Käsi peale kipsi 08.04.20 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

jaanuari lõpus murdsin käeluu (kodarluu). 2.märtsil eemaldati kips. Õues ja kaht kätt nõudvatel tegevustel olen kasutanud orthoosi . Muret teeb randmeliiges, mis on valutav ja liikumatu, sõrmed on paistes, rusikasse neid ei saa ja ka päris sirgeks nad ei lähe. Kuna see käsi on kaua suht liikumatu olnud, hakkab häda tegema ka õlaliiges. Võimlen ja masseerin, olen teinud meresoola vanni ja infrapuna lampi. Eile üritasin selle käega mõned rohujuured lillepeenrast kätte saada ja täna hommikul ei olnud käsi hullem, kui tavaliselt. Mida teha, et käsi vähem valutaks ja lõpuks sellest ka asja saaks-ikkagi parem käsi?! Kaua peaks orthoosi kasutama? See takistab liigutamist ja sõrmed on üsna kokkusurutud.

Arst vastas:

Maris Perendi

dr Maris Perendi

Füsioteraapia

Confido tervisekeskus

Tere!

Kas kipsiga tegite harjutusi õlgadele, küünarliigesele ja sõrmedele? Kas pärast kipsi eemaldamist olete igapäevaselt teinud harjutusi randmele selle liikuvuse ja funktsiooni taastamiseks?
Teie jutu järgi tundub, et kõige suurem probleem ongi see, et kipsis olnud käsi on kaua olnud liikumatu, kuigi vajas/vajab aktiivset liigutamist. Valu, turse ja õla probleemid leevenevad liigutamisega.
Mainiste küll, et võimlete, aga milliseid harjutusi te teete?
Tehke randmele harjutusi igapäevaselt vähemalt 3x päevas. Proovige neid harjutusi siin:
https://haiglateliit.ee/wp-content/uploads/2015/03/harjutused_kipslahase_eemaldamisel.pdf
Lisaks, tehke randme sirutus-painutus liigutusi aidates teise käega vigastatud randme liikuvust suurendada. Tõstke ranne enda poole ja lükake kergelt teise käega rannet ülespoole, et liikuvust veelgi suurendada. Painutage rannet endast eemale ja lükake kergelt teise käega rannet allapoole.

Väike valu harjutuste tegemisel on normaalne. Valu kaob, kui randme ja sõrmede liikuvus taastub. Kui käsi on väga valulik ja liikumatu, proovige esialgu harjutusi teha asetades käe sooja veega täidetud kaussi/ämbrisse.
Kui käsi on pärast harjutuste tegemist valulik, võite randmele asetada 10minutiks külmakoti.
Tehke igapäevaselt 2-3x päevas harjutusi ka õlgadele:
*tõstke sirged käed eest üles 10x
*tõste sirged käed küljelt üles 10x
*suruge abaluud (tiivanukid) selja taga kokku 10x.

Ortoosi kasutamine ei ole otseselt enam vajalik, kui raviarst ei ole öelnud teisiti. Suuremate raskuste tõstmist on soovitatav veel siiski vältida, kuniks randme liikuvus ja lihasjõud on paranenud.
Üritage oma paremat kätt liigutada nii nagu tegite seda enne luumurdu!

Kui probleem siiski püsib, soovitan võimaluse tekkides pöörduda füsioterapeudi vastuvõtule.

Heade soovidega

Füsioterapeut Maris Perendi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Kämblaluu murd ja selle paranemine.

Tere,
Olen 18 aastane sportlane ja mure on selline, et murdsin paremal käel viienda kämblaluu sõrmepoolse osa ehk siis väikse sõrme juures oleva nuki. Käsi pandi kipsi kaheks nädalaks ja viieks päevaks. ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Kiiremat paranemist soodustab spetsiaalsete harjutuste tegemine,mida teab füsioterapeut.

Paranemist soovides,dr.K.Meitern

Loe edasi

käsi liikumatu

Tere!
Tekkis selline mure, et lapsel ole käsi kipsis.Nüüd võeti kips ära ja lapsel ei lähe käsi sirgeks ja sõrmi ei saa kokku panna.Arst ütles, et oli täielik närvide kahjustus.Kas aja jooksul need ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Ei tea mis arst mõtles täielik närvide kahjustus:kas närvide juhtivus puudub täielikult?TKui ei,tuleks üles otsida ravivõimlemisarst.

Paranemist soovides,dr.Kaidu Meitern

Loe edasi

õlaliigese trauma

Austatud tohter! Minu abikaasal (36-aastane) käib juba aastaid vasak käsi õlaliigesest välja. 4 aastat tagasi oli trauma- ta kukkus tellingult alla ja selle tagajärgjel vähemalt 2-3 korda aastas väga lihtsa ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Ükski operatsioon ei anna 100% garantiid.Antud õlaliigese rekostruktiivnse operatsiooni väga hea/hea tulemus % on kuskil 90 juures.Meie kliinikus tehakse seda operatsiooni artroskoopiliselt ...

Loe edasi

kips

Kas on olemas alternatiiv teada-tuntud kipsile st käsi pannakse kipsi ja see on raske ja umbne. Olen kuulnud midagi kerg-kipsist mida apteekides müüdavat. Mis see on ja kus seda müüakse ja kui tõhus see ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

On olemas kerget kipsi,mille nimed on-"Soft Cast"(poolkõva) ja "Scotcast"(kõva).Müüb neid ka firma "Medical Hulgi"Tallinnas.(0)6556547 tel

Dr.Kaidu Meitern,terviades!

Loe edasi

sõrm

Umbes aasta tagasi oli mul parema käe paremalt teise sõrme luumurd ja sõrm pandi üheks kuuks kipsi. Kui kips eemaldati, oli sõrmenukk kätt rusikas hoides madalam kui enne ja labakäe kohal oli sõrmeluu ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!



Eks luu võib olla mitte 100% ots-otsaga koos,samuti tekib peale luu kokkukasvamist periostaalne(luuümbrise)muhk.Tuleks näidata siiski koos Rö pildiga ortopeedile.

Loe edasi

küünarvarreluu murd

18. märtsil murdsin Rootsis suusatades küünarvarreluu. Diagnoos: interarticular fracture of distal humerus left side. 20. märtsil toimus seal ka operatioon (open reduction with osteotomi of the olecranon ...

Vastas dr Aalo Eller

Plaadid ja kruvid võetakse kindlasti välja,kuid kindasti mitte veel praegu.Luu

peab saavutama piisava tugevuse.Reeglina ei toimu see enne 1 aastat.Harju-

tama peab hoolega edasi,see ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi