Reesusfaktor Autor: Hele Everaus

Reesusfaktor ehk Rh-faktor on punaliblede aglutinatsiooni (kokkukleepumist) põhjustav antigeen, mida leidub reesusmakaagi ja enamiku inimeste punalibledes. Antigeeni nimetus viitabki reesusahvidele, kellel see faktor algselt kindlaks tehti. Valgulist reesusantigeeni ehk D-antigeeni leitakse 85%-l inimestest ja ta on väga immunogeenne (immuunreaktsioone vallandava toimega). Nimetused reesuspositiivne ja reesusnegatiivne märgistavadki seda, kas erütrotsüütidel on D-antigeeni või mitte. Reesusnegatiivsele inimesele kantakse alati üle reesusnegatiivset verd, et vältida reesusnegatiivses organismis reesusantigeenivastaste antikehade (anti-D-antikehade) teket. Viimane toob kaasa spetsiifilise antigeenantikeha reaktsiooni, mille tagajärjel erütrotsüüdid lõhustuvad.

Reesusantigeenivastaste antikehade teke ühenduses rasedusega on märkimisväärselt langenud pärast seda, kui profülaktiliselt hakati kasutama anti-D-immunoglobuliini. Seda manustatakse reesusnegatiivsele naisele, kui on oht, et mingi protseduuri ajal (nt varasem abort) võisid loote reesuspositiivsed punalibled sattuda ema vereringesse ja põhjustada seal antikehade tekke.

Reesuskonflikt on potentsiaalselt eluohtlik seisund, mis areneb, kui reesusnegatiivsel emal on reesuspositiivne loode. Kui reesuspositiivne veri seguneb reesusnegatiivse verega, tekivad ema reesusnegatiivses veres antikehad loote punaliblede Rh-faktori vastu ja need anti-D-antikehad ründavad loote punaliblesid. Loote punalibled lõhustuvad (hemolüüsuvad), millel on tõsised tagajärjed. Reesuskonflikti tõttu tekkinud hemolüütilise haiguse korral tehakse vastsündinutel vahetusvereülekanne. Täisvere kõrval leiab enam kasutamist punaliblede suspensiooni ülekandmine.

Reesusfaktor

Nõuanded sel teemal

Veritsus ja beebipillid

Tere!

Minu mure selline. Juulikuus saab mul täis juba 2 aastat, mil olen võtnud Yarina beebipille. Sobivad mulle hästi.
Tsükkel on väga korrapärane ja mingeid kõrvalekaldeid pole olnud. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Tekkinud veritsuse põhjuseks on see, et pillivaba periood oli pikem kui lubatud. Vähene veritsus võib kesta mõnest päevast mõne nädalani. Kui pilli võtmine ununeb, tuleb see võtta kohe, ...

Loe edasi

Rinnavalud.

Tere.
Olen viimased 1,5 aastat hädas rinnavaludega.
Kogu aeg valutavad,ei ole vahet kas peaksid päevad hakkama või mitte.Parem on kohe väga hull,ei oskagi enam midagi teha.Vasakus rinnas oli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere ! Rinnavalu ei tähenda midagi tôsist,seda enam et Teil on rinnakabinetis juba rindade ultraheli tehtud,Ûleminekuperioodil toimuvad düshormonaalsed muutused. Rindades toimub rasvkoe ladestus,mis produtseerivad ...

Loe edasi

Vaktsineerimine

Tere!

Kuu aega tagasi oli mul vasakul rinnal suur punane laik,ei tea,kust tuli.
Peale seda on rinnas torkinud ja süda puperdab tugevasti puhkeasendis.Perearst nõustab ainult telefoni ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Vaktsineerimiseks ma vastunäidustust ei näe. Analüüsid enne vaktsineerimist pole vajalikud. Südame pekslemine võib olla seotud ärevushäirega, kuid põhjusi võib olla ka teisi, näiteks ...

Loe edasi

Emakas

Tere,ole Teie poole ka varem oma mure küsimustega pöördunud.Siis oli mul mureks ,et PAP testid olid korrast ära .Kõik vaktsiinid said tehtud ja seekord oli siis PAP test NILM ehk korras aga nüüd käisin ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Tegemist oli tablettabordiga. Päris kindlasti ei kahtlustata emaka limaskesta vähki. Kahtlus on rasedusosiste peetumisele ehk ...

Loe edasi

Harmonet ununes

Unustasin esimese pilli võtta, see meenus 24 tundi hiljem. Võtsin kuuetunnise vahega kaks pilli ühel päeval. Seitse päeva tagasi olin vahekorras. Kas on võimalus, et olen rase?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui pilli võtmine ununeb rohkem kui 12 tundi, siis pillide rasestumisvastane toime nõrgeneb. Kui Te unustasite peale 7-päevast pausi esimese pilli võtta, siis järgmise 7 päeva jooksul tuleb ...

Loe edasi

Platsenta eesasetsus

Tere

Raseduse 13 nädalal tuvastati platsenta täielik eesasetsus. Kaebusi ei esine. Kas seksuaalvahekord on lubatud, nii anaal,- vaginaalne, kui ka oraalseks?

Tänan

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui ultrahelis oli näha, et platsenta katab emakakaelakanali sisesuudme ( placenta praevia), siis vaginaalse vahekorra korral otsese mehhaanilise surve tõttu emakakaelale on olemas risk verejooksuks. ...

Loe edasi

Rinnavähk

Sain täna patoloogilt vastuse rinnabiopsiale. Mikroskoopiline leid: Rasvkoe invasiooniga duktaalne kartsinoom G3. Immunohistokeemia: ER: +++; PR: +++; Ki-67: 40%; E-cadh: +++.
Sooviksin täpsemalt ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 54-aastane

Tegemist on rinna piimajuha vähiga diferentseerumisaste G3.
Vajate kaasaegset rinnavähi ravi spetsialiseerunud haiglates, ...

Loe edasi

Kõrge preeklampsia risk

Tere!
Sain Oscar testi tulemused. Arst ütles vaid, et aspiriini 150 mg ööseks ja pole millegi pärast muretseda.

Minul on aga palju küsimusi, kuna minu meelest on mu tulemused päris ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Parimad vastused saab anda arst, kes on uuringu teostanud ja teab teie anamneesi täielikult.
Kas tegemist on 1. oodatava ...

Loe edasi

emakakaela konisatsioon

Tere. Palun nõu seoses emakakaela konisatsiooni järgse veritsusega. Eile,16.04, oli konisatsioon ühes tükis, hemostaas hea, tüsistusteta (diagnoos CIN 2). Kuskil 4 h peale op hakkas minu hinnangul küllaltki ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Teie mure on mõistetav, pöörduge kohe erakorraliselt tagasi asutusse, kus teostati konisatsioon. Kindlasti tuleb olukord üle ...

Loe edasi

Menopausis rasedusest hoidumine

Tere

Mul eemaldati Mirena spiraal paar päeva tagasi. Viimane menstruatsioon oli suvel 2020, enne seda oli ka pikk vahe 7 kuud ja päevad väga harva. Kas on oht, et ma võin rasestuda nüüd, kui ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 54-aastane

Üleminekuiga on meie kliimavöötmes 45-55. Rasestumine ei ole enam võimalik, sest ovulatsioone enam ei toimu. Kunstlik viljastamine ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi