Fluoroos Autor: Helen Pullisaar

Fluoroos on hambaemaili ja hambaluu haigus, mis kujuneb hammaste arengu perioodil neis piirkondades, kus fluoriide on joogivees üle 1,5 mg/l (nt Lääne-Eesti). Tavaliselt haigestuvad jäävhambad. Fluoroosi puhul on lõikehammaste eesmistel pindadel ja purihammaste köprudel näha valgeid laike või triipe, millele mõnikord lisanduvad pigmenteerunud täpid. Raskematel juhtudel on hambaemail kriitjas, tuhm ja läiketa. Sellistele pindadele tekivad sügavad defektid, mille tõttu hambakroon võib hakata murenema.

Fluoroosist kahjustunud hambad vajavad hambaemaili taastavat (remineraliseerivat) ravi hambaarsti juures, vajaduse korral kaetakse hambapinnad valguskõvastuva komposiitmaterjali või tehiskroonidega. Fluoroosi ennetamiseks tuleb vältida pikaajalist fluoririkka vee joomist ja võimalikult kaua toita last rinnaga. Mõnel määral vähendab fluorisisaldust ka vee keetmine ja selitamine.

Nõuanded sel teemal

Tulemuste vastused

Tere, andsin vereanalüüsid endokrinoloogi juures ja ei jõudnud mingi põhjusel sinna konsultatsiooni. Kurtsin pideva väsimuse ja stressi üle. Sellega seoses ei ole suutnud ka kaalu langetada, pigem kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüside tulemusi aitab tõlgendada ikkagi need määranud endokrinoloog. Kui Te mingil põhjusel konsultatsiooni ei jõudnud, tuleb tohtriga teisel viisil kontakti otsida (enamusel endokrinoloogidest ...

Loe edasi

Lapse uni

Meie 2,5 aastasel tütrel on unega väga keerulised lood. Alates sellest kui ta sai 6 kuuseks, siis oli teda väga raske magama saada ja hakkas öösiti tihedalt ärkama. 1 aastaselt panime ta oma tuppa, siis ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Pigem vajaksite siiski laste psühholoogi nõuandeid.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Vereanalüüs, näitaja EO%

Tere!
Lapsel sai tehtud hemoglobiini kontrollimiseks vereproov.
Silma jäi ka vereproovi vastusest EO%, mis näitab, et on normist väljas.
Perearst ütles, et muretsemiseks pole põhjust.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

EO% on eosinofiilide protsent veres, mis on arvutuslik parameeter.
Kui arvutuslikes on midagi paigast ära, vaatame kindlast üldarve.
Teie lapsel on Eo 0,59 E9, mis jääb ...

Loe edasi

Lapsel verevalum

Tere, laps alergik ja astmaatik.Kasutab Flixotiidi 100 mg päevas.Lapsele tekkis tervele lõua piirkonda verevalum.Ütleb ,et ära löönud ei ole.Seespool alahuules veresooned tumedamad.Lapsele diagnoositud ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ei pea kohe pöörduma kui esmaspäeval aeg broneeritud vastuvõtule, siis saab täpsemalt selgust,

Heade soovidega,

Kjulge

Loe edasi

punnid peenisel

peenisele tekkisid punnid. Ei sügele ega häiri aga ikka on väike kartus sees kuna nädal aega tagasi tehtid ilma kondooomita suuseksi mulle.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui oli juhusuhe, siis tasuks teha suguhaiguste testid ja kui ka eesnaha põletik püsib, siis kindlasti ka arsti vastuvõtt. 90% eesnahamuredest on kergesti ravitavad. Tulge vastuvõtule!
Lisaks - eesnaha ...

Loe edasi

Pidev vilin peas

Tajun juba mõnda aega tsirka 2 nädalat tugevat pidevat vilinat peas. Ja see ei ole kordagi ära läinud ega muutunud. Peamiselt häirib see öösel - uni on väga häiritud. Magama jäämiseks võtan melatoniini ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Kõrvas esinev vile e. tinnitus, on patsienti häiriv ja ebameeldiv sümptom. Seda ei loeta haiguseks , vaid sümptomiks, mis patsiendi tervisele ohtlik ei ole. Sümptomi tekkimise põhjused võivad olla ...

Loe edasi

Ärevus ja paanikahäire.

Olen nüüdseks 14.kuud ärevus ja paanika häirete all kannattanut,esimesed 6kuud üritasin ilma rohtutetta hakkama saaada siis kirjutas perearst Brintellix 5mg
Esimesed 3.kuud rohtu vôttes sain energia ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Võtke Esprital 15mg õhtul (AD- antidepressant, rahusti, energiat annab, hea une soodustaja) võtta õhtul tunnikene enne und. Jalutuskäigud või kerge trenn (kui varem sportlik olete olnud). Aga ikka 3-4 ...

Loe edasi

Narkoos

On vaja teha melanoomi opetarsioon günekoloogilises piirkonnas, lahkliha lähedal. Onkoloog rääkis kohalikust tuimesutsest, kuid olen väga suure trauma läbi elanud seoses nõelte ja süstaldega ja seetõttu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kindlasti on narkoosi näidustuseks ka psühholoogilised põhjused. Rääkige oma kirurgiga ja arvan, et narkoos on korraldatav.

Loe edasi

ärevushäired?

Tere! Kannatan ärevushäirete all juba aastaid. Kirjutati Mirtastad 15mg . Alustasin poole tbl, siis terve tbl Ja nyyd juba poolteist tbl. Pean veel annust tostma.Olen votnud 2 nadalat tablette Aga ärevus ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Annust ei ole vaja tõsta.
Tabletile lisaks on vaja harjutusi teha
vt varasemaid soovitusi ärevushäirete/paanikahoogude vallast ja neid (teile sobilikke) siis praktiseerida.
Kindlasti ...

Loe edasi

Mure neutrofiilide vähesuse üle

Mulle tehti kevadel 2020 hemogramm ning nüüd sügisel tehti uus hemogramm (enne operatsiooni vajalik). Kui kevadel oli verenäidud enamvähem piirides või väga vähe alla normi, siis nüüdse vastuse järgi näidud ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie vereanalüüsis esineb tõesti mõõdukas neutropeenia ja leukopeenia. Ei saa eitada, et selle foonil on suurem oht infektsioonidesse nakatumiseks ning ka võimalus, et põdemine tuleks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi