SARS Autor: Kadri Kõivumägi

SARS (ingl severe acute respiratory syndrome) – äge respiratoorne sündroom on raske viirusnakkus, mille tekitajaks on uus koronaviirus. Haiguse esmane puhang oli 2003. aastal Hiinas Guangdongi provintsis. Nakatutakse piisknakkuse teel (köhimisel, aevastamisel), kuid ei ole välistatud ka viiruse levik väljaheitega. Eriti ohustatud on eakad inimesed (üle 60-aastased), kelle organismi kaitsevõime on langenud. Viirus on tundlik kuumusele ja tavalistele desinfitseerimisvahenditele.

Haiguse peiteperiood on 2–10 päeva. Sümptomiteks on kõrge palavik, külmavärinad, peavalu, isutus ja lihasevalu. 3.–7. haiguspäeval tekivad hingamisraskused ja kuiv, kinnine köha. Kiiresti kujuneb kopsupõletik, mis võib lõppeda surmaga. Harvem esineb oksendamist, kõhuvalu ja kõhulahtisust. Haigusele on iseloomulik, et esimesel nädalal sümptomid taanduvad, kuid teisel nädalal süvenevad uuesti. Haiguse diagnoosimiseks tehakse vereproov ning kopsuröntgen.

Spetsiifilist ravi ja vaktsiini ei ole. Kasutatakse viirusvastaseid ravimeid, mille toimivus ei ole aga 100%. Et mitte nakatuda, tuleb hoiduda reisimisest haiguspuhangu piirkonda ning vahetust kontaktist haige inimesega. Tarvis on järgida hügieeninõudeid. Saabunud nakkusohtlikust piirkonnast, peab ennast 10 päeva jälgima. Kui selle aja jooksul tekivad kõrge palavik, kuiv köha ja hingamishäired, tuleb otsekohe pöörduda arsti poole. Kindlasti peab arsti teavitama oma reisist nakkusohtlikku piirkonda.

Nõuanded sel teemal

tugev peavalu

lühidalt, rohud mida olen siiani võtnud ,enam ei mõju(medrol)
saan aru,et teie ei saa midagi konkreetset välja kirjutada,aga seisukoha saate ikka võtta.Kunagi Te soovitasite,et võiks proovida verapamiili.Kui ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
jääb mulje, et varasemalt on kahtlustatud kobarpeavalu. Verapamiili peetakse esimeseks valikuks "kobarate" ajal ja nende profülaktikaks. Hooraviks kobarpeavalu ravis on esikohal hapnik-ravi. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ala- ja ületalitlus

Tere,

Eelmisel aastal diagnoositi autoimmuunne türeoidiit, ravi ei vajanud. Nüüd peale sünnitust tegi arst vereanalüüsid ja seal oli kilpnäärme näitajad paigast ära olnudja oli ületalitlus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kuna immuunsüsteem peale sünnitust aktiveerub, ründas see uue ägedusega ka Teie kilpnääret. Kahjustatud kilpnäärmerakkudest "lekkis" veidi hormooni ...

Loe edasi

chronic paronychia nail fungus?

Tere! Pärast mitut antibiootikumikuuri tekkis vaginaalne kandidoos mida ravisin korduvalt vaginaalsete küünaldega, kuid kolm parema käe sõrmeküünt said vagiinast ilmselt nakkuse (?), kuna küünte ääred ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Põhimõtteliselt mõjub Onytec ka pärmseentele ja peaks Teile sobima. Rääkides klotriomazoolist, siis kreem peaks nahal paremini imenduma kui vedelik ja klotrimazool kindlasti midagi halvemaks ...

Loe edasi

Veresooned lõhkevad

Tere! mure selline, et viimase kolme kuu jooksul on mitmel korral esinenud veresoone lõhkemist kätel ja nüüd ka jalatalla all. Tekib äkiline terav valu ja sügelus, tunne sarnaneb mesilase pistega. Naha ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Soovitan arutada olukorda siiski perearstiga ning kaaluda võimalust jätkata täpsustava konsultatsiooniga mõne sisearsti juures (parimal juhul mõnes Tromboosikabinetis). Väga oluline ...

Loe edasi

Akne nöol

Tere, probleem siis aknega näol. Kestnud juba aastaid aga ära ei kao. Olen käinud ka nahaarsti juures. Kirjutati duac geeli ja dalacini nahalahust. Tegin ravi läbi. Tulemusega olin rahul, kuid peale seda ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Duac-i tavaliselt kasutatakse 3 kuud järjest. Selle ajaga saab patsient reeglina kena raviefekti, kuid akne loomulik kulg jätkub ja vistrikud tekivad uuesti. Seetõttu on soovituslik jätkata ...

Loe edasi

Beebi higistab!

Tere,
minu beebi higistab sünnist saati. Esimestel kuudel mõned korrad päevas kui sõi rinda. Nüüd higistab igakord kui sööb(rinda), see higi tekib kohe kui imema hakkab ja niiet pea on läbimärg ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Higistamine võib olla tingitud soojast toast või liiga soojadest riietest. Juba imikeas võib tekkida selline seisund nagu liighigistamine, mille puhul tavaliselt higistavad tugevalt ...

Loe edasi

biopsiamaterjali uuring

digilooś vastus:Materjal: T84000 - endomeetrium /endometrium/ Endomeetriumi kaabe, milles vere foonil näha koldelise nekroosiga väljendunud detsiiduataolise strooma reaktsiooniga endomeetriumi tükke. Stroomas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on tehtud pidevate veritsuste tõttu emaka limaskesta e. endomeetriumi koeuuring. Tehtud uuringu vastus kinnitab, et koematerjalis pole halvaloomulisi muutusi ega põletikku. Preparaadis ...

Loe edasi

iiveldus rinnakuvalu

Tere Doktor!

Kirjutasin Teile paar päeva tagasi ja siiski on veel mõned küsimused, seoses omeprasooli ära jätmisega. Et uuesti gastroskoopiasse pääsen läheb nüüd veidike aega, kuna järjekorrad ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Proovime arutada asja rahulikult. Omeprasool on ravim, mis vähendab maohappe tootmist ja nii võib leevendada vaevusi mis on tingitud maohappe liiast. Otseelt see ravim ei ravi vaid leevendab ...

Loe edasi

selja ja parema puusa ning jala valu

Peale puude vedu ja ladustamist tekkis järgmisel päeval alaseljas valu ja järgmisel päeval kiirgus see paremasse puusa ja sealt edasi jalasäärde. jalasäär on tuim nagu oleks surnud. Hea on pikali olla ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on tegemist nimmelülidevahelise kette väljanihkest tingitud jalanärvi kahjustusega. Tuleb olla ettevaatlik tõstmistega, kuna haigus võib süveneda. Soovitan läbi perearsti teha rö. ülesvõtted nimmelülidest ...

Loe edasi

Küsimus

Tere Doktor!

Suured tänud kiirete vastuste eest!
Soovitasite mulle eelnevalt kirurgi konsuldatsiooni. Seda ma ka teen, kuid soovitati ja ka Teie soovitasite mulle teha kordus gastroskoopia, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan hoiduda omeprazolist ja esomeprazolist enne uut gastroskoopiat. Ja võimalusel peaks selle uue uuringu tegema kirurg. Nagu märkisin, on terapeudi ja kirurgi lähenemine veidi erinev. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi