mida tähendab mehe jaoks haige kilpnääre? 24.01.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

mida kilpnääre üldse kasulikku teeb, ning mida toob endaga kaasa arsti juures teada saamine, et kilpnääre on haige?
On see eluohtlik?
Olen 25 aastane meesterahvas.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnääre on üks endokriinorganitest s.t. ta mõjutab organismi tervikuna mitte niivõrd otseselt, vaid tema poolt toodetud hormoonide kaudu. Kilpnäärmehormoonidel on organismis palju ülesandeid - näiteks reguleerivad nad organismisisest soojatootmist, et säilitada püsivat kehatemperatuuri mistahes välistingimustes. Kilpnäärmehormoonid mõjutavad südametööd, eekõige löögisagedust, muutes südamelihase tundlikkust neerupealiste säsi hormoonide suhtes. Oluline osa on kilpnäärmehormoonidel ka lapse organismis, nii füüsilises kasvamises kui vaimses arengus.
Kui kilpnääre on haige, toob see kaasa vajaduse haigust ravida. Enamus kilpnäärmehaigusi on õnneks hästi ravitavad. Potentsiaalselt eluohtlik on kilpnäärmevähk, ka ületalitlus võib osutuda kaudselt eluohtlikuks eakatele ja haige südamega patsientidele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre ja lümfisõlmed.

Kilpnäärme antikehad 1300

Kilpnäärme ultraheli:
Kliinilised andmed: patoloogia täpsustamiseks TPO Ak tõusu tõttu. UH kilpnäärmest. Kilpnääre mõõtmetelt normis: parem sagar ca 2,0x1,7x4,6 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Küsimus eelnevalt vastatud.
Dr. Ambos.

Loe edasi

Palun tõlgendust

Tere. mis tähendab kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH ja kas ma peaxin sellega oma perearsti poolepõõrduma ? või erladi otsima vastuvõtu, lisasin ka manuse kus on tulemused. mis see minu jaoks tähendab.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüsis on TSH normi ülemisel piiril, mis ei pruugi olla haiguslik. Seda enam, et nii FT4 kui ka peroksüdaasivastaste antikehade tiiter on normis. Kõrge TSH viitab kilpnäärme alatalitlusele, ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüst

Mul tsüsti kaelalt näha, aga kahel viimasel kuul on jube õlavalu olnud ja tahaks teada, kas seda võib mõjutada tsüst, sest isegi kasutades kreeme õla valu jaoks, läheb valu hoopis tugevamaks, kui ära võtab...nii ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst ei põhjusta õlavalu. Düskomfort tähendab ebamugavustunnet.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: