Lümfangiit Autor: Ants Peetsalu

Lümfangiit ehk lümfisoone seina põletik tekib tüsistusena raskekujuliste mädapõletike või mädaste haavade puhul, kui infektsioon levib mädakoldest lümfiteedesse. Lümfangiiti võib esineda ka mittemädase nahaaluse sidekoe põletiku ehk tselluliidi korral.

Iseloomulikuks tunnuseks on käe või jala nahaaluses koes valulike, 3–4 mm laiuste punetavate väätide (rahva seas ekslikult veremürgistuse joonteks peetud) ilmumine, mis liiguvad mõne tunni jooksul kiiresti põletikukoldest piirkondlikesse lümfisõlmedesse. Tõuseb kõrge palavik, isegi kuni 40 °C. Ülajäsemel esineva lümfisoonte põletiku korral võib punetav tursunud ja katsumisel valulik väät ulatuda sõrmedest (kus on tavaliselt põletiku algkolle) kuni kaenlaalusesse piirkonda, alajäseme põletiku korral jäseme painutuspinda mööda jalalabast kuni kubemeni. Põletik kandub ka kaenlaaluses ja kubemes paiknevatesse lümfisõlmedesse, mis suurenevad ning muutuvad komplemisel valulikuks. Kui lümfisoonte põletik asetseb sügavamal kudedes, ei pruugi väät esile tulla. Sellisel puhul esineb jäseme turse, valulikkus lümfiteede kulgu mööda, jäseme funktsioon häirub, tekib palavik.

Ägeda lümfangiidi tunnuste ilmnemisel või selle kahtluse korral tuleb pöörduda arsti poole, kes täpsustab diagnoosi ning määrab ravi. Ravi seisneb eeskätt põhjuse likvideerimises, st ravida tuleb algkollet. Väga oluline on tagada jäsemele maksimaalne rahu, vajaduse korral tuleb jäse lahastada ning tõsta kõrgemale. Vajalik on antibakteriaalne ravi. Mädakolde olemasolul tuleb see avada ja luua mädale vaba väljapääs.

Vt ka tselluliit.

Nõuanded sel teemal

Kubeme piirkonnas sügelus

Tervist, mure selline et mitmendat kuud juba tekib paari päevase vahega nahale kärn/kuivanud nahk, mis tavaliselt öössel hakkab sügelema ning hommikuks punetab ja on valus kui ma olen naha maha kratsinud. ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ilmselt on tegemist nahapõletikuga. Kahjuks te ei täpsustanud kuhu konkreetselt need nahaprobleemid tekivad. Kuna küsimus esitatud meestearstile, siis eeldan, et need võivad olla peenisel eesnaha peal. ...

Loe edasi

Jalgades krambid ja juba igapäevaselt

Tere!

Minu tütar on 21 aastane ja poole oma elust on ta vaevelnud krampidega jalgades. Esialgu öeldi, et see on kasvamisest (ta on 177cm pikk). Juba mitu aastat ei kasva, aga krambid on sagenenud ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Üldkirurgina ei oska ise Teid kuidagi aidata. Krampide põhjus saab olla kas ainevahetuslik või neurogeenne. Esimese põhjuse korral võiks aidata endokrinoloog, teise puhul neuroloog. Kui perearst ise jälile ...

Loe edasi

Polütsüstilised munasarjad

Mure selles, et viimane ovulatsioon oli aprilli alguses, seega 7 kuud ei ole ovulatsiooni olnud.

Varasemalt on mul menstruatsioon olnud korrapäratu (ovulatsioonide vahe oli vahepeal ~60 päeva). ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, teile sobiks tõesti ovulatsiooni stimulatsioon, kuid selleks peab olema mees uuritud. Ei ole mõtet enne stimuleerida (seda ei tehta lõpmatuseni), kui mehe kohta info puudub. Meestearstile suurt ...

Loe edasi

pöial paistes

Tere. Viimased kolm-neli kuud on olnud mul pöial peopesapoolt alt paistes. Alguses parem,nüüd ka kipub vasak minema paiste. Mõnipäev rohkem-mõni vähem. Katsudes valulik. Röntgen oli korras,kuid liigutada ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Igal juhul ei ole tegu üldkirurgilise probleemiga. Pigem on tegu süsteemse haigusega, kuna mõlemad käed on haaratud. Käte suremise põhjust võiks selgitada ehk neuroloog.

Loe edasi

Lihasrebend?

Tere,umbes 10.oktoobril komistasin jalaga madala klaas laua vastu,löök oli tugev,põlvest kõrgemale umbes 5 sentimeetrit üleval on siiani veel tume joon umbes 10 sentimeetrit pikk ja lohk sees.Siiani annab ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lihasrebend on ebatõenäoline, kuid siiski mitte võimatu. UH uuringuga saaks lihasrebendi välistada. Paranemise aeg sõltub sellest, kui tõsise vigastusega tegu.

Loe edasi

Vereanalüüsi tõlgendus

tere
Andsin vereanalüüsid hiljuti ja arstile helistades, öeldi, et kõik näidud on korras. Sattusin aga vaatama e-tervise lehele ja mulle hakkas silma, et 3 näitu (MPV, monotsüüdid ja monotsüütide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Teie vereanalüüs on tõesti korras.
Referentspiirid ehk ealised ja soolised normid on kokkuleppelised ja kehtivad 95% tervete inimeste kohta, kuid 5% jääb nendest alati välja. Lisaks sellele ...

Loe edasi

Pimesool ja tüsistus

Tere!

Mul opereeriti residenti poolt pimesool. Pärast operatsiooni ülemiset kolmandast immitses verd päris palju. Arstid haiglas sellest välja ei teinud ja lasti järgmine päev koju. Teised ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kuigi Teil on ilmselt raske seda aktsepteerida, kuid minu arvates ei tehtud Teie puhul midagi valesti. Tavaliselt sellised trioakaari asetamisega seotud verejooksud seiskuvad ja midagi ette võtta pole ...

Loe edasi

Kaalust juurde saamine

Tere!
Mul on olnud juba pikemat aega kaaluga probleeme, olen 157 cm pikk ja kaalun 43 kg. Tahaksin väga kaalust juurde saada, mida peaksin sööma?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esimese olulise asjana tuleb jälgida, et söögikorrad oleks võimalikult regulaarselt. kaalust juurde saamiseks ei tohiks söögikordade vahed olla oluliselt pikemad kui 3 tundi. Päevas peaks olema ...

Loe edasi

Söömisest tekkiv paistetus

Söömisest (eriti hapude asjade söömisel) tekib paistetus vasakul lõualuu liigese ja kõrva vahelisel alal. Katsudes on koht veidi valulik. Peale söömist paistetus kaob poole tunni jooksul. Kuhu peaksin ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma näo-ja lõualuu kirurgi vastuvõtule. Sellised spetsialistid on olemas ainult Põhja Eesti Regionaalhaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis.

Loe edasi

Nexium maokaitseks

Tere,
Palun vastake, kui patsient saab keemiaravi (paclitaxel ja carboplatin) ja talle on välja kirjutatud võtta maokaitseks Nexium 20 mg tablette 1 kord päevas. Kui pikka aega peab võtma Nexiumi? ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere

Nexium on mõeldud maovaevuste (keemiaravi toimel suurenenud soolhappe eritumisest põhjustatud) vähendamiseks.
Selle ärajätmine teie ravi puhul võib halvendada enesetunnet esmalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi