Maksa tsüst, sapiteed, soolestik 16.10.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere
Uuringud näitasid, et mul on maksa peal s.t eespool ülemise ribi all 7mm suurune kõvakoega tsüst ja see teeb mulle tihti valu. Samas avastati, et sapiteed ei tööta hästi. Kui käin wc siis jääb mulje, et jämesool nagu ei töötaks sest väljaheide on väga peenike ja üheltpoolt nagu kanditud terava servaga.Wc-s suurel hädal kin mitu korda päevas. Kohukinnisust ei ole.
Palun Teie soovitust, sest elan ajutiselt skandinaavias ja siin on raske abi saada. Terve aasta käisin ja nurusin saatekirja uuringutele ja maks valutas pool aastat. Kas on vajalik maksa tsüsti puhul biopsia?Siin öeldakse, et midagi pole vaja.
Olen 46 aastane.
Lugupidamisega ja edu TEile soovides.

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere
Elame siin Eestis ka päris rahuldavalt. Vähemasti arstiabi on meil kättesaadav, suisa kirjateel.
Maksa tsüsti ei pea ravima. Kui valutab, siis mõnikord punkteeritakse ja süstitakse tsüsti ravimeid.
Milles seisneb sapiteede halb töötamine - ei saa teie kirjast aru. Kindlasti ei ole see seotud väljaheite muutustega. Viimase küsimuse täpsustamine nõuaks anaalkanali inspekteerimist ja kaebuste täpsustamist.
Edu teilegi, dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

activelle tabl. kasutus

Tere
Kas "Activelle" tablettide kasutamine, naistel kellel on menopaus on ohutu, kui on avastatud maksa peal tsüst ja sapipõie teed ei tööta korralikult,põen ka kroonilist neeruvaagna põletikku.

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Maksa tsüste hormoonravi ei mõjuta. Kui on kahtlus, et sapiteed ei tööta - arvan, et mõeldakse kolestaasi seisundit ehk sapi eritumise häiret, siis östrogeenide tarvitamine võib kolestaasi süvendada.
Loe edasi

Maks

Tere

Tallinna Diagnostikakeskuse sunograafiline läbivaatus tuvastas: maks mõõtmetelt väga suur (parema sagara AP 21 cm), tiheda, väga kajarikka ehhogeenstruktuuriga, kolleteta, maksasisesed ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Kuna küsimus on otseselt Teie diagnoosis ja ravitaktikas, siis peate pöörduma eriarsti vastuvõtule hinnangu saamiseks. Gastroenteroloogi konsultatsiooni järjekorrad Tallinnas ei ületa tavaliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi