Kõõrkael Autor: Toomas Asser

Kõõrkael. Tegemist on teadmata põhjusel tekkinud kesknärvisüsteemi haigusega, mis avaldub kaela- ja õlavöötmelihaste düstoonias (lihasetoonuse häires). Tavaliselt ilmneb düstoonia algul vahelduvalt, muutudes aastatega püsivaks. Kõõrkaelsuse korral tekib nähtava põhjuseta või väikese kaelatrauma järel kaelalihaste kontraktsioonist tingitud pea vahelduv stereotüüpne tahtele allumatu kallutamine või pööre ühes suunas, mis võib olla valulik. Kaelalihaste liigutused on jõulised, esialgu tahte abil veel osaliselt kontrollitavad. Haiged suudavad, eriti haiguse algstaadiumis, teatud puuteärrituse abil pea asendit osaliselt korrigeerida, näiteks käega lõuga või põske kergelt puudutades, kätt kaelale asetades. Vaevused süvenevad oluliselt stressiolukordades ning ärritumise korral. Seisundiga võib kaasneda depressioon. Lihasdüstoonia muutub püsivaks, ilmnedes lõpuks kogu ärkveloleku jooksul, mil pea ja kael on pidevalt ühes asendis viltu, kaldu või pöördes. Kaelalihaste pidevast ületoonusest tingituna kujuneb lihashüpertroofia. Mõnikord kaasub ka pea või käte värisemine. Haigus ilmneb keskeas ja on süvenev, kuigi võib ka iseenesest taanduda.

Kõõrkael ei ole väljaravitav. Ravikompleksi kuulub alati füsioteraapia, et säilitada kaela normaalne liikuvus ning ennetada ja vähendada lülisamba muutustega kaasnevat valu. Ravi suu kaudu manustatavate preparaatidega ei ole üldjuhul efektiivne. Parimaid tulemusi on andnud düstooniast haaratud lihastesse botulismitoksiini süstimine. Sellele eelneb lihaste müograafia, mille abil selgitatakse haigusest enam haaratud lihased. Nendesse lihastesse toksiini süstides saadakse umbes 3 kuud kestev raviefekt. Seejärel tuleb süstimist korrata.

Kõõrkael

Nõuanded sel teemal

Valulik moodustis pärakus

Tervist, probleem on siis järgmine. Paar päev tagasi tekkis päraku juurde punni taoline moodustis, mis on üpriski suur. Pöidla otsa suurune. Valutab igatepidi, katsudes tundub nagu oleks pall sees. Mida ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kirjelduse järgi võiks see olla hemorroidaaltromb. Küllaltki väikse lokaalanesteesias teostatava protseduuriga on sellisel juhul võimalik abi saada. Soovitan pöörduda erakorralise meditsiini osakonda (nn ...

Loe edasi

peratsioonijärgne taastumine

Tere! Kas 10 päeva peale veenioperatsiooni on normaalne,et kohad ,kus olid laiendid,on kõvad ja väga valusad Lõikeid jalale tehti 5 väikest paari cm st,Kannan päeval tugisukka,öösel,mitte aga isegi õrnalt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Viinalaiendite eemaldamise järgselt on hematoomid/verevalumid nendes kohtades ootuspärased. Nahale lähemal olevad verevalumid on nähtavad sinikatena, sügavamad ongi need tihked kohad. Nenede resorbeerumine ...

Loe edasi

Tsüstid,kilpnäärme põletik.

Tere.Mu mõistus on otsas,missuguse arsti abi või ravi ma vajan.Olen kõik proovid ise maksnud.Minu näidud,parem sagar-mõõdud 7,3cm,maht 3,65ml,vasak sagar-mõõdud 11,62cm,maht 5,81ml,kitsus-mõõdud 3,6cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite oma kilpnäärme rahule jätta - see organ küll Teie halvas enesetundes süüdi ei ole. Ultraheliuuringul on kilpnäärme maht normi piires. Sõlmelised muutused on nii väikesed, et vaevusi ei ...

Loe edasi

Vasakul rinnakorvi alt valuline

Tere.
See lugu algas 2aastat tagasi.Kui tööjuures järsku hakkas vasak külg valutama.Alguses arvasin et olen lihtsalt üle töötanud(olen õmblusfirmas juurdelõikaja ja teinekord olen ka raskeid kangarulle ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui uuringutega pole tuvastatud Teie valu põhjust, siis minul kirja teel on seda kindlasti võimatu teha. Inimesel esineb ka valusid, millele meditsiin (tänapäeval) ei oska alati seletust leida, nn kausalgilised ...

Loe edasi

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

valetaja

tere.
ma tahan muuta iseennast. olen valetaja. valetan kõigile peaaegu kõike enda kohta ja üleüldse. see on kestnud juba oma 7-8 aastat. mis ma tegema pean. asi on väljunud kontrolli alt vahel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Päevik enda muutmiseks ja siis algab töö nagu Näitlejatel.
Kui oled mõne mõtte, lause või lookese valetanud ja saad aru, et see Valetamne oli, siis jätkad: Sõbrad, päris nii see ei olnud, see jutt ...

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Phenibut

Kust on võimalik osta phenibut-I ?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tee kehalisi harjutusi, võimalusel käi trennis - see annab kehalist tublidust ja keha kaudu tuleb Enesekindlus ja ka Suhtlemisjulgus.
Näitering on heaks suhtlemise koolitajaks.
Või kodus ...

Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

imelik peavalu

Tere.
Minul mure järgmine - diagnoositud on ärevushäired ütlen alustuseks ära. Kuskil kümme päeva tagasi hakkasid sellised peavalud et oimukohtades. Mitte tugev valu, nõrk ja vahel suruv. Viimasel ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vähk see tõenäoliselt ei ole aga täpsem vastus eeldab neuroloogilist läbivaatust.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi