Vähi profülaktika Autor: Vahur Valvere

Vähi profülaktika. Vähktõve põhjusteks võivad olla paljud tegurid, mis mõjuvad inimesele kogu tema elu jooksul ja lõppkokkuvõttes viivad haiguse tekkeni. Osa riskitegureid on kontrollitavad, st valides terve eluviisi ja vältides kokkupuudet kahjulike keskkonnamõjuritega, saab vähktõve teket ennetada. Et suremus vähkkasvajatesse on südame- ja veresoontehaigustesse suremuse järel teisel kohal, tuleb vähktõve ärahoidmisse ja varajasse avastamisse suhtuda väga tõsiselt.

Vähktõve vältimine (nn esmane preventsioon) hõlmab abinõusid, mis tõkestavad vähi teket. Vähktõve varajane avastamine (nn teisene preventsioon) hõlmab teste ja uuringuid, mis aitavad leida vähkkasvaja nii vara kui võimalik. Paljud kasvajavormid on täielikult ravitavad, kui nad avastatakse õigeaegselt.

Iga inimene saab vähiriski vähendada:

1) loobudes suitsetamisest; viimaste aastakümnete uuringute andmeil on suitsetajatel suurem tõenäosus haigestuda kopsu-, suuõõne-, söögitoru-, kõri- ja kusepõievähki;

2) tarbides alkoholi mõõdukalt; alkoholi rohke tarvitamine suurendab riski haigestuda suuõõne-, neelu-, söögitoru-, kõri-, maksa- ja seedeelundite vähki ning naistel rinnavähki;

3) suurendades igapäevases toidus värskete juur- ja puuviljade osakaalu; sageli tuleb süüa teraviljatooteid ja kiudainerikast toitu;

4) vältides ülekaalulisust; tuleb olla füüsiliselt aktiivne ja süüa vähem rasvaseid toite.

5) vältides päevitamist ja ülemäärast päikesekiirgust; eriti lapsed ei tohi saada päikesepõletusi;

6) järgides tervisenõudeid ja ohutusjuhiseid kantserogeensete ainetega kokkupuutel;

7) pöördudes arsti poole, kui on tekkinud koetihend või sõlm, haavand, mis ei taha paraneda (k.a suus), sünnimärk, mille kuju, suurus või värv on muutunud, mis tahes ebatavaline veritsemine;

8) pöördudes arsti poole, kui esinevad pidevad tervisevaevused, näiteks jätkuv köha või kestev hääle kähedus, muutused soole või põie tühjendamisel, söögiisu langus, seletamatu kaalukaotus, õhtused palavikud.

Nõuanded sel teemal

2 nädalane imik ja hääl ära .

Imikul on läinid hääl ära. Kas peaksin muret tundma ning arsti poole pöörduma (perearst teisipäeval)? Kuskil portaalis kirjutas et läheb ise üle. Nutta pole saanud tal lasta , kuna koguaeg on rinnal. Väljas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lisaks häälekähedusele muid nähte (köha, nohu, palavik, rahutus) pole, laps sööb hästi ja magab tavapäraselt, siis võite last jälgida ning tõenäoliselt möödub kähedus iseeneslikult. ...

Loe edasi

Kasvuhormooni kasutamine

Tere!
Küsimus on selles, et kas on mõtet hakata kasutama somatropinit? Tihti on liigestega ja lihastega probleeme tegeledes aktiivselt spordiga, toitun ja magan korralikult ja treenin teadlikult. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks üldse peaksite seda kasutama? Kui tahete veel pikemaks kasvada, siis Teie vanuses see lihtsalt enam ei õnnestu - toruluude kasvutsoonid on messuguhormooni toimel sulgunud. Somatotropiin ...

Loe edasi

Duphaston

Lõpetasin pillide võtmise 2017. juulis ja olen püüdnud sellest ajast rasestuda. Kuna mu tsükkel on ebaregulaarne (45-60 päeva), siis määrati mulle Duphastoni 2x päevas tsükli 16.-25. päevani 4 kuud. Ühe ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! See,et varem oli ovulatsioon m.tsükli 20-24 päeval ei pruugi praegu nii olla.
Palun ostke ovulatsioonitestid ja mõõtke m.tsükli 11-15 päevani ovulatsiooni.Kui ovulatsiooniaeg on muutunud ,siis ...

Loe edasi

põlv

Mediaalne kollateraalside on inhomogeense signaaliga, kraniaalse kinnituskoha lähedal katkenud. Kas see on midagi tõsist . arst rääkis et oppi ei pea tegema .Möödas on 7nädalat aga põlv on ikka kange ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus ortopeediast, mina pelgalt üldkirurg.
Teie kirjast ei selgu, kas inhomogeenset signaali kirjeldatakse ultraheli või magnetuuringul. Viimane on usaldusväärsem. Igal juhul mina usaldaksin ...

Loe edasi

Sinine Silmaalune

Tere!

Mul on selline mure, et sellel aastal 9. märtsil sain endale tugeva hoobi vastu nägu. Suurem verevalum küll kadus, kuid siiani on silma all tume laik, mis ei taha kuidagi ära kaduda. ...

Peep Pree

Vastas dr Peep Pree

Tere ! Kindlasti tuleks kogu selle suve jooksul kasutada väga tugevat päiksekaitse-kreemi ( SPF 50+ Kids), et vältida antud piirkonna edasist hüperpigmenteerumist. Verevalumi jääkide imendamiseks võib ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere, 6 kuud tagasi sünnitasin. Umbes 3 kuud tagasi tekkis halb enesetunne, peavalu, unetus, iiveldus, südamepekslemine, väsimus. Vereanalüüsides TSH-0,013 , ft3-9,29, ft4-33,10, TPO ak- 20,58. Arst otsustas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te seni pole thyrozoli võtnud, siis nüüd enam ei peaks. Tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse sünnitusjärgse ägenemisega. Lühiajaline ületalitluse periood läheb tavaliselt ilma ravita ...

Loe edasi

Verenäidud

Tere,
Olen 9 nädalat rase ja mulle teevad muret mõned nihkes olevad verenäidud hemogrammis. Mida need kõrgemad väärtused tähendavad, kas muretsemiseks on põhjust?
WBC 9,5 otsustuspiirid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüside järgi ei ole muretsemiseks põhjust.
Rasedaid jälgitakse alati aneemia tekke suhtes, kuna rasedus on emale koormuseks. Teie punavere näitajad on korras ja aneemia ...

Loe edasi

laps

Tere,mul on pooleteist aastane laps ,mure selles,et pidevalt tal kõht kinni (pabulad) ja harva nagu plasteliin, olen andnud probiootikume aga pole kasu,piimasegu viimasel ajal ei taha vaid juua pigem,mure ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kiudainetevaene toit ning vähene vedelik on sagedasemad kõhukinnisuse põhjused. Toit peab sisaldab kiudaineid, mis muudavad roojamassid pehmemaks ja ergutavad sooletööd. Kiudaineterikkad ...

Loe edasi

HPV DNA

здравствуйтею Делала медикаментозный аборт. взяли анализы. HVP DNA -positiivne , tüüp 51. означает ли это что у меня рак шейки матки, 1,5 года назад делали только РАР тест был в порядке, остальные анализы ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane

Saan aru, et HPV positiivne kõrge riski tüüp 51 on leitud juhuleiuna. 35-aastasdelt pidite tegema PAP sõeluuringu. Kas olete ...

Loe edasi

rasedus ja vaba hcg ja papp-a

Tere , ei suuda netist ise vastust leida ja sooviksin teada kas vaba hcg 96.09 ja PAPP-A 0.866 on okei tulemus, verd käisin andmas 9nda nädala alguses. Kas näidud on väga korrast ära või ei ole põhjust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin on küsimus valel aadressil - palun esitage see günekoloogile!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi