Legionelloos Autor: Kadri Kõivumägi

Legionelloos ehk leegionärihaigus on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter Legionella pneumophila. Neid baktereid võib leida veetorustikest ja kliimaseadmetest, vähesel määral esineb neid ka veekogudes. Nakatutakse eelkõige sissehingatavas õhus olevate Legionella’sid kandvate veepiiskade kaudu. Haigus ei levi inimeselt inimesele. Kõige sagedamini haigestuvad nõrgenenud kaitsevõimega (immuunpuudulikkusega) üle 50-aastased mehed, eriti kui nad suitsetavad ja põevad näiteks kopsuhaigusi või suhkurtõbe või kui neil esineb kasvajaid. Nakatumisriski suurendab reisimine (puhastamata ventilatsiooni-, niisutus- ja kliimaseadmed majutusasutustes, ujumine saastunud veekogus jne). 

Legionelloosi peamisteks avaldusteks on iseparanev gripitaoline kopsumuutusteta palavikuline haigus Pontiaci palavik või ägedalt kulgev kopsupõletik ehk tõeline legionelloos. Kopsupõletik avaldub 1–15%-l nakatunutest. Haiguse peiteperiood on 2–14 ööpäeva, misjärel tekivad kopsupõletikule iseloomulikud haigusnähud: kõrge palavik, külmavärinad ja köha. Kaasuda võib lihaseja peavalu. Haigus võib vaatamata õigele ravile olla eluohtlik, eelkõige eakatele inimestele.

Diagnoosimiseks tehakse röntgenipilt kopsudest ning võetakse röga-, uriini- või vereproov. Raviks kasutatakse antibiootikume.

Nõuanded sel teemal

Neerukivi op.

Oli 5.12 neerukivide op.panti mulle stent kas see võib põhjustada valu kõhus.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Mingi valuaisting võib olla, tugev valu oleks aga alarmeeriv. Kuna ma ei tea, kuidas Teie operatsioon kulges, siis ei oska midagi täpsemalt öelda. Küsige Teid opereerinud uroloogi käest.

Loe edasi

Lööve!

Tulin eile Egiptusest. Seal kolm päeva tagasi tekkis käe siseküljele punakas laik mis on kuum, sügeluse tunne. Kas võib olla päikseallergia või midagi tõsisemat? Mujal kehal ei ole.

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Diagnoosida nahalöövet ilma patsienti nägemata mina ei oska. Kirjelduse järgi päikeseallergia see küll olla ei tohiks. Soovitan pöörduda oma perearsti või nahaarsti vastuvõtule.
Lugupidamisega
Loe edasi

Näpp sai viga.

Poolteist kuud tagasi oktoobri lõpus kukkusin jalgrattaga ning parema käe keskmine sõrm läks liigesest välja ja oli ca 45 kraadi vasakule viltu. Panin ta koheselt klõpsatades algasendisse tagasi, valu ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Sõrmeliigeste traumade korral võibki taastumine kaua aega võtta. Võimalik, et trauma käigus rebenes mõni side, mis kasvab aeglaselt kinni tagasi. Senikaua kuni side pole taastunud ei ...

Loe edasi

Küünevalli resektsioon

Tere.
Käisin erakorralises vastuvõtus 4 päeva tagasi küünevalli resektsiooni tegemas. Kuna asi möödus nii kiirelt siis unustasin peale lõikust küsida arstilt kuidas edaspidi ravida tuleks seda. Kas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Mina soovitan kõigile peale sellist operatsiooni jalavanne teha. Mingi valutunne võib olla, aga võrreldes vahetu operatsioonijärgsega, peaks valu 6 päevaga siiski juba vähenema. Kui valu aga süveneb, siis ...

Loe edasi

Närvivalu

Tere. Kuu tagasi eemaldati mul kilpnääre. Narkoosist ärgates oli mul väga tugev peavalu ja kõrge vererõhk. Tugevate valuvaigistite ja tilguti abil valu vaibus ja vererõhk langes mingil määral. Nädal hiljem ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Kirjelduse järgi tundub ka mulle, et tegemist on närvivalu ehk neuralgiaga. Samas teeb murelikuks kõrge vererõhk, kas see on saadud kontrolli alla? Kui mitte, siis on vajalik seda enam ravida, ...

Loe edasi

Kilpnäärme teemal

Selline küsimus:
hetkel peal Thyrozol-i ravi, hommikul 1 tablett.
Näitajad olid 1. novembril järgmised:
FT3=4,35
FT4= 10,76
TSH = 0,729
Olin haiglas ravil , seoses oma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hetkel on kilpnäärme hormoonanalüüsid täiesti korras ja ravi õiges annuses. Kui sellisel foonil on tegemist tugeva ärevusega (vajasite isegi haiglaravi), siis on suure tõenäosusega tegemist ...

Loe edasi

Lühike kasv

Tere!

Olen 17-aastane peagi 18-aastaseks saav neid kuid olen ikka veel 148cm pikk. Mõlemad minu õed kasvasid üle 160cm pikaks. Kas minul on veel lootust pikemaks kasvada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus oleks - kui menstruaaltsükkel on käivitunud, siis tõenäoliselt mitte. Kui menstruatsioone veel ei ole, võib-olla. . . Viimasel juhtumil tuleks pöörduda perearsti poole ja teha ...

Loe edasi

Songa operatsioon tehtud lõige kõrgem

Tere. Mul tehti 16 päeva tagasi kubesonga op avatud meetodil. 2 päeva tagasi lasin õmblused ära võtta. Haav ilus, põletikku pole kuid kõrgem, samuti pole kõndides juba viimased 5 päeva häda teinud.. Õrnalt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Haava piirkonna kudede tihkenemine on operatsiooni järgselt normaalne. 3-4 kuuga peaks see mööduma. Kui Teile tehti songaplastika võrguga, siis mingi vahe opereeritud ja mitteopereeritud poole vahel võib ...

Loe edasi

Suured punnid lapse reitel

Tere. Kuu aega on aasta ja 9 kuusel lapsel imelikud punnid reite tagakülgedel, oleme kahel korral ka arsti juures käinud alguses arvati et on enteroviirus kuna lapsel olid ka suus haavandid ja kõrge palavik ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kahjuks ei oska ilma last nägemata kirjeldatu kohta midagi arvata. Kui diagnoos on ebaselge, soovitan pöörduda nahaarsti poole. Nahaarsti poole pöördumiseks pole saatekirja tarvis.
Lugupidamisega
Loe edasi

Spondülolistees

Tere, mul olid tugevad seljavalud mis kiirgus vasakusse jalga ja jalg oli ka tuim, diagnoositi spondülolistees , alaseljas, umbes 3 kuud tagasi, lüli oli väljas 1cm. Mingit muud juttu oli ka seal
diskidest ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Õige oleks siiski minna PERHi või Ülikooli kliinikumi EMOsse et uuesti teha vajalikud uuringud ja kus konsulteerib ka neurokirurg. Täpselt teadmata selja seisundit ei saa edasist prognoosida.

Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi