Otoskleroos Autor: Marek Metsmaa

Otoskleroos ehk kõrvakõvastus on teadmata põhjustel tekkiv, aeglaselt süvenev sisekõrvahaigus, mille tagajärjel kuulmine nõrgeneb. Esineb umbes 3–4 %-l elanikkonnast, peamiselt naistel vanuses 20–30 aastat. Tihti algab või kiireneb kuulmise nõrgenemine pärast sünnitust. Haigus võib esineda perekonniti. Teadmata põhjusel tekib kuulmeluude ahela ja ovaalakna jaluseplaadi liikuvuse häire, mille lõpptulemuseks on jaluseplaadi kinniluustumine ovaalaknas, mis takistab helilainete kandumist keskkõrvast sisekõrva. Haigusele on iseloomulik, et kuulmekile ei kahjustu. Haigus haarab küll mõlemat kõrva, kuid harva algab kuulmise nõrgenemine mõlemas kõrvas korraga. Üsna tüüpiline on tunne, et kuulmine on parem just mürarikkas keskkonnas. Selle põhjuseks on asjaolu, et müra taustal räägitakse valjema häälega, ja müra, mis on harilikult madalatooniline, segab otoskleroosi põdevaid inimesi vähem kui terveid.

Haiguse algjärgu oluline sümptom on kõrvus kuuldav madalatooniline kohin ehk tinnitus, mis aja jooksul kaob. Otoskleroosi kindlakstegemisel on oluline vaatlus, eristamaks seda väliskuulmekäigu ja keskkõrva haigustest, samuti sosinkõne test ja toonaudiomeetria, mille abil saab täpsustada kuulmise nõrgenemise ulatust.

Ravi on kirurgiline – mikrokirurgia meetodil eemaldatakse liikuvuse kaotanud jaluseplaat ovaalaknast ja asendatakse proteesiga. Operatsiooni tulemusel kuulmine taastub praktiliselt endisel tasemel. Teiseks võimaluseks on kuuldeaparaadi kasutamine, millega saavutatakse tavaliseks suhtlemiseks vajalik kuulmise tase.

Nõuanded sel teemal

Toitumishäire

Tere, olen 16.a neiu pikkusega 173 ja kaaluga 51.
Probleem järgmine, võitlen hetkel toitumishäirega, mul on tohutult suur hirm toitumise ees (eriti kui asi puudutab magusat). Algas see eelmise aasta ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Oma probleemiga paremaks toimetulekuks vajaksite nii psühholoogi kui toitumisnõustaja abi. Vaja on korrigeerida praeguseid mõttemustreid ja selle kõrval tuleb üle vaadata toiduvalikud. Ükski ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine ja karvakasv

Tere! Ei oskagi kust otsast alustada oma murega. Mure on siis juuste väljalangemine. Olen selle all küll pidevalt kannatanud aga nüüd viimane üle poole aasta on see järjest hullemaks läinud. Väga palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei ole karvakasvu spetsialist - kõigest niivõrd kuivõrd see võib kaasneda endokriinprobleemidega. Kas AD-d juuste väljalangust võiksid põhjustada - minu kliinilise praktika kogemus ...

Loe edasi

Kas hormoonide tasakaal on ohtlik?

Tere!

Olen 18.a neiu, kellel on probleeme menstruatsiooniga. Need on ära jäänud juba üle aasta, varasemalt on olnud samasugune probleem üks kord - kui kaotasin kolme kuuga 12kg. Nüüd olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ilma ühegi uuringu vastuseta ja lihtsalt Teie lühikese pöördumise alusel, võib tsüklihärel olla põhjuseks kas alakaal või liiga suur füüsiline koormus. Kui naise keha rasvasisaldus langeb alla ...

Loe edasi

Neerunäitajad

Tere,
Olen 58 aastane naine, kaalun 69-70 kilo, pikkus 164 cm ja saan hetkel keemiaravi paklitakseeli ja karboplatiiniga. Jäänud on veel 2 raviseanssi.
Palun öelge, kas sellised vereanalüüsi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et teie mure põhjuseks on isoleeritult veidi suurenenud GFR väärtus samal ajal kui S-Crea ja S-Urea väärtused on normis?
GFR on arvutuslik parameeter ja teie näidud 88-96-90 ...

Loe edasi

Laps pidevalt väsinud

Tere! Olen mures oma poja pärast. Laps on alati olnud halb magaja ja seetõttu päevasel ajal väsinud.Enamus ajast tahab diivanil istuda/pikutada või süles olla. Väljas käies istub hea meelega 2tundi kärus ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Punnide ja väsimuse alusel on väga raske gluteenitalumatust kahtlustada. Nagu Te ise kirjutate magab laps öösel halvasti, mis võibki väimust tekitada. Punnide põhjuseks võib olla allergia, ...

Loe edasi

Neurosargadoos -vasaku käe värin.

Olen saanud erinevaid ravimeid-alates 2015. detsembrist,hetkel on liskantin tabletid -1 hommikul,1 õhtul.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ravi tulemus sõltub õige põhjuse tuvastamisest. Vahel on vajalik mitu visiiti neuroloogi juurde. Võtke ühendust ravi määranud neuroloogiga või tulge konsultatsioonile.

Tel. 6 748 591
Dr. ...

Loe edasi

Nisu talumatus

Tere.Kaks kuud tagasi tekkisid silmade alla punased laigud ja paistetus.Silmad olid sügelevad ja punased.Olen menüüst ära jätnud nisu tooted.See on teinud asja paremaks.Perearst arvas et mingeid teste ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui leidsite nii kergesti oma probleemile lahenduse, siis ei ole testide tegemine tõepoolest näidustatud.
Seni ei ole ma küll näinud patsienti, kellel nisutoodete tarbimine on ...

Loe edasi

Valu vasakul küljes(all)

Tere,
probleem vasakul küljes oleva valuga.Valud algasid pea neli aastat tagasi.Olen käinud selle murega ultrahelis-korras;sondi neelamas-samuti korras ja lõpuks ka soolte uuringul ( kolonoskoopias).Soolest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sigmasoole divertikuliit võib vasaku külje valu põhjustada. Kui põletik taandub, peaks ka valu kaduma. Peaksite uuesti kontakteeruma gastroenteroloogiga.

Loe edasi

analüüside tulemused

Tere,olin siin Soomes hingamisteede põletikuga kodus,oli kovad kylmavärinad,raputas terve öö,kuid palavik oli ainult 37.Rindkeres oli jube valu kui köhisin,koht lahtija jube nõrkus.Sõin Burana 400,ja kuskil ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Saan teie probleemist aru nii: haigestusite hingamisteede nähtudega (köha?), palavikku ei onud (37 kraadi loetakse subfebriliteediks, mitte päris palavikuks) ja paranesite 5 päeva möödudes. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus ja rasestumine

Tere,

Möödunud aasta oktoobris diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus. Novembri lõpus kirjutati välja Thyrozoli, algselt 10mg 3 korda päevas, tegelikkuses võtsin aga 10mg 2 korda päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina küll ei arva, et abort oleks näidustatud. Soovitan praegu thyrozoli mitte võtta ja 3-4 nädala möödudes uued analüüsid teha. Kilpnäärme ületalitlus loodet tavaliselt ei kahjusta ja raseduse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi