Jalatalla vigastus 23.10.16 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere,
paar kuud tagasi suutsin vigastada oma jalga. Valu algas jalatalla all, talla sisemine pool, täpselt talla keskel. Valu siis oli kõndides, puhkeolekus jalg ei valutanud. Kuna tegelen jooksmisega, siis eeldan, et ülekoormusvigastus. Lasin jalal puhata, käisin füsioterapeudi vastuvõtul, kes ütles, et võin vaikselt proovida joosta, kui pöialetõususid tehes pole enam haiges jalas valu. Jätkasingi vaikselt jooksmist kuniks tabas uus valu. See kord mitte piki jalavõlvi vaid risti, päka all. Taas puhkasin, ei andnud koormust. Peale valu kadumist jätkasin vaikselt taas. Vahetasin jooksujalatsid, jooksin vaid pehmel metsarajal. Jalg andis vaid nii palju tunda kui et aeg- ajalt kerged torkivad valusähvakad käisid jalas, kõndides joostes polnud valu tunda. Ja siis peale jõusaalis treenimist kergete raskustega jalapressil, suutsin taas jala haigeks saada. See kord taas talla keskel, aga valu ei teinud mitte kõndimine vaid nüüd on valus, kui liigutan suurt varvast, siis talla keskel valus. Perearsti juures asi 3 nädalat peale vigastuse algust tehtud röntgen, murdusid ei tuvastatud, kuigi saan aru, et röntgen ei pruugi väsimusmurdusid näidatagi. Kas selline talla keskel valu võib üldse väsimusmurd olla või mis osa võiks vigastatud olla? Kanna alla pole valu kiirgunud, plantaarfastiit ehk olla ei tohiks? Selgus, et mu parem jalg, mis vigastatud, on ka kõrgema pöiavõlviga. Ristvõlv ok. Kas võib vigastus sellest tingitud olla? Kas tasub minna ortopeedi juurde selle murega või lihtsalt lasta jalal piisavalt puhata? Millal võiks olla see õige hetk, mil võiksin taas vaikselt jooksusammu proovida ja kuidas oleks mõistlik alustada, millise koormusega`, kui varasemalt jooksin nädalas 30-50km? Nii palju veel, et masseerin jalga palli abil, teen harjutustest pöialetõususid edasi. Hetkel siis taas valus ka pöialetõusid tehes. Kuidas siis käituda edasi nii, et taas vigastust ei tekiks?

Arst vastas:

Priit Ailt

Priit Ailt

Füsioteraapia

Tere,

Arvan, et plantaarfastsiit ma siiski ei välistaks. Pigem läheks edasi sellega, et parem jalg on Sul kõrgema pikkivõlviga, mis vajab ilmselt koormusel tuge. Ehk siis järgmine samm oleks ortopeedilised tallad - Gadoks ja dr Meelis Jürisaar oleks minu soovitus.

Pöiaharjutustega ja palliga masseerimisega jätka kindlasti, lisaks võid teha talla alla külmaravi - jääkuubikuga hõõrumist. Variant oleks juurde teha veel elektriravi, näiteks ultraheli. Viimase osas saan Sulle Spordimeditsiini SA saatekirja teha.

Treeningkoormuse osas pead ise vaatama, läbi valu ma ei jookseks. Variant on alguses teha jooks + kõnd vaheldumisi, 2-3 min kaupa, kuni 30 min järjest. Võimalik, et nii saad ajaliselt pikemalt treenida.

Priit

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

meniski vigastus

Kelle poole oleks kõige õigem pöörduda, ?
Välja lõi vigastus kaitseväes teenides, selle tõttu tunnistati kõlbmatuks ja vabastati.
Kaitsevägi laskis teha põlvest kõikvõimalikud uuringud- materjalid ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Ortopeedi poole,Ka Artrosportkliinikus-Tel.6461436

Dr.K.Meitern

Loe edasi

vigastus

Tere!

Tahaksin küsida, et kas on mõtet enne teiega kontsulteerimist käia Tallinnas mammograafi all. Mul on nimelt küünarnuki vigastus -kuid ei ole täpselt teada, mis seal katki on. Olen ka ...

Vastas dr Aalo Eller

Kindlasti oleks sellest uuringust kasu.Helistage mulle 05518603 ning lepime vastuvõtu osas kokku.



Lugupidamisega A.Eller

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi