Siirdamisjärgne raviskeem 25.11.17 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Mul 3,5 aastane tütar, kelle ootele jäin kohe kui planeerima hakkasime. Enne esimest last pole teinud katset rasedaks jääda, pole ka aborte/katkemisi.
Pöördusin viljatusravile, kui u poolteist aastat loomulikku proovimist ei õnnestunud (sama mehega). Mehel sperma korras, minul laparoskoopia ja hüsteroskoopia korras, vereanalüüs korras, madal foolhape oli ainuke nn kõrvalekalle (nüüdseks normi piires).
Siirdamisjärgsed ravimid: Prednisolon tabletid (1tbl x2), Gepretixi kapslid (2x2), Fraxiparine süstid (1x). Katse ei õnnestunud, HCG oli nullilähedane. Varsti teine katse „külmaringina“. Küsisin arstilt raviskeemi kohta (eriti Prednisolon) ja et kas on plaanis ka midagi muuta. Ta selgitas, et kuna viljatusel ei leitud nähtavat põhjust, siis võis põhjuseks olla keha immuunreaktsioon. Ja ravimid jäävad samaks. Et Prednisoloni võib asendada mõne muu samatoimelise ravimiga, kuid immuunsust on vaja ikkagi alla suruda. Tundub küll loogiline, kuid paluksin siiski arvamust, kas võiks olla põhjendatud immuunsuse allasuruja ärajätmine, kuna need üsna „mürgised“ ravimid (ja lugesin ka ühest Teie eelnevast vastusest, et see pole rutiinne ravim).

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Tervist,
Mina oma praktikas immuunsust mõjutavaid ravimeid ei kasuta. Mõned arstid seevastu peavad seda vajalikuks. Ma ei saa öelda, et loobuge prednisoloonist - see oleks kolleegi suhtes kohatu. Palun arutage küsimust oma arstiga.
Terv,
AE

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Siirdamisjärgne progesterooniravi

Tere! 4 päeva tagasi toimus siirdamine külmutatud embrüotega (3tk). Loomulikku tsüklisse. Küsimus: kuna limaskest on olnud õhuke, siis kas peaks juurde võtma duphastoni vm? Naistearst neid ei määranud. ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
duphaston vms ei tee limaskesta paksemaks. Kui arst ravi ei määranud, ju siis ei pidanud Teie puhul vajalikuks. Loomulikus tsüklis siirdamise korral pole ravimid tingimata vajalikud.
Loe edasi

Duphaston, tsüstid ja rasedus

Tere

Olen püüdnud rasestuda mitu aastat. Eelmise aasta sügisel tehti laparoskoopia - munasarjad olid kõvasti kapseldunud ning tsüstilised. Arsti sõnul tehti kapslitesse minu auku. Edasise ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
esimene ja peamine nõuanne on omal käel ravimeid mitte tarvitada. Ma ei tea Teie juhu üksikasju, aga duphastoni soovitan mitte võtta. Vastasel juhul Te ei saagi aru, kas laparoskoopia aitas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: