Pikkus 19.01.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere olen 13 aastane kas se on normaalne et ma ole 146cm pikk??

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jääte oma pikkusega napilt eakohase normi koridori, kuid olete keskmisest siiski tunduvalt lühem. Lohutuseks võib öelda, et kiire pikkuskasvu periood seisab Teil tõenäoliselt ees - see on noormeestel vanuses 14-17a.
Pärilikkus on samuti oluline - kui ka vanemad on pigem lühikest kasvu, siis Teist suure tõenäosusega pikka meest ei saa. Samas on viimase 100 aasta jooksul iga järgnev põlvkond oma vanematest siiski pikemaks kasvanud. Mõõdukas sportimine, piisav uni ja tervislik toit aitavad kasvada. Igaks juhuks võib ka perearstiga nõu pidada - tema vaatab Teie eakohast arengut tervikuna ja suunab vajadusel endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Pikkus

Tere
Sain 2 nädalat tagasi 15 ja olen 170cm pikk. Teised klassis on 176cm ja rohkem. Ema pikkus on 165 ja isa oma 183. Kas mul on lootust pikemaks kasvada ja kas minu pikkus on normaalne vanuse kohta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pikkus on vanuse kohta normaalne ja suure tõenäosusega tuleb ka vähemalt 10cm juurde. Muretsemiseks pole põhjust, kasvuspurt on tõenäoliselt veel ees.
Tervitades,
...

Loe edasi

kas pärast menstruatsiooni algust kasvab veel?

pikkus

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale menstruatsioonitsükli käivitumist suuremat pikkuskasvu lisandumist prognoosida ei saa - suguhormoonide tase on nii kõrge, et toruluude kasvutsoonid hakkavad sulguma. Mõned sentimeetrid ...

Loe edasi

Pikkus

Olen 17aastane noormees ning mu pikkus on hetkel 195-196cm, viimased 10cm on tulnud aasta jooksul, kuid mul on tunne, et ma kasvan veelgi. Ei tahaks saada 2 meetrit täis, kas kuidagi oleks võimalik kasvu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sinu pikkus sõltub eelkõige pärilikkusest ja selles mõttes on mõistlik vaadata oma vanemaid. Kui oled pikakasvuliste vanemate laps, on loomulik, et Sinust tuleb pikk mees. Arvan, et edaspidi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: