Suurenenud lümfisõlmed ja tsüst kilpnäärme vasakus sagaras 27.10.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördusin perearsti poole kahe sõrmedega tuntava ja mitte valuliku lümfisõlme pärast kaelal (vasakul pool). Neid lümfisõlmi olen seal praeguseks tundnud umbes 2-3 kuud.

Sain saatekirja ultrahelisse ning sealt tuli selline vastus:
vasakul m. SCM tagusi reaktiivne rasvhiilusega lümfisõlm d 0,9cm, lõuaalusi rasvhiilusega reaktiivsed lümfisõlmed d 1,2cm, d 0,6cm. Lisaleiuna kilpnäärme vasakus sagaras osaliselt tihkema sisaldisega septidega tsüstjas kolle 1,6 x 1,1 x 2,3cm

Perearst suunas mind edasi vaid endokrinoloogi juurde. Lümfisõlmi tal edasi pole plaanis uurida.

Kas suurenenud lümfisõlmed võivad olla seotud kilpnäärmest leitud tsüstja koldega? Olen end internetis hulluks otsinud ja leidsin, et suurenenud lümfisõlmed võivad viidata vähile. Samas ühest teisest teie vastusest lugesin, et rasvhiilusega lümfisõlmed ei ole enamasti vähiga seotud. Aga kuskil peaks ju ikkagi mingi infektsioon olema?

Veebruaris tehti mulle ka üldine tervisekontroll ning TSH oli siis 1,63, ka teised näidud olid korras. Kas peaksin kilpnäärme näitajaid uuesti kontrollima, kuna sellest on päris mitu kuud möödas? Perearst selleks vajadust ei näinud. Kas on võimalik, et kaheksa kuuga on näit normist välja läinud?

Võtan muidu ka rasestumisvastaseid pille. Kas need hormoonid ei saa kuidagi kilpnäärmes probleeme tekitada?

Küsin veel, kas pidev pingetunne kaelas võib kuidagi selle tsüstiga seotud olla?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Reaktiivsed rasvhiilusega lümfisõlmed enamasti pahaloomulisele protsessile ei viita. Teie lümfisõlmed on ultraheliuuringul ka normisuurused. Kilpnäärme koldega nad tõenäoliselt seotud ei ole. Endokrinoloogi juures soovitan siiski ära käia ja tõenäoliselt korraldab ta kilpnäärme sõlmest ka pennõelabiopsia pahaloomulisuse välistamiseks. Endokrinoloog võib vajadusel ka kilpnäärme hormoonanalüüsi kontrollida, määrata kilpnäärmevastaste antikehade tiitri või teha muid lisauuringuid, mida ta asjakohaseks peab. Beebipillid kilpnäärmes muutusi ei põhjusta ja lümfisõlmi ei suurenda. Pingetunne kaelas kilpnäärme koldega seotud ei ole, kuna kolle on üsna väike. Pigem on se seotud stressiga - üks stressi püsühhosomaatilisi väljendusi. Seega katsuge rahuneda - tehtud uuringute alusel pole mingit alust kahtlustada vähki.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme tsüstid

Kompuutertomograafia uuringul leiti, et kilpnäärmealaosas istmuses on tsüst 1,4*1,2cm, lisaks on veel mõlemas sagaras üksik väiksem tsüstjas kolle.Mediastinaalsel, hiilustes ja aksillaarsel patoloogiliselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm istmuses 1,4x1,2cm on köha põhjusena ülimalt vähetõenäoline. Asendi muutus võiks köhahoogude provotseerijana võiks rääkida reflukshaiguse poolt. Adenoom neerupealises vajaks täpsustavaid ...

Loe edasi

kilpmnäärmes sõlm

Kirjeldus: Kilpnäärme ultraheliuuring- kilpnäärme paremas sagaras väike kajavaene sõlm d-ga 0,55 cm, vasakus sagaras suur kajatu äärisega sõlm 5,8x3,9x4,2 cm , muus osas on kilpnääre ühtlase ehhogeensusega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suurem sõlm kilpnäärme vasakus sagaras vajab punkteerimist ja tsütoloogilist uuringut, et välistada pahaloomulisus. Igaks juhuks tuleb teha ka hormoonanalüüs, kuna mõned healoomulised sõlmed ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstid - mida edasi teha?

1,5 aastat tagasi oli kilpnäärme vasakus sagaras sõlm 2,1x1,6 cm, istmuses sõlm 2,1x1,2x2,3 cm.
Kuid sõlmed on suurenenud ja kaela vasakul pool ja kurgus on suruv tunne, eriti õhtuti ja see häirib. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis võib olla (kuid võib ka mitte olla) kilpnäärme sõlmeliste muutuste põhjuseks. Igal juhul on sõlmed healoomulised (biopsiamaterjalis viited ...

Loe edasi

kilpnääre

2004 a.ultrahelis avastat iparemas kilpnäärmes sõlm 13x12x17mm.Saadeti hiiule aga mina ei läinud.2015 a.tegin uued uuringud.Vastuse kirjeldus järgmine:parem sagar64x21x20mm,maht13,9cm3 Vasak sagar56x19x22mm,maht12,1cm3 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on mõõdukalt suurenenud (maht 26ml). Selline suurenemine veel endast olulist mahulist probleemi ei kujuta ja lõikuse näidustuseks ei ole. Kui kilpnäärme paremas sagaras on ka ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Mul on kilpnäärme paremas sagaras aastaid sõlm (umbes 3x4 cm) ja vasakus sagaras väike tsüst. Kuu aega tagasi olid kõik proovid korras. Viimase paari nädala jooksul on tekkinud aeg- ajalt südamerütmihäired ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole võimalik. Rütmihäireid võib soodustada kilpnäärme ületalitlus, teatavat sorti rütmihäireid (rütmi aeglustumist) ka alatalitlus. Kui kilpnäärme talitlus on korras siis see organ rütmihäireid ...

Loe edasi

Kajavaene kolle kilpnäärmes

Tere!

Lasin teha omal algatusel kilpnäärmest ultraheliuuringu, kuna olen tundnud kaelas mingeid muutusi viimase paari kuu jooksul. Perearst pani need muutused psühholoogia arvele ja uuringuvajadust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune. Kajavaene kolle vasakus sagaras on tõenäoline tsüst. Väikeste mõõtmete tõttu see esialgu punktsiooni ei vaja (punktsiooni näidustus algab läbimõõdust 10mm). ...

Loe edasi

Kilpnäärme ultraheli uuring

Käisin ultraheli uuringul ja mind huvitab vastus, mille sain.
Paremas sagaras anehhogeenne tsüst suurusega 1,1*1,8,lisaks väiksemaid
tsüste ;vasakus sagaras isoehhogeenne sõlm läbim. 1,0 ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Muna" paremal on kilpnäärme tsüst (vedelikuga täidetud sõlm), tegelikult mitte väga suur. Sõlmi (need küll ei ole tsüstid) on ka kilpnäärme vasakus sagaras. Kilpnäärme maht veidi üle normi ...

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Pöördusin 13.03.13 Lasnamäe Medicumis gastroenteroloogi poole seoses oma pidevate kõrvetistega ja seal ütles arst, et talle ei meeldi minu kael (mis on välisel vaatlusel suurenenud pisut), et kas mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paanikaks pole mingit põhjust. Sõlm paremas sagaras on seal tõenäoliselt olnud aastaid ja on kõigiti healoomuline. Punktsiooni võiks loomulikult igaks juhuks teha, kuid kiiret sellega ei ole. ...

Loe edasi

Sõlmeline struuma

Tere. Sooviks saada teie arvamust. UH tulemused: Kilpnääre sileda kontuuriga, ebahomogeense ehhostruktuuriga, istmuses on hüpoehhogeenne sõlmeke 0,24x0,3cm, vasakul on hüperehhogeenne sõlm 3,2c3,3x5,8cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre põhjustab valusid üliharva ja siis on tegemist enamasti alaägeda põletikuga. Lihtne sõlmeline struuma nagu Teil, valu ei põhjusta.
Kilpnäärme maht on mõõdukalt suurenenud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst ja sõlmed

Tere

Mõned päevad tagasi hakkas kael valutama ja avastasin kaelalt muna. Läksin perearstile, kes ütles, et kui mul pole mandlid opereeritud, siis tulevadki igasugused põletikud ja kirjutas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõenäoliselt järsku suurenenud kilpnäärme tsüstiga, mis kapslit venitades teeb ka veidi valu. Kindlasti on vajalik ultraheli kontrolli all tsüstist proovi võtmine, et välistada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: