kõhuvalud ja kõhukinnisus 06.10.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Kunagi (mõned aastad tagasi) käisin arsti juures kõhuvaludega. Tegelikult olen ma mitu korda käinud, aga kunagi midagi ei leita (on võetud proove ja tehtud ultraheli). Vahepeal arst ütles mulle, et mul on mao(?) ülehappelisus ja andis mulle No Spa tabletid. Need tõepoolest aitasid. Aga No Spa on retseptiravim ning kogu aeg ma ka neid süüa ei taha, siis mida ma peaksin tegema? Õunad, eriti porgandid ja üldse puuviljad (ka banaanid) ja eriti salatid panevad mul kõhu valutama. Millest see olla võib? Ja mis ma ette peaksin võtma?

Samas on mul viimastel kuudel olnud probleeme ka kõhukinnisusega. Algul see mind lihtsalt häiris. (Vahel harva on ka kõht lahti). Vahest tuli ka natuke verd. Selle peale ütles minu arst, et kõhukinnisus on tingitud sellest, et ma füüsiliselt aktiivne ei ole ja ainevahetus on selle jagu aeglasem. Nüüd viimasel ajal tuleb juba palju rohkem verd...Mis see olla võib? Millest tingitud? Mis ma tegema peaksin? (Alati verd ei tule, vahest tuleb vähe, vahest päris palju).

Ette tänades,
murelik tüdruk

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere
Alustame kirja lõpust. Vere erituse põhjus vajab kindlasti täpsustamist, sest verekaotus on organismile koormaks. Kirja põhjal on räägitud kolmest erinevast probleemist alate ülihappesusest ja lõpetades verekaotusega. Vahepeale jääb seisund, mis tõenäoliselt on seedetrakti fuktsionaalne häire. Sageli ei tööta seedekulgla korrapäraselt, võib esineda krampe sooltes ja seetõttu no spa avitabki. Toidud, mida nimetate, tekitavad rohkelt jääke sooles ja on kasulikud kõhukinnisuse korral. Viimane võib olla ka soole haigusega seotud. Seega soovitan siiki pöörduda gastroenteroloogi vastuvõtule täpsema olukorra selgitamiseks ja ravisoovituste saamiseks.
Dr. Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

KÕHUVALUD JA KÕHUKINNISUS

Tere! Olen 23. aastane naine, sain aasta tagasi emaks.
Enne rasestumist oli mul probleeme kõhukinnisusega ja väljaheitel oli helepunane veri. Käisin erinevate arstide juures, tehti koloskoopia, rektoskoopia, ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Otsige yles teostatud uuringute vastused ja tulge vastuvotule, pyyame otsida lahendust.
Dr. Kariis

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi