D vitamiin 31.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad huvi pärast läksid ja nii minagi. Lihtsalt huvi pärast, pole kunagi mõõta lasknud. Perearstile panin aja. Aga sinna veel aega. Tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor naine, kes toitub mitmekülgselt ja suvel ka päikese käes viibib, ei ole Teil küll muresemiseks põhjust. D-vitamiini puudus on ohtlik eakatele, liikumisvõimetutele, väikelastele, võib-olla ka teatud toitumiserisustega isikutele (veganid) ja mao vähenduslõikuse läbiteinutele. Perearstiga võib sellegipoolest nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus.

Kilpnäärme hormooni näit on 0,1.Nndokrinoloog ütleb, et ravi pole, aga perearst on nõutu. Kuidas saan ise end aidata?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui see kilpnäärme näit, mida silmas peate, on TSH, siis on väärtus küll veidi normist madalam, kuid ravi Te esialgu ei vaja. Küll aga oleks vaja näitu vähemalt kord aastas kontrollida - seda ...

Loe edasi

Suhkruhaigus

Mul on krooniline pankreatiit ,viimase aasta jooksul on veresuhkru näidud püsinud normist kõrgemad.
Keskmine kolme kuu veresuhkur on olnud 6.4,6.6 ja viimane kord 6.9.Paastuglükoos oli 6.9.Käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, glükeeritud hemoglobiini määramiste alusel (korduvalt tulemus üle 6,5%) on Teil suhkurtõbi ja soovitav oleks ka ravi alustada. See, mida Te ise enda heaks teha saate, on pidada mõistlikku ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Olen mures türeoglobuliini analüüsi tulemuse pärast. Kuus aastat on näidud normis olnud,kokku 7aastat,olen teadlik alatalitlusest,võtan 100mg L-Tyroxini. Manuses ka hiljutine ultraheli. Perearst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türeoglobuliini tähendus Teie puhul on see, et ta näitab, et Teil on kilpnääre olemas. Muud ei midagi. Türeoglobiliini määramisel on tähendus, kui jälgitakse kilpnäärme pahaloomulise kasvajaga ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere, ligi aasta tagasi sain autoimmuunse kilpnäärme põletiku diagnoosi koos alatalitlusega TSH oli 100, lisaks oli kolesterool ohtlikult kõrge 10.6 ning prediabeet. Raviga sain lõpuks näidud korda ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kaltsitoniin on kilpnäärme medulaarse vähi marker. Väärtus 30+ on tõepoolest kõrgevõitu ja sellesse tuleb suhtuda tõsiselt. Siiski on veidi ebatavaline, et kaltsitoniini tõus tekib väljendunud ...

Loe edasi

Iiveldus peale magusa söömist

Tere!

Umbes poole aasta jooksul on tekkinud umbes 5 minutit peale magusate asjade (kook, komm, šokolaad, müsli jne) söömis iiveldus ja kõhuvalu.
Mul on aastatd tagasi diagnoositid ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda võiks pigem gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole. Iiveldus ja kõhuvalu ei seostu diabeediga, vaid ikka pigem sooletalitlushäirega - koogid, kommid ja šokolaad pole kõige kergemini ...

Loe edasi

Kas ravi vajaks muutmist ?

Tere
II tüübi diabeedi diagnoos sai kinnitust juba 18 aastat tagasi.(Teie enda kinnitatud diagnoos)
Peale seda ma eriarsti juurde pole pääsenud, raviga on tegelenud perearst. Ravi iseenesest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiin ja forxiga on diabeedi ravimiseks igati head rohud, kuid glükeeritud hemoglobiin (HbA1c) võiks siiski olla pigem vahemikus 6,5-7,2%. Suure tõenäosusega võiks kaaluda kolmanda suukaudse ...

Loe edasi

Paraneoplastiline sündroom

Mul avastati paraneoplastiline sündroom, mõned neuronaalsed antikehad on positiivsed. Kasvajat (veel) ei ole. Aga mul on ka prolaktiin olnud viimastel aastatel üle normi. Kas prolaktiin võib olla kõrge ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiin on mõnevõrra stresshormoon. Sageli esineb prolaktiini mõõdukas tõus erinevate ravimite (uinutid, valuvaigistid, antidepressandid, krambivastased ained, rasestuimisvastased vahendid ...

Loe edasi

TPo IgG 110,5

7a lapselapsel ärevus, juuste laiguline väljalangemine

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas soovite teada, mida tähendab TPO IgG normist kõrgem tiiter? Tegemist on päriliku kilpnäärme riskiseisundiga - kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Inimesed, kellel TPO IgG on normist ...

Loe edasi

Vereproovid ja analüüsid

Tere

Paluksin teie arvamust minu haigusloole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esitatud andmete alusel on raske midagi asjalikku soovitada. Vaevuste osas tõuseb esile koormustaluvuse langus ja südamepekslemine. Endokriinhaigus, mis võiks selliseid vaevusi põhjustada on ...

Loe edasi

Kilpnäärme suurenemine

Käsin kilpnäärme ultrahelis, kuna 2015 aastal tuvastati kerge suurenemine (23 cc3).

Seekord selline vastus: Kilpnäärme struktuur ühtlane, sõlmi esile ei tule. Parem sagar mõõtmetega 2,2x1,9x6,2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega Te ise palju ära teha saa. Kilpnääre on viimase 8 aastaga mõõdukalt suurenenud, kuid sõlmelisi muutusi seal ei ole. Kilpnäärme talitlus on korras - TSH on ideaalses normis.
Kui kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: