Hemorraagilised viiruspalavikud Autor: Tiiu Aug

Hemorraagilised viiruspalavikud on viirushaigused, mille korral kahjustuvad verekapillaarid ja tekivad elunditesisesed, nahasisesed või nahaalused verejooksud. Nakkusallikaks on väikesed närilised (rotid, hiired, mutid). Nakkus levib inimestele näriliste eritistega saastunud tolmu sissehingamisel, kuid inimeselt inimesele mitte.

Puumala viiruse nakkuse korral on peiteperiood 2–8 nädalat. Haigus algab järsu temperatuuritõusuga, pea-, selja- ja kõhuvaludega, võib esineda iiveldust ja oksendamist. Puuduvad hingamisteede haigustele iseloomulikud sümptomid. Tekivad neerutalitluse häired, mis võivad olla kerged või mõõduka raskusega. Iseloomulik on trombotsüütide arvu langus. Palavikuperioodi lõpul kujuneb lühiajaline mööduv lühinägevus. Peale neerukahjustuse täheldatakse maksapõletikku, ajupõletikku, südamelihasepõletikku, nahale ja limaskestadele võivad ilmuda täppverevalumid. Haiguse raskusastmest sõltuvalt kestab paranemine 2 nädalast 2–3 kuuni. Eestis registreeritakse kuni 10 neerusündroomiga hemorraagilist palavikujuhtu aastas. Haigust esineb ka mujal Euroopas. 

Hanta viiruse nakkuse põhjustatud kopsusündroomi peiteperiood on 1–3 nädalat, haigus algab palavikuga, tugevate lihase- ja kõhuvaludega. Palavik püsib 3–4 päeva, seejärel areneb kopsuturse ja võib tekkida šokk. Sümptomitest esinevad köha, hingeldus, segasusseisundid. Haigusest paranejal võib tugev nõrkustunne püsida mitu kuud. Haiguse vältimiseks on oluline järgida hügieeninõudeid ja hoiduda kokkupuudetest närilistega.

Lassa palavik on Aafrikas leviv lassaviiruse tekitatud haigus. Nakkus kandub edasi näriliste uriiniga, haiguse peiteperiood on 6–21 päeva. Haiguse algus on hiiliv, esineb peavalu, iiveldus ja oksendamine. Iseloomulikud on tugevad lihasevalud, kurguvalu, kurgumandlipõletik. Enamik haigusjuhte on siiski kerged.

Ebola palaviku ja Marburgi tõve tekitaja levib Aafrikast pärit rohepärdikutega. Peiteperiood on Ebola palavikul 2–21 päeva, Marburgi tõvel 3–10 päeva. Mõlemad haigused on sarnaste sümptomitega, kulgevad raskelt, sageli lõpevad surmaga. Ootamatult tekib kõrge palavik, peavalu, valu jäsemetes. Mõne päeva möödudes lisandub kõhulahtisus, kõhuvalu, oksendamine. Nahale ilmub leetritaoline lööve, võib esineda nahasiseseid ja seedetrakti veritsusi ning kujuneda neerupuudulikkus.

Ravitakse haiglas, haigega kokkupuutunud inimesed jäävad jälgimise alla. Lassa ja Ebola palaviku ning Marburgi tõve nakkusallikad pärinevad küll Aafrikast, kuid arvestades tänapäeva inimese rännukirge, on soovitatav ka neid haigusi teada. Nakkuse vältimiseks pesta tihti käsi, mitte puudutada surnud linde ja loomi, süüa ainult kuumtöödeldud toitu, tarvitada keedetud või pudelivett.

Vt ka turistide haigused.

Nõuanded sel teemal

alkosüsti mõju seksuaalvõimekusele

Austatud Jüri Ennet, kurtsin mõni päev tagasi, Mati nime all, saadud alkosüsti võimaliku mõju kohta minu seksuaalvõimekuse languse kohta. Unustasin aga lisada, et arst määras ka depressioonravi. Kas seegi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui depressioon taandub (vt minu varasemaid soovitusi), siis asjad laabuvad ka jõulisemalt.
vt teile saadetud varasemat vastust.
Need asjad saab korda!
Parimate soovidega,
Jüri ...

Loe edasi

Antibeebipillid ja ravimid.

Tere!

Küsin, kas Panangin ja viirpuutabletid mõjutavad Harmonet pillide toimet?

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere

Ei mõjuta sellisel moel mis tingiks vastavasisulisi hoiatusi.

Kalle Kurvits

Loe edasi

Ärevushäire

Mul on mure, mis ma arvan, et on seotud ärevusega, aga ma pole kindel, kuna ma pole ju siiski arst. Aga milles siis seisneb mu mure?
Ma ei suuda mõndades olukordades inimestega rääkida. Need on ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Igal inimesel tekib pingeid ja iga inimene peab ka üleliigsetest pingetest vabanema.
Pingete puhul on mõnedel kõnetakistusi, kõnelemise kartust. Seda ka sinul.
Seega:
1) üleliigsetest ...

Loe edasi

ülekaalulisus

Tere,

Olen olnud terveelu ülekaaluline, nüüd täpelt selliseseas kui tahaks hea välja näha. Mul ei lähe kaal kuidagi alla ja ma ei oska mitte midagi enam teha. Olen söönud valikuliselt ja liikumist ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Pärilikkus mängib teatud rolli meie kehatüübis ja -kaalus, aga alati annab midagi ära teha ja kindlasti ei tohiks kinni jääda mõttesse, et kõiges on süüdi geenid. Kõige sagedasem viga, mida ...

Loe edasi

Suguhaigus?

Tere. Mis asi see see on? Ja mis ravi sellele on? Katsudes tekitab valu, keskel oleks nagu auk .

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Põletik! Selleks, et öelda põhjust peaks teadma seksuaalelu anamneesi, tegema läbivaatuse ja vajadusel ka täpsustavad laboritestid.
Kui ei taandu, siis peaks kindlasti vastuvõtule tulema.
Kui ...

Loe edasi

Analüüsi vastused

Tere! Kuhu peaksin pöörduma TSH 0,017; A-TPO >600,0; FT3 8,66 ( ref 3,1-6,9-8); FT4 25,39 (ref 12-22).
Veel on üld S2-IgE 1333,0 (norm <87). Kõik allergeenide paneelid on positiivsed ( näit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks allergeenide paneelid on positiivsed, jääb mulle mõistatuseks. Kilpnäärme osas aga mõistatust ei ole - tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega ja sellest põhjustatud mõõduka ületalitlusega. ...

Loe edasi

Rinnavähk imetamise ajal

Imetan last (laps 1,4- aastane) Mulle kiirgab vasakusse rinda aegajalt valu ning katsudes on see rind tükilisem. Teine rind katsudes täiesti pehme. Samuti on näha nahapinna muutust- naha sissetõmme (apelsinikoorelaadne). ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ilma uuringuta pole võimalik öelda, kas muutus rinnas on seotud imetamisperioodiga või mitte. Soovitan esimesel võimalusel pöörduda rinnakabinetti, kus spetsialist vaatab rinnad üle ja suunab ...

Loe edasi

Ärevushäire

Diagnoositud ärevushäire. Teostatud koormustest, rinna ja kõhu pilt, vereanalüüsid-OK. Vererõhk normaalne, koormustesti tulemus väidetavalt ideaalne. Ei suitseta, ei tarbi alkoholi, füüsiliselt aktiivne. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ärevushäire käib teatud "hoogudena" s.o. vahepeal on kõik korras. On vaid eelkartus, et millal ja kuidas ta nüüd jälle tuleb.
Millist AD-d võtate, mõned neist ja suuremas annuses teevad ka "keha ...

Loe edasi

Tervisesportlase vereanalüüs

Tere! Lasin teha tervisesportlase vereanalüüsid (lisatud failis) ning oleksin tänulik, kui annaksite tulemustele hinnangu ning soovitused, millele peaks edaspidi tähelepanu pöörama.

Tulemustest ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tõesti, CK on enamasti pärit vöötlihastest ja vähene hulga suurenemine nagu teil viitab pigem pingutusele kui lihaskahjustusele. Kui teete kordusanalüüse, siis võiks korrata CK ja AST ...

Loe edasi

alkoholivastane süst ja potensi langus

Peale depoopreparaadi süsti ( nime ei tea ) 27.01.17 kliinikus Kordamed AS tunnen potentsi praktiliselt puudumist. Varem sain vajadusel lisapotentsi apteegis ( Clavin Ultra ) ja sexpoodides müüdavatest ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Potentsiravimeid mitmeid.
Perearst või teie raviarst või psühhiaater võivad kirjutada.
Näiteks Cialis, on nii raviva toimega kui ka "instrumendi kergitaja" - kella ei pea vaatama, toimeaeg ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi