üle otsustab teie arst mitte numbri, vaid kaasuvate haiguste alusel.
Kõigi kolesterooli alandavate elustiili soovituste ...

Loe edasi

vereproov

Analüüs Tulemus Ühik Ref.väärtus
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga
WBC 6.7 E9/L 4.1 - 9.7
RBC 4.94 E12/L 4.5 - 5.7
Hb 141 g/L 134 - 170
Hct 44 % 40 - 49
MCV 90 fL 82 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõik, mida kirjeldate, stress, elumuutused, töö võib viia kehalsite vaevustega depressiooni tekkele. Arst on välistanud eriravi vajavad kehalised haigused. Kuid nüüd tuleb vaimne tervis korda ...

Loe edasi

Küsimus,millise spetsialisti poole peab pöörduma abi saamiseks või kas on vaja lisa analüüse

algas asi paremast õlast algsed sümptomid olid kui külmunud õlg,nüüd valu ringleb ühest käest teise.Kõige probleemsemad on käe labad,sõrmedes pole jõudu ja peo pesad valutavad .Õhtuti on ka väike palavik ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Analüüsides ei näe midagi tõsist. Kuid selline õlavalu vajab kindlasti põhjalikku uurimist, see võib olla mõne muu haigusega kaasnev. Esmalt perearst, radiogrammid õlgadest ...

Loe edasi

Neerufunktsiooni analüüs

Kas neerufunktsiooni analüüs, kui kreatiniin on nomris 82, kuid egfr (crea ckd-epi) alla normi madalam 81,53. Kas sellest võib järeldada midagi?
Põhjus miks antud analüüse andsin. Ca kuu aega naha, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ärge muretsege, neerudega on hetkel kõik korras. eGFR langus alla 50 oleks paha, Teie tulemus on normi piiril. Soovitan puhast joogivett u 1 l päevas. Ja koostöö oma arstidega, uuringute jätkamine.
Loe edasi

Vereproovi kohta

Tere.Mul hemoglobiini näit 155 ja ferritiin 26. Perarst käskis raua tablette juurde võtta.Kõik muud verenäitajad korras.Kas peaksin võtma,kas hemoglobiini ei lähe veel kõrgemaks ja veri paksuks?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hemoglobiin on korras, seega aneemiat teil ei ole.
Ferritiini näit on madal, seega rauavarud organismis on väikesevõitu.
Teie eas ei ole ilmselt ka enam igakuist verekadu, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: