Kas Flixotide sobib diabeedikahtlusega lapsele? 07.04.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu diabeedikahtlusega lapsele (diagnoos veel otsustamisel) kirjutati täna astma ravimiseks Flixotide Inhalerit 100 mikrogrammi 2x päevas. Kodus hakkasin lugema infolehte, kus oli kirjas, et see ravim tõstab veresuhkru taset. Kas seda on ikka ohutu kasutada?
Ette tänades,
V.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võib kasutada küll. Mõju veresuhkrule on minimaalne ja terve lapse puhul märkamatu. Kui lapsel tõepoolest diagnoositakse suhkurtõbi, korraldatakse ravi selliselt, et ka Flixotide kasutades oleks veresuhkur kontrolli all. Suhkurtõbe Flixotide ei tekita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ärevus+Kilpnääre

mul on mure oli ärevus häiret ja hiljem tundub et kaelas on midagi valest on nagu kilpmnäärega või ei ole : ärevus algas umbes septembri algul ja nüüd oktoobri kuuni ansin just 17.10 vere analüüsi kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan oma murega pöörduda perearsti poole. Ärevust saab kindlasti ravida. Perearst saab ka kilpnääret uurida - ultraheliga saab vaadata, kas kilpnääre on suurenenud ja vereanalüüs näitab, ...

Loe edasi

TSH ja fT4 näitude kõikumine

Tere!

Mul on pikalt olnud probleeme enesetundega ning kahtlustasin probleemi kilpnäärmes. Perearst saatis vereanalüüsidele ning 12.04.19 oli TSH 5,53 mlU/l, pidin paari nädala pärast kordusanalüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on Teil autoimmuunne kilpnäärmehaigus, millele on iseloomulik TSH aeg-ajalt esinev minimaalne tõus. Et seda hüpoteesi kinnitada või ümber lükata tuleks koos hormoonanalüüsiga ...

Loe edasi

Stress ja kõrge veresuhkur

Kas tugev stress võib mõjutada veresuhkru taset? Juba pikemat aega on veresuhkur hommikul tühja kõhuga mõõtes mitu pügalat kõrgem, kui olla tohiks. Stressiallikas ei ole samuti kuhugi kadunud ega vähenenud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda perearsti poole. Liigkõrge veresuhkur on igal juhul tervisele kahjulik, olgu selle põhjus mistahes. Kui veresuhkru tõus veel suhkurtõve diagnoosimise kriteeriume ei täida, ...

Loe edasi

Pikkus

Tere, sooviksin küsida, et mida peaks sööma, et kasvada pikkust. Praegu olen 1m73cm. Kui midagi sööma ei pea siis mida tegema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kasvamiseks peab tegema järgmisi asju:
1. Hästi sööma - mitte Colat ja krõpse, vaid suppi ja head liha-kala. Rohke juurvili-puuvili ei tee ka paha.
2. Tegema trenni - ei pea olema ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasestumine

Tere. Mu vereproovi tulemused viitavad autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele TPO IgG oli 152 (ref väärtus <34klU/L) ja Türeoglobuliini IgG 338.1 (ref väärtus <=115 IU/ml), ning fT4 on üsna madal, nimelt 12.0 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne kilpnäärmehaigus ei takista Teil rasestumist nii kaua kui hormoonid püsivad korras. Haiguse ravimiseks rohtusid võtta pole mõtet, sest seda haigust välja ravida ei saa. Kui peaks ...

Loe edasi

Diabeet.

Minu emal on teise tüübi diabeet ca 25 aastat. Raviks metforal 1000 2x päevas + Novorapid ja ööseks Lantus. Metforali tarvitamisel tekib kõhulahtisus, probleem umbes 1, 5 aastat. Kui vähendan annust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite julgesti metformiini annust poole võrra vähendada. Kui ema saab ka insuliinravi, on metformiini osa veresuhkrute korrashoidmisel tagasihoidlik. Põhitöö teeb ikka ära insuliin. Seega pole ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasestumine

Tere. Oleme elukaaslasega üle aasta proovinud last saada kuid seni tulutult. Käisin naistearsti juures ning ta saatis mind tegema igasugu analüüse, et tuvastada, kas võib olla sellel mingi põhjus, miks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärmevastaste antikehade tiitri tõusuga, mis viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Autoimmuunne kilpnäärmehaigus suurendab oluliselt kilpnäärme talitlushäire (üle- või ...

Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Olen 8 kuud rase. Kilpnäärme näidud 23.09 S-TSH 6,39, 23.07-S-TSH 3,07, 25.04.2019-S-TSH 3,87, 25.03.2019 S-TSH 4,79. Hakkasin umbes maist võtma muidu võetud 125 asemel doosi 150, kuid kuna nüüd näit 6,39 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei mõjutanud minimaalne aladoseering loote arengut kuidagi. Peale 12. rasedusnädalat on lootel ka juba oma kilpnääre ja minimaalse alaannustamise puhul pole loote arenguhäireid ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kilpnäärme analüüsi vastused:
TSH 0,03
Ft4 28,2
Ft3 11,05
Tpo igg <28

Palun kommenteerida antud analüüsi vastuseid?
Sümptomid:Enesetunne halb, minestamine, hingeldamine, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kommentaar: mõõdukas kilpnäärme ületalitlus. Sümptomid sobivad v.a. valulik menstruatsioon.
Vajalik kilpnäärme hormoonsünteesi blokeeriv ravi ja ületalitluse täpse põhjuse selgitamine.
Loe edasi

Minu pikkus

Tere, ma olen, siis 14 aastane ja olen 171 cm pikk ja tarvitan tihti alkohooli ja tubakatooteid. Kas minu pikkus on normaalne vanuse kohta? Minu paar klassivenda on juba 180+ cm pikkad ja mõned veel 175-180 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega alkohol ja tubakatooted kasvule hästi ei mõju. Pigem võiks ikka spordiga tegeleda.
Kui soovite aimdust saada, kui pikaks on lootust kasvada, soovitan vaadata oma vanemaid - nii isa ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: