Hamba juuretipupõletik Autor: Helen Pullisaar

Hamba juuretipupõletik ehk apikaalne periodontiit tekib siis, kui ravimata, karioossest hambakoest pärit mikroobid jõuavad läbi juurekanali hammast ümbritsevasse lõualuusse. Hamba juuretipupõletik võib kulgeda ägedalt või krooniliselt. Ägedat juuretipupõletikku iseloomustab tugev valu, mis kiirgub vahel ka teiste hammaste piirkonda. Juuretipu ümber kogunenud põletikuline eksudaat (valku ja rakke sisaldav põletikuline vedelik) tingib rõhu tõusu hambajuurt ümbritsevas koes, seetõttu muutub valulikuks hammustamine ning hambale vajutamine. Hammas on üles kerkinud ning muutub kinnituskudede hävimise tõttu liikuvaks. Võimalik on ka luuümbrisealuse mädakolde teke. Kroonilise juuretipupõletiku puhul esineb aeg-ajalt tuikav valu, kuid põletik võib kulgeda ka kaebusi põhjustamata. Põletik avastatakse tavaliselt hammaste kontrollimise käigus röntgeniülesvõttel. Röntgenipildil on näha põletikukolle hamba juuretipu ümber. Igemele võib olla tekkinud ka uuris ehk fistul, millest eritub vähesel määral mäda.

Juuretipupõletiku puhul on vajalik juureravi. Väga ulatusliku põletiku korral hammas eemaldatakse. Eemaldamisele kuuluvad ka need hambajuured, mille krooniosa taastamine ei ole enam võimalik. Südamehaigusi põdevate inimeste puhul on eriti oluline, et organismis ei oleks ühtki kroonilist põletikukollet. Hambaarsti juures tuleb hambaid kontrollimas käia regulaarselt.

Hamba juuretipupõletik

Nõuanded sel teemal

Rasedaks jäämine

Tere, mina käisin kontrollis, mul pidavat kõik korras olema, mida nähti UH-ga. Kuid rasedaks nagu ei jää. Mees ahelsuitsetaja, joob rohkem kui keskmine mees vist ning on 34. Saab 35. Iga päev joob ta 2 ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
alkoholi liigtarvitamine ja suitsetamine mõjutavad viljakust negatiivselt, see on üldlevinud teadmine. Iga konkreetne juhtum on siiski erinev ja üksnes alkoholi või sigarettide kogusest ...

Loe edasi

Hematoom säärel

Tere!
Kukkusin 1.jaanuaril, nahk jäi terveks aga säär põlvest allapoole läks paiste ja siniseks. Määrisin Liotoniga, paistetus ja sinikas kaudusid päris kiirest aga umbes nädal hiljem avastasin et ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Masseerimist mina ei soovitaks. Võimalik, et see hematoom on nii suur, et vajaks evakueerimist/tühjaks laskmist. Valu peaks sellise ajaga juba järgi andma. Soovitan näidata kirurgile.

Loe edasi

Ninatrauma

Tere, kirjutasin paar kuud tagasi teile sellise küsimuse :
“ Tere, mul oli hiljuti ninatrauma. Käisin EMOs õmblemas ja seal tehti ka röntgen. Öeldi, et luud on korras. Valu ma ei tundnud kordagi, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ninaprobleemidega tuleb minna ninaarsti (LOR) vastuvõtule. Kirja teel asja ei selgita.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Jalavalu

Mul valutab terve parem jalg siis kui liigun. Istudes ja lamades ma valu ei tunne. Varem on olnud probleeme parema põlvega, kolm aastat tagasi.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valude põhjuseks võib olla probleem puusaliigesega või ka nimmelülide vahelise diskiga. Tuleks teha rö. pildid puusaliigestest ja nimmelülidest. Suunab perearst.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Kupu massaaž

Kas kilpnäärme alatalitluse puhul on lubatud kupumassaž?Kupud.ee lehel on kirjas, et kilpnäärmehaiguste korral vastunäidustatud…

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu arvates võib kompenseeritud alatalitlusega isik küll kupumassaazi saada. Arusaadavalt on see protseduur vastunäidustatud kilpnäärme ületalitluse korral.
Tervitades,
...

Loe edasi

Rasedus ka autoimmuunne türeodiit

Tere.

On käimas esimene trimester. Diagnoositud autoimmuunne türeodiit aastaid tagasi.
Iga aasta käin kontrollimas F4 ja TSH. Sellel aastal ei ole veel jõudnud.

Endokrinoloog ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehke analüüsid ära ja kui need on korras, pole endokrinoloogi juurde vaja minna. Kui analüüsid korras ei ole, aitab perearst Teid endokrinoloogi vastuvõtule (näiteks e-konsultatsiooni kaudu) ...

Loe edasi

Põlve valu trauma tagajärjel

Tere Lõin eelmisel esmaspäeval 10.01.22 Põlve vastu WC-poti ära. esialgu ei saanud aru, et miskit viga. Tunni kahe möödudes ei saanud põlvele toetuda ja oli paistes ja sinine . Nüüd on ikka veel vähe paistes ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ühinen Soome tohtri soovitusega, kuigi raske uskuda, et sellisest löögist võiks luuvigastus tekkida. Pehme koe vigastust tavaröntgenis näha ei ole. Iga trauma nõuab paranemiseks aega.

Loe edasi

Kõhukonnisus

Tere.

Olen nüüdseks võtnud 2 nädalat rasedate multivitamiine. Peale nende võtmist tundsin koheselt järgnevatel päevadel, et võttis kõhu kinni.
Kõht on ikka väga kinni. Töö on liikuv, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, rasedsue ajal kõhukinnisus(sooled muutuvad laisemaks) on tingitud hormonaaltest muutustest. Te võite multivitamiidi küll ära jätta, aga nendest põhjus vähetõenäoline. Rauapreparaadid samuti võivad ...

Loe edasi

Rasedus

Tere, olin kaitsmata vahekorras 7ndal jaanuaril, tänseks on möödas 11 päeva. Päevad oleks pidanud hakkama kaks päeva tagasi, aga pole alanud. Tegin ka testi mis andis negatiivse tulemuse, kas võib asi ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Rasedustest põhineb rasedushormooni tasemel ja väga varakult tehes ei pruugi see alati kohe rasedust näidata. Soovi korral võib teha verest HCG analüüsi, mis näitab numbriliselt raseduse ...

Loe edasi

Pikaajaline puusa/alaseljavalu

Tere,

Üle aasta aja vaevanud pidevad puusavalud,mis just öösiti tunda annavad ja viimasetel nädalatel lisandunud ka tugev nimmepiirkonna valu,mis kiirgab ka jalgadesse.Kõikvõimalikud vereanalüüsid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Medrol on hormonaalne põletikuvastane ravim ja õige oleks selle näidustust ja tarvitamisviisi just teile küsida retsepti kirjutanud arstilt.
MRT näitab närvijuure pitsumise võimalikkust.

Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi