Buliimia Autor: Jüri Ennet

Buliimia ehk liigsöömine on kergemat laadi psüühikahäire, millele on iseloomulikud märkimisväärselt suurenenud kehakaal ja päeviti korduvad liigsöömissööstud. Samal ajal püüab inimene oma kehakaalu kontrolli alla saada, milleks üritab kasutada äärmuslikke võtteid. Näiteks võib ta kutsuda esile oksendamist, võtta sisse lahtisteid, otsida söögiisu alandavaid preparaate, üritada pidada näljadieeti jne. Sellise inimese mõtted keerlevad kogu aeg toidu ümber, tal on pidevalt vastupandamatu söögiisu, tihti tekivad liigsöömishood, mille käigus lühikese aja vältel süüakse ära suur kogus toitu. Buliimikut jälitab pidev hirm “paksuks minemise” ees. Seda häiret võib vaadelda ka kui pikemaajalise

anorexia nervosa tagajärge. Sageli süvendavad sundmõtted, madal enesehinnang ja depressioon veelgi söömishäiret, ebaküpsete isiksuseomadustega inimestel võib kaasuda alkoholism.

Buliimia allub ravile, selleks tuleb kõigepealt nõu pidada perearstiga. Enamasti diagnoosib ja ravib häiret psühhiaater. Raviprintsiibid on analoogsed anoreksia ravipõhimõtetega. Ülekaalulisuse ennetamisel on oluline õige töö- ja puhkerežiim, võimetekohane ja korrapärane kehaline aktiivsus, tervislikud toitumisharjumused, psühhoregulatsiooniharjutused stressi ja depressiooni vältimiseks ning eneseusu suurendamiseks.

Vt ka anorexia nervosa.

Nõuanded sel teemal

tasakaaluhäire

Mul on küsimus ravimi Betaserc tarvitamise kohta-kas parim on 7 päeva korraga mingi perioodi järel või pidevalt,kui mul on aeg-ajalt tugevad tasakaaluhäired,mis algavad järsu tõmbega paremale,pean kohe ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Betaserci võib võtta ka pikemat aega, mitu kuud. Pearinglushoogude vastu ei pruugi see aga toimida. Vajalikud on spetsialisti poolt teostatavad manöövrid.

TEL. 6748591
Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Rindkerevalud ja vadloxan

Tere,

Olen hädas rindkeres oleva ebamugavus/surve tundega juba ûle 3 nädala. Veebruari keskel pôdesin väga minimaalsete sümptomitega läbi covidi, kolmandal nädalal tundsin kerget ôhupuudust, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ravimi võtmisel peab enesetunne paranema. Kui nii ei ole, siis on vaja ravimi annust muuta, vähendada.
Kui ka see ei toimi positiivselt, siii on vaja ravimit vahetada.
Covidi-järgne organismi ...

Loe edasi

Ma väga tänan hea vastuse eest! Aga mida teha perearstide bürokraatiaga, kui Sulle enam ei anta isegi vererõhu tablette välja?

Ma ju kirjutasin seda!

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Aegajalt juhtub, ja see on inimlik, et mõne arstiga ei teki usalduslikku kontakti. Nii ka eraelud inimsuhetega.
Mida teha?
Kui ikkagi sõbralikku ja asjalikku kontakti ei teki, siis on võimalik ...

Loe edasi

Miks ma ei saa isegi enam vererõhu tablette?

Apteegis öeldi, et retsept aegust just eile

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Retseptil on ajaline kehtivus ja apteekrid peavad seda jälgima.
Kui ikkagi ravimit vaja, siis raviarst kirjutab retsepti ja annab muidki juhiseid.
Kõik käib ettenähtud korra kohaselt.
Loe edasi

Ampulli paigaldamine

Tere .

Mul on mure ema pärast , kes on alkohoolik . Viimasel ajal on asi juba kontrollimatuks muutunud . vahest suudab üks kuni kaks nädalat kainena püsida aga kui jooma kukub võib asi venida ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tallinnas on Wismari Haigla ja seal on hea kvalifikatsiooniga narkoloogid. Sinna minna: vestlevad, diagnoosivad, pakuvad välja optimaalse ravi ja aitavad ravi ellu rakendamisel.
On ka AA liikumine ...

Loe edasi

Nõrkus jalgades ja pidev kukkumine.

Tere.
Mul on mure enda ema pärast.
Tal on pikemat aega olnud probleem jalgadega. Nüüd juba väga tihti lihtsalt kukub ja ei saa enam ise püsti.
Ta on käinud neuroloogi juures kuid peale ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilma läbivaatust tegemata ei saa soovitusi anda.

6748591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

kas saab veel teha mingeid uuringuid?

tere. Kas selliste uuringute tulemuste põhjal võib diagnoosida midagi, mis annaks tihedad atakid, mis algavad tavaliselt istuvas asendis, töötades arvutis või vaadates prillidega arvutiekraanile (suhtlus ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ajuveresoonteuuringud põhjust atakkideks ei näita. Selguse saamiseks tuleks tulla neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Aju MRT uuringu tulemus

Tere!

5 nädalat tagasi tundsin vasakul pealael põletavat valusat kohta, mis püsis kaks päeva. Pea ei valutanud, katsudes oli koht väga valus. Siis tekkis pealaele ja kuklapoole selline tuim ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tsüst on vedelikupõis vasakul põskkoopas, kolded võivad olla tingitud vereringehäiretest millede põhjused tuleb veel leida. Peavalu need ei põhjusta.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Kas ärevushäire või midagi muud?

Tere.
Mure algas ehk umbes aasta tagasi, kui töökoormus ajutiselt suurenes. Ühe õhtuse vahetuse ajal tundsin külma ja kuuma hooge, külmavärinaid. Kodus mõõtsin palavikku peaagu 38 kraadi, und ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koroona esimese laine alul olin ca kaks kuud samasuguste kaebustega - ei ela, ei sure, palavik on, palavikku ei ole, higistamised on, on, on ja siis ei ole jne..
Mis siis aitas? Aitas igapäevad 30-40 ...

Loe edasi

Kaelavalu jne vastus

*Tere aasta tagasi algasid peavalud tehti mrt jne kõik korras nüüd proovisin abi saada nõelravist ja massaažist sinna minnes öeldi et mul midagi kaelal et tuleks teha röntgen tegime siis selle vastus järgmine ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Nõelravi ja massaazi võib jätkata. Kui abi ei ole tuleb minna neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi