Valukikkus rinnanibudes 23.09.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Tunnen viimasel ajal aeg-ajalt valulikkust rinnanibudes. Mõnikord kestab see mõne nädala, siis kaob enam-vähem, siis tekib jälle. Võimalik, et rinnad on ka kergelt suurenenud. Kehamassi indeks 26,9. Ravimitest tarvitan ainult ramiprili vererõhu kontrolli all hoidmiseks. Kas peaksin muretsema või möödub see iseenesest? Midagi sarnast mäletan sellest ajast, kui olin umbes 11-12 aastat vana, siis kestis see ligikaudu aasta.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Pildi alusel on tagasihoidlikku rinnanäärmete suurenemist raske diagnoosida. Mõistlik oleks teha rinnanäärmete ultraheliuuring. Igaks juhuks võiks loomulikult ka hormoonid üle vaadata. Ramipriil tavaliselt rinnanäärmeid ei mõjuta.
Arutage oma muret perearstiga. Arvan, et ta suunab Teid endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH ja aneemia

Tere. Jäin lapseootele ja arst ütles , et rasedale on TSH 5 palju ja pean võtma hakkama l-thyroxini pool tabletti. olin terve raseduse jälgimise all ja kõik oli kenasti korras. Enne sünnitust lubas tabletiravi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 9,22 mIU/l ei ole kindlasti noorele naisele kohane number. Teil on suure tõenäosusega autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja kujunemas sellest tingitud kilpnäärme alatalitlus. Väsimus, külmatunne ...

Loe edasi

TPO IgG ja TSH analüüsi tulemused

Tere!

Olen saanud analüüsidel järgmised tulemused (analüüsid tehtud SynLabis)

TPO IgG 979kU/l
TSH 5.52 mIU/l
fT4 14.84 pmol/l

Sümptomitest pidev väsimus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge peroksüdaasivastaste antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Samale viitab ka veidi üle normi tõusnud TSH. FT4 on korras. Kõik Teie poolt kirjeldatud vaevused ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja vaktsineerimine

Kilpnäärme ületalitus olnud u 2 aastat, võtan thyrosooli 5mg/p Ei ole veel Covidi vastu vaktsineerida julgenud,
Kas Covidi vastu vaktsineerimine võib võimendada haiguse kulgu?
Tänan vastuse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaktsineerimine COVID-19 vastu kilpnäärme ületalitluse kulgu ei mõjuta. Küll võib seda mõjutada haigestumine COVID-19 infektsiooni. Seega on vaktsineerimine Teie huvides.
Tervitades,
Loe edasi

Sjörgeni sündroom ja tattoo

Tere, tahtsin küsida. Kui mul on sjörgeni sündroom ja soovin teha tattoo, kas siis see vere andmist ei mõjuta? Mingid näitajad jne.
Aitäh

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus on tulnud veidi valel aadressil - Sjögreni sündroomiga tegelevad reumatoloogid. Arvan siiski, et korrektselt tehtud tätoveering, mis põletikku ei tekita, ei tohiks analüüside tulemusi ...

Loe edasi

Inimene kui tervik

Selline küsimus, mis ei puuduta otseselt endokrinoloogiat, aga kas ma peaksin rääkima enda endo raviarstile sellest kuidas ma hetkel "katki" olen nutuhood, emotsioonid löövad ülepea, käed hakkavad värisema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ka sellist infot Teie emotsionaalse seisundi kohta võiks Teie endokrinoloog teada. Nimel mõjutab kortisool ka emotsionaalset seisundit ja mõnikord on just emotsionaalse tasakaalu kadumine ...

Loe edasi

TSH ja FT4

Tere!

Sain järmised vastused:

FT4
9.97 pmol/L

TSH
0.49 mU/L

Kas tulemused on normi piires?

Suured tänud!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui aluseks võtta PERH-i normid (minu põhitöökoht), siis TSH on normis, FT4 veidi alla normi. Kui Teile on teinud analüüsi mõni teine labor, võib FT4 norm ka teistsugune olla ja sel juhul on ...

Loe edasi

Hüperinsuleemia

Tere!

Tegin hiljuti GTT testi ja selle tulemusena selgus, et mul on hüperinsuleemia. Tulemused 0, 60 ja 120 minuti pärast on järgnevad: glükoos 5.4 - 5.3 - 5.2. Insuliin 11.6 – 64.8 – 34.9.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperinsulineemia peegeldab organismis esinevat suhtelist insuliinitundetust (insuliinresistentsust). Selleks, et veresuhkrut korras hoida, peab Teie kõhunääre tootma tavapärasest rohkem insuliini. ...

Loe edasi

Insuliini süstimine.

Tere.
Minul diagnoositi 6 aastat tagasi 1tüüp diabeet.
Hetkel süstin baasali 16üh Tresibat, õhtul.
Mure on selles, et ma pole aru saanud, kuidas ma saan välja arvutada oma lühitoimelise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega muud pole teha, kui sõita diabeediõe vastuvõtule mandrile - kas Tallinnasse või Haapsallu. Üldiselt võib öelda, et tavapärane lühitoimelise insuliini annus normkaalulise 1. tüüpi diabeetiku ...

Loe edasi

Veri ja veresuhkur

Tere, olen 1 tübi suhkrutõvega, juhtus selline enne olemattu asi et hakkasin suhkrut mõõtma ja vaatasin et näpust veri kuidagi väga hele punane ja vedel, panin testriba siis verepeale ja näen et testriba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem oli see lihtsalt üks ebaõnnestunud verevõtmine, mida võib mõnikord ette tulla. Kui enne vere võtmist näpuotsa mingi desinfitseeriva lahusega puhastate, võis tegemist olla selle lahusega, ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Vereproovist selgus,e tmul on kilpnäärme ületalitlus.Perearst kirjutab Türosooli.
2018 jaanuaris loobusin suitsetamisest. Kaal on tõusnud 57 kg 70 kg(vahepeal isegi 74kg.
Kui ületalitlus-peaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral kehakaal tavapäraselt langeb, kuid u. 10% patsientidest paradoksaalselt hoopis tõuseb. Teie kehakaal on tõusnud siiski tõenäoliselt menopausi, vanuse ja suitsetamisest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: