Kilpnäärme teemal 08.12.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Selline küsimus:
hetkel peal Thyrozol-i ravi, hommikul 1 tablett.
Näitajad olid 1. novembril järgmised:
FT3=4,35
FT4= 10,76
TSH = 0,729
Olin haiglas ravil , seoses oma ärevushäirega, saan ravi Escitalopraam 20 mg, Diazepeks hommikul 5mg ja õhtul vajadusel.
Küsimus: kas selliste kilpnäärme näitajate puhul võib siiski kilpnääre tekitada ikka ärevust juurde ja närvilisust ja muid sümptome, või on mul siiski peamiselt ärevushäire sümptomid.
Et siis kas kilpnääre praegu on enam-vähem paigas, rohu kogus on ok ja kilpnäärmest ärevust nagu tekkida ei tohiks- või siiski?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jah, hetkel on kilpnäärme hormoonanalüüsid täiesti korras ja ravi õiges annuses. Kui sellisel foonil on tegemist tugeva ärevusega (vajasite isegi haiglaravi), siis on suure tõenäosusega tegemist ikkagi ärevushäirega ja kilpnääret süüdistada ei saa. Loomulikult soodustab kilpnäärme ületalitlus ärevushäire kujunemist ja ka edaspidi tuleb jälgida, et ei tekiks uusi ületalitluse episoode. Samas tuleb praegu kindlasti ravida ka ärevushäiret.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre?

Tere hea doktor!!

Nagu paljudki teised siin,sooviksin ka mina nõuannet.Viimasel ajal(umbes 2 kuud)on tekkinud kõri piirkonda,,poomistunne,,surumine .Tunne,nagu kael oleks,,pinge all,,Õhtuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aga Te suhelge kindlasti sellel teemal perearstiga! Selguse saamiseks tuleb teha vereanalüüs ja kilpnäärme ultraheliuuring. Neile uuringutele suunamine on perearsti pädevuses. Kui tehtud uuringud ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kas sõlmelise kilpnäärme puhul tablettravi suudab suurenenud kilpnääret väiksemaks teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei suuda. Tablettravi saab ületalitluse korral aidata kilpnäärme talitlust normaliseerida, kuid kilpnäärme mahulistele muutustele see ei mõju.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere.
minul nimelt diagnoositi kilpnäärme ületalitus, näit tsh oli 0,8. varasemalt oli 0,73-siis rohte ei määratud. nüüd saadeti täiendavad analyysid tartusse ja selgub kas on tablette vaja voi ei. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlust toitumisega oluliselt mõjutada ei saa. Ka seleenist pole siin abi. Samas ei tohiks TSH 0,8 mIU/l veel viidata kilpnäärme ületalitlusele - TSH norm on 04-4,0 mIU/l. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Paistetus - mis mind siis lõpuks vaevab??

Tere.
Olen juba siin teile palju kordi kirjutanud. Viimati olin mures, et mul silmalaud paistes hommikuti ja nüüd siis juba 2 nädalat, silmaarstil käidud-kõik ok. Nädal tagasi läksid jalad paiste, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kallis patsient, hüsteeriast pole kasu. Jalgade turse võib olla nii medrooli kõrvaltoime (mis peaks sel juhul küll juba tasapisi mööduma, sest medroolravi on lõpetatud) kui tingitud kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas vaja TPO analüüsi?

Tere!

Esitasin Teile okt. lõpus siin lehel küsimuse ja soovitasite kilpnäärme hormoonide taset ja antikehade hulka kontrollida lasta. Lõpuks käisin arstil ära, aga perearst keeldus tegemast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie praeguste vaevuste põhjuste selgitamise seisukohalt pole TPO tiitril tähtsust. Vaevusi saab kilpnääre põhjustada ikka seoses talitlushäirega, mida näitab hormoonanalüüs. Kui TSH oli korras, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus, leitud sõlm.

Tere.

Minul mure, kuna avastati klipnääreme alatalitlus ja ultraheli näitas ka sõlme kaelal. Samuti pidi keha ise tootma kahjulikke aineid või hetkel ei oska seda ka kohe sõnastada. Kuna minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm kaelal on tõenäoliselt kilpnäärme sõlm (?). Kaelal võib põhimõtteliselt olla ka muu päritoluga sõlmi (lümfisõlmed, kaela tsüstid jne). Kui ultraheliuuringu alusel on tegemist kilpnäärmesõlmega ...

Loe edasi

No ikka see higistamine:)

Tere!
Nägin, et sel teemal oli põhiliselt teie poole pöördutud, teen siis sama.
Olen 28 aastane naisterahvas ja tegelenud eluaeg spordiga. Nüüdki käin tantsutrennis, kuid see, kui palju ma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui palju ka liighigistajad ei pöörduks, vastus on kahjuks ikka üks. Kui hormonaalseid häireid ei esine (eelkõige tuleks kontrollida kilpnäärme talitlust), ei ole higistamine endokrinoloogiline ...

Loe edasi

veresuhkru tase liiga madal?

tere,
olen 21aastane neiu ja mul on viimase kolme nädala jooksul tekkinud meeletud peavalud, käisin neuroloogi juures ja tehti kompuuteruuringud ajust ja põsekoobastest, mis olid mõlemad korras. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Laske määrata oma veresuhkur hommikul tühja kõhuga. Kui veresuhkur on siis üle 3 mmol/l, on suhkruga kõik korras ja vaevuste põhjuseid tuleb otsida mujalt. Liigmadal veresuhkur on üsna haruldane ...

Loe edasi

hüpopituitarismus

Tere! Küsisin kunagi teie käest küsimusi kilpnäärme ja ajuripatsi teemal. Ja te väitsite, et mul on üsna haruldane haigus. Seda ütles mulle kunagi ka arst,kelle juures käisin Tartus. Kuid tahaksin ka ise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Täpsema info hankimiseks soovitaksin kirjastuselt Medicina hiljuti ilmunud eestikeelset endokrinoloogia käsiraamatut. See on küll mõeldud arstidele ja arstiteaduskonna üliõpilastele, kuid kirjutatud ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitluse mure

Tahaksin lihtsalt informatsiooni saada - ise olen meesterahvas ja kilpnäärmega endal muret pole. Küll aga tekitab muret "teine pool" - nimelt on tal kilpnäärme alatalitlus ja naine on pidevalt stressis, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoos toob tõepoolest kaasa muutusi inimese käitumises ja meeleolus - inimene muutub apaatseks, uniseks, külmakartlikuks, kaldub depressiooni. Kui Teie abikaasale ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: